SRC (Sertifika ve Ruhsat Cezası) belgesi, ticari taşımacılık yapan sürücüler için zorunlu bir belgedir. SRC belgesi almak, özellikle kamyon, otobüs, minibüs ve diğer ticari araçları kullanan şoförler için yasal bir gerekliliktir. SRC belgesini almak için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
1. SRC Belgesi İçin Gereken Şartlar
- Ehliyet: Geçerli bir sürücü belgesine sahip olmalısınız.
- Sağlık Raporu: Fiziksel ve psikolojik açıdan sürüşe uygun olduğunuzu gösteren bir sağlık raporu almanız gerekebilir.
- Eğitim: SRC belgesi almak için eğitim almanız gerekmektedir. Bu eğitim, ticari taşıma yapacak sürücüler için özel olarak verilmektedir.
2. SRC Eğitimi
SRC belgesi almak için belirli bir eğitim süreci vardır. Eğitimleri, yetkili eğitim kurumları ve meslek odaları düzenler. Eğitimin süresi ve içeriği şu şekildedir:- SRC 1: Yük taşımacılığı (Ticari kamyon ve tırlar için).
- SRC 2: Yolcu taşımacılığı (Ticari otobüs, minibüs için).
- SRC 3: Tehlikeli madde taşımacılığı.
- SRC 4: Uluslararası taşımacılık.
3. Sınav
Eğitim tamamlandıktan sonra, SRC sınavı yapılır. Bu sınavda, eğitimin içeriği ile ilgili sorular yer alır. Başarılı olmanız durumunda, SRC belgesini almaya hak kazanırsınız.- Sınavın Yeri: Genellikle ilgili ulaşım ve taşımacılık dernekleri veya meslek odaları tarafından düzenlenir.
- Sınav Şartları: Eğitimi tamamlamış olmanız ve sınavın başarılı bir şekilde geçilmesi gerekir.
4. SRC Belgesi Başvurusu
Sınavı geçtikten sonra, belgeyi almak için başvuru yapmanız gerekir:- Başvuru Yeri: İl veya ilçe trafik müdürlükleri ya da ilgili taşımacılık kurumlarına başvurabilirsiniz.
- Gerekli Belgeler:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Sürücü belgesi fotokopisi
- Sağlık raporu (gerektiğinde)
- SRC eğitimi sertifikası
5. SRC Belgesi Süresi ve Yenileme
SRC belgesi genellikle 5 yıl geçerlidir. Süresi dolmadan önce yenilenmesi gerekir. Yenileme işlemi için yeniden eğitim ve sınav gerekmez, ancak gerekli evrakları temin ederek başvurunuzu yapabilirsiniz.