Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kamuda calisan isciler hangi kanuna tabi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Kamuda çalışan işçiler hangi kanuna tabi?​

Sosyal güvenlik hakları açısından bakıldığında 4/D kapsamındaki kadrolu işçiler, hizmet akdi ile çalışanlar olduğundan, 5510 sayılı Kanunun (Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu) 4/a bendi kapsamında sigortalı (yani SGK’lı) sayılırlar.

Kamu işçileri kurum değiştirebilir mi?​

Hazırlanan düzenlemeye göre; sürekli işçilere bulundukları bakanlıklarında yer değiştirme imkanı getiriliyor. Çalışma Genel Müdürlüğü’nde yürütülen çalışmaya göre, eş durumu, sağlık ve mazeret nedeniyle sürekli işçilerin çalıştıkları bakanlıklarda iller arasında yer değiştirebilecek.

Kamuda tarım işçisi ne iş yapar?​

Kamuda tarım işçisi ne iş yapar?
Meslek Tanımı : Toprağı ekerek bitki, sebze vb. tarım ürünleri elde etmeye çalışan, ürünlerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp olgunlaşması ve üretimi için gerekli bilgi ve becerilere sahip kişidir.

4A işçi mi memur mu?​

Sigorta Sistemleri Nelerdir? 4a, 4b ve 4c sigortalı nedir, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemesi yapan çalışanlar 4A, kamu çalışanları 4B ve bir yıldan az süre ya da mevsimlik olarak çalışanlar ise 4C sigortalıları olarak adlandırılır.

Kadrolu işçi başka kuruma geçebilir mi?​

6098 sayılı Kanunun 429’uncu maddesinde aynen aşağıdaki düzenlemeye yer verilmiştir. Borçlar Kanunun söz konusu maddesi çerçevesinde hizmet sözleşmesi; işçinin yazılı rızası, çalıştığı işyerinin onayı, çalışmak istediği işyerinin muvafakati ile işçiler sürekli olarak başka bir işverene devredilebilir.

Kamu işçisi şirket ortağı olabilir mi?​

Kamu işçisi şirket ortağı olabilir mi?
657 sayılı Kanun’a göre devlet memurunun tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek şekilde ticari faaliyet bulunması yasal olarak mümkün değildir. Bununla birlikte, devlet memurunun ticari faaliyetlerde bulunan sermaye şirketlerinde ortak olmalarına herhangi yasal bir engel bulunmamaktadır.

Belediye beden işçisi ne iş yapar?​

Beden işçisi Meslek Tanımı : Kas gücünü kullanarak taşıma, kaldırma, istifleme, kürekleme, kazma ve benzeri işleri basit işçilik aletlerini gerekli yerlerde kullanarak herhangi bir işte ücret karşılığında çalışan kişidir.

Tarım Hizmetleri işçisi ne kadar maaş alır?​

Tarım İşçisi (Tarla Ürünleri) maaşı ortalama aylık 3.350 – TL’dir. En düşük maaşı 2.826 -TL, En yüksek ise 4.300 – TL’dir.
 
Kamuda çalışan işçiler, sosyal güvenlik hakları açısından 4/D kapsamındaki kadrolu işçiler, hizmet akdi ile çalışanlar olduklarından, 5510 sayılı Kanunun (Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu) 4/a bendi kapsamında sigortalı (yani SGK’lı) sayılırlar. Yani bu işçiler, sigorta primlerini Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödemektedirler.

Kamu işçileri kurum değiştirebilmektedirler. Sürekli işçilere, bulundukları bakanlıklarında yer değiştirme imkanı getirilmiştir. Çalışma Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmaya göre, eş durumu, sağlık ve mazeret nedenleriyle sürekli işçiler, çalıştıkları bakanlıklarında iller arasında yer değiştirebilmektedirler.

Kamuda tarım işçileri toprakla uğraşarak bitki, sebze vb. tarım ürünlerinin elde edilmesi için çalışırlar. Bu kişiler, ürünlerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp olgunlaşması ve üretimi için gerekli bilgi ve becerilere sahip olmalıdırlar.

4A kavramı, sigorta sistemlerinde yer alır ve Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemesi yapan çalışanları ifade eder. 4A, kamu çalışanlarını ifade eden 4B ve mevsimlik ya da bir yıldan az süreyle çalışanları kapsayan 4C sigortalılarından farklıdır. 4A genellikle sigortalı işçileri temsil ederken, 4B devlet memurlarını ifade eder.

Kadrolu işçilerin başka bir kuruma geçebilmesi mümkündür. 6098 sayılı Kanunun 429’uncu maddesi gereği hizmet sözleşmesi işçinin yazılı rızası, çalıştığı işyerinin onayı ve çalışmak istediği işyerinin muvafakati ile işçiler sürekli olarak başka bir işverene devredilebilirler.

Kamu işçileri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabidir. Bu kanuna göre, devlet memurunun ticari faaliyetlerde bulunması yasal olarak mümkün değildir. Ancak devlet memurlarının, ticari faaliyetlerde bulunan sermaye şirketlerinde ortak olmalarına yasal bir engel bulunmamaktadır.

Belediye beden işçileri genellikle kas gücünü kullanarak taşıma, kaldırma, istifleme, kürekleme, kazma ve benzeri işleri basit işçilik aletlerini kullanarak herhangi bir işte ücret karşılığında çalışan kişilerdir.

Tarım hizmetleri işçilerinin maaşları, sektördeki değişkenliklere bağlı olarak değişebilir. Tarım işçisi (tarla ürünleri) için ortalama aylık maaş 3.350 TL civarındadır. Ancak bu rakam en düşük 2.826 TL ile en yüksek 4.300 TL arasında değişebilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri