Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tekil cogul topluluk isimleri nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Tekil çoğul topluluk isimleri nedir?​

Biçimce tekil, anlamca çoğul isimlerdir. Yani “-ler, -lar” çoğul eki almadığı halde anlam olarak birden fazla varlığı ifade eden isimler ” topluluk” isimleridir. Topluluk isimleri bir nevi parçaların birleşmesinden oluşan “bütün”ü ifade eder.

Çoğul nedir örnekler?​

Çoğul isimler, aynı türden birden fazla varlığı kapsayan ve adından anlaşılacağı üzere “çokluk” ifade eden isimlerdir. NOT: Dünyada yalnızca bir tane bulunan bazı kelimeler çokluk eki alamaz. Örneğin “gökyüzü” kelimesine çoğul eki getirerek “gökyüzüler” diye bir kelime türetmek yanlıştır.

Arapçada tekil çoğul ne demek?​

Arapçada tekil çoğul ne demek?
Türkçede varlıklar, sayı bakımından ikiye ayrılır: Tekil ve Çoğul. Arapçada ise kelimeler sayı bakımından üçe ayrılır: Müfred, yani tekil; Müsenna, yani ikil; ve cem’i yani çoğul.

Cemi çoğul nasıl yapılır?​

Cemi çoğul nasıl yapılır?
İsim erkekse sonuna (نو) vav-nun veya (نی) ye-nun getirilerek düzenli (kurallı) olarak çoğul yapılır. Dişi bir isim ise kelime sonundaki dişilik belirten te veya ha-i resmiye atılarak yerine (تا) elif-te getirilir. Cem’-i Sâlim de ikiye ayrılır.

Okul bir topluluk ismi midir?​

Teklerden oluşan topluluğu, çokluğu bildiren kelimelere denir. ordu, sürü, orman, sınıf, okul, millet… Not: Topluluk isimleri de çokluk eki alabilir.

Biz çoğul mu?​

Cins isimlerinin çoğulu yapılır. Biz, siz, onlar, evler, fikirler, merkezler, dünyalar, kuşlar, böcekler, kelebekler, arılar… Not: Şekil yönüyle çoğul olmadığı, çokluk eki almadığı hâlde anlamca çoğul olan kelimeler vardır. Seçmen, tercihini yarın ortaya koyacak.

Çoğul halleri ne demektir?​

Çoğul halleri ne demektir?
Çoğul ekleri ya da çokluk ekleri, tekil isimlerin sonuna gelerek çokluk anlamı katan ekler. Türkçedeki çoğul ekleri -lar ve -ler’dir: elmalar, kalemler, çocuklar, güzellikler.

Müsenna ne demek Arapca?​

Müsenna ne demek Arapca?
– Mufred: Tek varlığı gösteren isimler – Musennâ: ki varlığı gösteren isimler – Cemî: Üç veya daha fazla varlığı gösteren isimler. Bir tek varlığı gösteren sözcük yapısına müfred (tekil) adı verilir. Aşağıdaki kelimeler müfred yapıdadır. Aynı cinsten iki varlığı gösteren sözcük yapısına müsennâ (ikil) adı verilir.

Arapça isimler kaça ayrılır?​

Arapçada isimler tür bakımından müzekker (eril) ve müennes (dişil); kemiyet bakımından müfred (tekil), tesniye (ikil) ve cem’ (çoğul); belirlilik açısından ise marife (belirli) ve nekre (belirsiz) olmak üzere çeşitli kısımlara ayrılır.

Düzenli eril Çoğulun ref alameti nedir?​

Sonuç olarak düzenli eril çoğulların merfû durumda ref alameti vâv; mansûb ve mecrûr durumda nasb veya cer alameti ye harfidir. Dişil sözcüğün sonuna ( تا ) ât, eki getirilerek yapılır. Eğer sözcük dişil te’si ile biten bir sözcükse kelimenin sonundaki dişil te’si atılır. ( تا ) eki öyle getirilir.

Müzekker nedir ne demek?​

Müzekker nedir ne demek?
(ﻣﺬﻛّﺮ) sıf. ve i. (Ar. teẕkіr “erkek kılmak, müzekker yapmak”tan muẕekker) dilb. Arapça ve Fransızca gibi, kelimeleri dişi veya erkek olarak kabul edilen dillerde erkek cinsten sayılan (kelime), eril. Karşıtı: MÜENNES.
 
Topluluk isimleri, genellikle tek varlıkların topluca ifade edilmesi için kullanılan isimlerdir. Bu isimler anlam itibariyle birden fazla varlığı kapsar, ancak çoğul ek almadan da kullanılabilirler. Örneğin; ordu, sürü, orman, sınıf, okul gibi kelimeler topluluk isimlerine örnektir. Bu tür isimler genellikle "bütün"ü temsil ederler ve tekil olarak da anlamları korurlar.

Çoğul isimler ise aynı türden birden fazla varlığı kapsayan ve "çokluk" ifade eden isimlerdir. Türkçede çoğul isimler genellikle "-ler, -lar" ekleri alır. Ancak bazı kelimeler ise tekil olmalarına rağmen çoğul eki alabilirler. Örneğin, "evler, fikirler, merkezler" gibi kelimeler çoğul olarak kullanılırlar.

Tekil, müsenna (ikil) ve cem'i (çoğul) olmak üzere Arapçada kelimeler üçe ayrılır. Müfred tekil anlamına gelirken, müsenna ikil ve cem'i ise çoğul anlamına gelir.

Düzenli eril çoğulların ref alameti merfû durumda "vâv" olup, mansûb ve mecrûr durumda ise "nasb" veya "cer" alametleridir. Dişil isimler için ise sonuna ( تا ) ât eki getirilerek çoğul oluşturulur.

Müzekker ise eril cinsten sayılan kelimeleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu terim, erkek cinsten kelimeleri ifade ederken kullanılan bir terimdir ve karşıtı "müennes"tir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri