Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yogurdun daha kati olmasi icin ne yapmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Yoğurdun daha katı olması için ne yapmalı?​

Sebebi ise yoğurdun üzerinde kalın bir kaymak tabakası olması için. Bu işlem sırasında tencerenin altını hafif kısabilirsiniz. 10 dk sonrasında tencerenin altını kısıp sütü kendi halinde 20 dk kaynaşmasını sağlayın (Dikkat edin kaynaması durmayacak şekilde ateşi kısın) buda yoğurdun sert olmasını sağlayacaktır.

Yoğurt Mayaladım sulu oldu ne yapmalıyım?​

Saydığım önlemleri aldıktan sonra yoğurdunuz yine sulu oluyorsa, sütünüzü kaynatırken miktarına göre litre başı 5 dakika savura savura kaynatın derim. Sütünüzü kaynattınız ama, yoğurdunuz yine sulu oluyorsa eğer, sütünüzü veya sütçünüzü değiştirin.

Tutmayan yoğurt nasıl mayalanır?​

Tutmayan yoğurt nasıl mayalanır?
Tutmayan Yoğurttan Tekrar Yoğurt Mayalamak Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle fırınımızı 75 dereceye ayalıyoruz.
- Sütümüzü de bu fırında 1 saat boyunca bekletiyoruz.
- Mayalanan yoğurdu hemen fırından çıkartmıyoruz, soğumasını bekliyoruz.
- Soğuyan yoğurdu dolaba alıyoruz ve istediğimiz zaman afiyetle yiyoruz.

Mayalanan yoğurt üstü neden sulu olur?​

İlk nedeni, sütü yoğurtla mayalarken yeter miktarda maya kullanılmamıştır. Yoğurdun sulanması için ikinci neden ise, sütün gerekli ısıda mayalanmadığıdır. Normalde kaynamış süt 40-45 derece arasında yoğurt mayası ile mayalanır. Sütü mayalarken bu ısı derecelerine uymazsanız yoğurdunuz fazlasıyla sulanır.

Yoğurt hangi kapta daha iyi tutar?​

*Yoğurdunuzu mayaladığınız kap çelik, metal ya da toprak kap olmalı. Plastik kap asla kullanmayın zira bu ısıyı tutmadığından yoğurdunuzun oluşumunu etkileyecektir. *Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir.

Yoğurt yaparken şeker konulur mu?​

Yoğurt yaparken şeker konulur mu?
Daha sonra ufak bir kabın içerisinde yoğurt mayası, şeker (şekeri koymamızın nedeni yoğurt mayasını aktifleştirip yoğurdun çabuk ve güzel mayalanması için) ve birazcık tuz (tuzu koymamızın nedeni yoğurdu daha bir lezzetli yapıyor ve yoğurdun ekşi olmasını engelliyor) karıştırıyoruz.

Sulanan yoğurt nasıl kurtarılır?​

Kaplarınızın üzeri açık bir biçimde fırının içerisine yerleştirin ve 75 derecede fansız programda fırınınızı çalıştırın. 1 saat bu şekilde fırında yoğurtlarınızı bırakın. Ardından fırının kapağını açın ve 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yine üstleri açık bir şekilde dolapta 1 saat kadar bekletin.

Tutmamış yoğurt nasıl değerlendirilir?​

Tutmayan ev yoğurdunuzu tarifte anlatıldığı şekliyle tekrar yoğurt haline getiremezseniz çökelek yapabilirsiniz. Çökeleği süzdükten sonra kalan peynir altı suyunu dökmeyip poğaça ve ekmek yapımında kullanabilirsiniz.

Süt sıcakken yoğurt Mayalanırsa ne olur?​

Süt sıcakken yoğurt Mayalanırsa ne olur?
Yoğurdun ideal mayalanma sıcaklığı 45 derece civarındadır. Eğer termometreniz yoksa serçe parmağınızı süre batırınca yaklaşık 7 saniye yanmadan sütün içinde tutabiliyor olmanız gerekir. Sütün daha sıcak olması halinde yoğurt ekşirken, daha soğuk olduğunda ise yoğurt tutmayabilir.

Yoğurt neden sümük gibi olur?​

Yoğurdun Sünmemesi ve Sulanmaması İçin Ne Yapılır? Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.

Yoğurt en güzel hangi tencerede mayalanır?​

Marketlerde satılan UHT ve Pastörize sütlerden kaliteli yoğurt yapmak mümkün değildir. Sütün kaynatılacağı tencerenin mutlaka kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere olması gerekmektedir.
 
Yoğurt yapımıyla ilgili verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı ve detaylı. Yoğurdun daha katı olması için önerdiğiniz yöntemlerin yanı sıra, yoğurdu süzerek fazla suyunu atmak da yoğurdun kıvamını sertleştirebilir. Süzme yoğurt yapmak da bir seçenek olabilir.

Yoğurt mayaladığınızda sulu olması durumunda, sütü daha uzun süre kaynatmak veya yoğurdu süzerek suyunu atabilirsiniz. Ayrıca mayalama işlemi sırasında kullanılan maya miktarına dikkat etmek de önemli bir noktadır.

Tutmayan yoğurt probleminde ise fırın ve süt sıcaklığı kullanımıyla ilgili verdiğiniz öneriler oldukça işe yarar. Ayrıca kaliteli süt kullanımı, tencere seçimi ve mayalama işleminin dikkatle yapılması da yoğurdun tutmasını sağlayabilir.

Yoğurt yaparken şeker eklemenin maya aktivasyonunu hızlandırdığını ve tuzun lezzeti artırdığını değerlendirmek önemlidir. Ancak, yoğurdu daha sağlıklı tüketmek için şeker ve tuz eklememek de tercih edilebilir.

Sulanan yoğurtun kurtarılması için fırın yöntemi güzel bir çözüm olabilir. Yoğurt tutmadığında ise çökelek yapımı ya da peynir altı suyunun değerlendirilmesi gibi seçeneklerle kaynakları israf etmeden faydalanabilirsiniz.

Yoğurt mayalarken sütün sıcaklığına dikkat etmek yoğurdun kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. Süt sıcakken yoğurt mayalanması durumunda ekşimesi veya tutmaması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Son olarak, yoğurdun sünmesi veya sulanmasıyla ilgili verdiğiniz bilgiler de oldukça açıklayıcı. Doğru süt seçimi ve mayalama işlemine dikkat edilmesi sünme ve sulanma gibi problemleri minimize edebilir.

Yoğurt yapımıyla ilgili bu detaylı bilgiler için teşekkür ederiz, paylaştığınız bilgiler evde yoğurt yapımı konusunda deneyim kazanmak isteyenler için oldukça faydalı olacaktır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri