Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Verem asisini kim icat etti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Verem aşısını kim icat etti?​

1892 yılında Laffnike adlı araştırıcı kolera aşısını, 1896 yılında Wright tifo aşısını geliştirmiştir. Bugün BCG adıyla bildiğimiz tüberküloz (verem) aşısı, Calmette ve Guerin tarafından 1921 yılında geliştirilmiştir. 1927 yılında Ramon ve Zoeller tetanos aşısını üretmişlerdir.

Aşı ne işe yarayacak?​

Aşı ne işe yarayacak?
Aşılamanın amacı, enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu korumak için bağışıklık sistemini desteklemek. Vücut, söz konusu enfeksiyona karşı bağışıklık kazanır ve hastalığın daha hafif seyretmesini sağlar. Aktif bağışıklık sağlamak için kişiye, enfeksiyon etkeninin antijeni verilir ve vücutta antikor yapımı uyarılır.

Bağışıklama nedir nasıl gelişir?​

Bağışıklama nedir nasıl gelişir?
Bağışıklama nedir? Bağışıklama; kişinin aşılama yoluyla bir hastalığa karşı korunma sürecidir. Aşıların bulunmasıyla kişilerin bağışıklık sistemlerinde bazı bulaşıcı hastalıklara karşı dirençleri gelişebilmiştir.

Ilk aşı ne zaman bulundu Covid 19?​

COVID‑19 aşısı, COVID-19 hastalığına karşı kazanılmış bağışıklık sağlamayı amaçlayan bir biyoteknoloji ürünüdür….Ülkelere göre COVID-19 aşısı
Ülke | Belçika
Veri Tarihi | 3 Eylül 2021
Aşılama Başlangıç Tarihi | 28 Aralık 2020
Aşılama (1. doz) | 8.431.367
Aşılama (2. doz) | 8.146.325

Osmanlıda ilk çiçek aşısı ne zaman yapıldı?​

Osmanlıda ilk çiçek aşısı ne zaman yapıldı?
1885`te dünyada ilk defa çiçek aşısı uygulaması için Osmanlı`da kanun çıkarılıyor. 1885`te dünyada ilk kuduz aşısı bulundu. 1887 Ocak ayı başında Kuduz aşısı Osmanlı`ya getirildi.

BioNTech aşısı ne işe yarıyor?​

BioNTech aşısı ne işe yarıyor?
Ülkemizde ve dünyanın birçok noktasında uygulanan BioNTech aşısı gibi mRNA vücuttaki hücrelerde Covid-19 virüsünde yer alan proteine benzer proteinlerin üretilmesini sağlıyor. Bununla birlikte bağışıklık sistemi virüsü tanımlayarak antikor üretiyor.
Genişletilmiş Bağışıklama Programı Türkiye’de hangi yıl?​
Ülkemizde 1981 yılında Genişletilmiş Bağışıklama Programının uygulamaya konması ile birlikte bağışıklama konusunda çalışmalar hızla ilerlemiş, 1985 yılından sonra “Türkiye Aşı Kampanyası” ile hız kazanmıştır.

Bagisiklama ne ile saglanir?​

Bagisiklama ne ile saglanir?
Kişilerin aşı yöntemi yoluyla hastalıklara karşı direnç kazanma sürecidir. Aşı ve bağışıklama ile beraber insanların mevcut hastalıklara ve yeni üreyebilecek ekstra hastalıklara karşı direnç kazanma oranında artış gözlenir. Aşı ve bağışıklama hem yetişkinler hem de çocuklar için hayati öneme sahiptir.

Türkiye’de ilk verem aşısı ne zaman yapıldı?​

Türkiye’de ilk verem aşısı ne zaman yapıldı?
Kastamonu’da da aşı üretimi yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından bir gün sonra Sağlık Bakanı olarak atanan Dr. Refik Saydam’ın çabalarıyla Türkiye’de verem (BCG) aşısı üretimine 1927 yılında başlandı ve daha sonra aşı çalışmaları için 27 Mayıs 1928 tarihinde kurulan Hıfzıssıhha Enstitüsü görevlendirildi.
 
Verem aşısını kim icat etti sorusuna detaylı bir şekilde cevap verebilirim. Bugün BCG aşısı olarak bilinen tüberküloz aşısı Calmette ve Guerin tarafından 1921 yılında geliştirilmiştir. Bu aşı, tüberküloz hastalığına karşı koruyucu etkisiyle önemli bir yere sahiptir.

Aşılama, enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu korumak için bağışıklık sistemini desteklemeyi amaçlar. Kişiye aşı yoluyla antijen verilerek vücudun bağışıklık kazanması sağlanır. Bu sayede vücut, enfeksiyona karşı antikor üreterek hastalığın daha hafif geçmesine yardımcı olur.

Bağışıklama süreci ise aşı yoluyla bir hastalığa karşı korunma sürecidir. Aşılar sayesinde kişilerin bağışıklık sistemleri bulaşıcı hastalıklara karşı direnç kazanabilir. Bu sayede hastalıkların yayılmasının önüne geçilir ve toplum sağlığı korunmuş olur.

Türkiye'de ilk verem aşısının Dr. Refik Saydam'ın çabaları sonucu 1927 yılında üretildiği ve Hıfzıssıhha Enstitüsü tarafından aşı çalışmalarının yürütüldüğü 1928 yılından itibaren üretime başlandığı bilinmektedir. Verem aşısı, ülkemizde sağlık alanında önemli bir yere sahip olmuş ve halkın sağlığını koruyan önemli bir uygulama olarak devam etmektedir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri