Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yasli birey kimdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Yaşlı birey kimdir?​

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanıma göre 65 yaş ve üzeri kişiler yaşlı olarak kabul edilir.

Yaşlı nedir DSÖ?​

Yaşlı nedir DSÖ?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün yaptığı bir ayrıma göre, 45-59 yaş arası orta yaş, 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ileri yaşlılık, 90 ve üstü ise ihtiyarlık kategorisine alınmıştır. Biyolojik yaşlanma böyle bir gelişimi zorunlu kılmakla birlikte, bu değerlendirmenin kesin ve değişmez olduğu söylenemez.

Kaç yaş üstü yaşlı sayılır?​

Yaşlıları, genç yaşlılar (65-74 yaş), orta yaşlılar (75-84) ve ileri derecede yaşlılar (85 yaş ve üzeri) olmak üzere üçe ayırdıklarını ifade eden uzmanlarımız, 20’li yaşlarda başlayan yaşlanma sürecini şu sözlerle anlattı: “Yaşlanma çok erken dönemlerde, 20’li yaşlarda başlar.

Yaşlı Kimdir Kaç çeşit yaşlılık vardır?​

Yaşlı Kimdir Kaç çeşit yaşlılık vardır?
Dünya Sağlık Örgütü psikogeriatrik yaşlılık dönemini 65 yaş ve üstünü yaşlı, 85 yaş ve üzerini çok yaşlı olarak tanımlamıştır. Gerontolojistler ise yaşlılığı 65-74 yaş arası genç yaşlı, 75-84 yaş arasını orta yaşlı ve 85 yaş üzerini ileri yaşlılık (ihtiyarlık) devri olarak sınıflamışlardır.

Yaşlılık dönemi nedir?​

Dünya Sağlık Örgütü, 45-59 yaşlar arasını orta yaş, 60-74 arasını yaşlılık, 75-89 arasını ileri yaşlılık, 90 ve fazlasını ihtiyarlık olarak sınıflandırmıştır (Adam ve Özkan, 1984). Yaşlanmanın takvim yaşıyla doğrudan ilgili olmadığı konusunda her zaman ortak bir kabul olduğu bilinir (Köknel, 1998).

Gerontolojinin yaşlılık olgusuna bakışı nedir?​

Gerontolojinin yaşlılık olgusuna bakışı nedir?
Yaşlılık, ilk bakışta fizyolojik bir olgu olup, döllenme ile birlikte başlayıp, ölüme kadar devam eden değişim sürecidir. Yaşlılık sürecindeki sorunları geniş bir bakış ile inceleyen “Gerontoloji Bilimi”, yaşlanma ve yaşlı insanlar üzerinde çalışmak için yaşlanmanın toplumsal ve kültürel boyutları ile ilgilenir.

Dünya Sağlık Örgütüne göre orta yaş grubu hangi yaş aralığındadır?​

66 – 79 arası artık orta yaş

DSÖ ye göre kaç yaş üstü yaşlıdır?​

DSÖ ye göre kaç yaş üstü yaşlıdır?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaşlılık dönemi olarak 65 yaş ve üzeri grubu almaktadır. DSÖ’nün yaşa ilişkin sınıflama sisteminde; 65-74 yaş arası genç yaşlılık, 75-84 yaş arası ileri yaşlılık ve 85 ve üzeri çok ileri yaşlılık olarak sınıflandırılmıştır.

Insan kaç yaşına kadar genç sayılır?​

10-19 yaş ergenlik dönemi olarak adlandırılırken, gençlik olarak nitelenen yaş grubu 10-24 olarak kabul edilmektedir. Ergenlik dönemi genellikle kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşlar arasında başlamaktadır. Ergenler; yaklaşık dünya nüfusunun %20’sini, Türkiye nüfusunun %16’sını oluşturmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre orta yaş grubu hangi yaş aralığındaki insanlardır?​

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre orta yaş grubu hangi yaş aralığındaki insanlardır?
Hürriyet gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu iyi yaşlanma tüyolarını ve Dünya sağlık Örgütü’nün yeni “Yaş Dilimi Listesini” yazdı… Listede “66-79 yaş” arası “orta yaş olarak tanımlanıyor…
 
Yaşlı bireyler genellikle Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına göre 65 yaş ve üzerindeki kişiler olarak kabul edilirler. Ancak yaşlılık kavramı dünya genelinde farklı kesimler tarafından farklı şekillerde tanımlanabilmektedir. Örneğin, DSÖ'ye göre 45-59 yaş arası orta yaş, 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ileri yaşlılık ve 90 yaş ve üzeri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmıştır.

Yaşlılık dönemi genellikle biyolojik olarak 65 yaş ve üzerini ifade ederken, gerontolojistler yaşlılığı daha detaylı sınıflandırır. Buna göre, 65-74 yaş arası genç yaşlılar, 75-84 yaş arası orta yaşlılar ve 85 yaş ve üzeri ise ileri yaşlılık veya ihtiyarlık kategorisine girmektedir.

DSÖ'ye göre ise yaşlılık dönemi 65 yaş ve üzeri kişileri kapsar. Bu sınıflandırmada 65-74 yaş arası genç yaşlılık, 75-84 yaş arası ileri yaşlılık ve 85 yaş ve üzeri çok ileri yaşlılık olarak kabul edilir.

Yaşlılık kavramı biyolojik, psikolojik ve sosyolojik birçok faktörü kapsayan geniş bir olgudur. Yaşlanma süreci her bireyde farklılık gösterebilir ve yaşlılık dönemi sağlık, sosyal ilişkiler ve yaşam kalitesi açısından özel bir dönemi ifade eder.

Sonuç olarak, yaşlılık kavramı ve yaşlı bireylerin tanımı farklı bakış açılarına göre değişebilir, ancak genel olarak 65 yaş ve üzerindeki bireyler yaşlı olarak kabul edilmektedir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri