Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Referandum nedir? Referandum hakkında bilgi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
Referandum (latince referendum) genelde anayasa değişikliği, yasaların kabulu ve ya cok onemli meselelerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır Referandumda halkın iradesi idareye doğrudan doğruya yansımakta olup doğrudan demokrasi’nin guzel bir orneğidir

Temsili demokraside ise, halkın sectiği insanlar, halkın iradesini yansıtmaya calışmaktadır Turkiye’de cok az uygulanan referandum, gelişmiş ulkelerde sık sık uygulanır

Eski cağ sitelerinde vatandaşlık hakkına sahip bir kısım halk, gercek bir hukumet ve yasama organı gibi toplanırdı Bugun ise bazı İsvicre kantonlarında ve bir kısım Amerikan kominlerinde, yılda bir defa toplanan halk genel kurulunun gorevi, sadece yoneticileri denetlemek ve tekliflerini bildirmektir Doğrudan demokrasinin fiilen uygulanmasındaki gucluk sebebiyle temsili demokrasi sistemine gidilmiştir Bu sistemin de mahzurlarını gidermek ve doğrudan demokrasi sistemine yaklaşmak icin, yarı doğrudan demokrasi sistemine gidilmiştir Referandum bunlardan birisidir

Yarı doğrudan demokrasi denilen, halkın yonetime katılmasının bu şeklinde ise; secmenlerin gorevi, sadece temsilciler secmek değildir Secmenler, gerek anayasa yapma ve gerekse yasama yetkisine oylarıyla katılırlar Hazırlanmakta olan bir kanunun kabulune veya bir kanun teklifine halkın katılması iki şekilde olur:
* Yetkili makamın bir kanun tasarısı veya teklifinin esaslı kısımları hakkında halk oyuna başvurmak
* Yasama organı (parlamento)nun hazırladığı kanun hakkında halkın reyine muracaat etmek

Meclisin hazırlamış olduğu kanun, yururluğe girmeden once halka sunulur Secmenler, hazırladıkları bir dilekce ile kanunun karşısında yeterli sayıda imza toplayabilirse, kanunun tasdiki veya yururlukten kaldırılması hususunda halkın reyine başvurulur Karşı oylar yetersiz kalırsa kanun, referandumla tasdiklenmiş sayılır Karşı oylar fazla gelirse, kanun yururlukten kalkmış olur 1789 Fransız ihtilali sonucu Fransa’da uygulanan bu sistem, bugun bazı Amerikan eyalet anayasalarında yer alır Buna halkın tasdiki veya halk vetosu denir Bazan da, Alman Weimar Anayasasında olduğu gibi; devlet başkanı dilerse, her hangi bir kanunu tasdik etmeden once, bir defa da halkın oyuna gerek duyabilir Anayasaların, yeni hazırlanmalarından sonra veya onemli değişikliklerde referandumla halkın oyuna başvurulur Turkiye’de, Fransa’da ve İsvicre’de yeni anayasaların kabulu bu şekilde olmuştur Buna Anayasa Referandumu denir Turkiye’de ilk defa referanduma, 1960 Anayasasının kabulu sırasında başvurulmuştur
 
Referandum, halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamalardır. Anayasa değişikliği, yasaların kabulu ve diğer önemli konularda halkın doğrudan katılımı ve oy kullanması esasına dayanır. Bu şekilde doğrudan demokrasinin güzel bir örneği olarak kabul edilir.

Temsili demokraside ise, halkın seçtiği temsilciler aracılığıyla iradesini yansıtmaya çalışılır. Referandum uygulaması gelişmiş ülkelerde daha sık görülmektedir ve Türkiye'de daha az kullanılmaktadır.

Eski çağlarda bazı halk grupları gerçek bir hükümet gibi toplanarak kararlar alırken günümüzde İsviçre kantonları ve Amerikan komünlerinde yılda bir kez yapılan halk genel kurulu toplantılarında halkın yalnızca yöneticileri denetleme ve tekliflerini sunma görevi vardır. Doğrudan demokrasinin zorlukları sebebiyle temsili demokrasi sistemleri geliştirilmiştir ve bu sistemlerin eksikliklerini gidermek için yarı doğrudan demokrasi modelleri oluşturulmuştur. Referandum da bu modellerden biridir.

Yarı doğrudan demokrasi modelinde, halkın yönetimde daha doğrudan katılımı sağlanır. Seçmenler sadece temsilcileri seçmekle kalmaz, aynı zamanda anayasa yapma ve yasama süreçlerine de katılır. Kanun tasarıları veya yasal düzenlemeler halk oylamasına sunularak kabul edilir veya reddedilir. Bu sistem bazı Amerikan eyaletlerinde ve geçmişte Fransa'da da uygulanmıştır.

Referandumlar, yeni anayasa tasarılarının kabulü veya önemli yasal değişikliklerde halkın doğrudan katılımını sağlar. Fransa, İsviçre ve Türkiye gibi ülkelerde anayasa referandumları düzenli olarak gerçekleştirilir. Türkiye'de ilk referandum deneyimi, 1960 Anayasasının kabul sürecinde yaşanmıştır. Referandumlar, demokratik katılım ve karar alma süreçlerinde önemli bir araç olarak görülmektedir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri