Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Musteki karari temyiz edebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Müşteki kararı temyiz edebilir mi?​

Şikayetten vazgeçme, ceza davası neticesinde verilen hüküm kesinleşinceye kadar mümkündür. Müşteki, şikayetten vazgeçme hakkını dilerse istinaf mahkemesi veya yargıtay temyiz incelemesi aşamalarında da kullanabilir.

Sanık beraat kararını temyiz edebilir mi?​

On yıl veya daha az hapis cezasını veya adlî para cezasını gerektiren suçlardan, ilk derece mahkemesince verilen beraat kararları ile ilgili olarak istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin bölge adliye mahkemesi kararları aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez(CMK md. 286/2-f).

Kamu davasına katılma nedir?​

Kamu davasına katılma nedir?
Suçtan zarar gören kişinin, Cumhuriyet savcısının açtığı kamu davasında, Cumhuriyet savcısının yanında, Ceza Yargılama Yasası’nın kendisine tanıdığı hak ve yetkileri sahip olarak yer almak istemesine, kamu davasına katılma (müdahale) adı verilmektedir.

Ceza yargılamasında kaç çeşit kanun yolu vardır?​

Ceza yargılamasında kaç çeşit kanun yolu vardır?
Olağan kanun yolları, itiraz, istinaf, temyiz; olağanüstü kanun yolları ise, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın itirazı, kanun yararına bozma ve yargılamanın yenilenmesidir. CMUK’da bulunan karar düzeltme olağanüstü kanun yolu, CMK’da benimsenmemiştir.

Dava devam ederken müşteki ölürse ne olur?​

Bu yasal düzenlemeye göre, soruşturma aşamasında, müşteki, mağdur veya suçtan zarar görenin ölümü hâlinde uzlaştırma işlemi sonlandırılacaktır. Fakat müşteki taraf ölen şüpheli/sanığın mirasçıları aleyhine (miras red edilmemiş ise ) Hukuk Mahkemesinde tazminat talepleri için dava açabileceklerdir.

Kamu davasına kimler katılabilir?​

5271 sayılı CMK’nun “Kamu davasına katılma” başlıklı 237. maddesi; 1)Mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar, ilk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar şikâyetçi olduklarını bildirerek kamu davasına katılabilirler.

Ceza davasına katılma usulü nedir?​

Ceza davasına katılma usulü nedir?
CMK madde 238’e göre davaya katılma, kamu davasının açılmasından sonra mahkemeye dilekçe verilmesi veya katılma istemini içeren sözlü başvurunun duruşma tutanağına geçirilmesi suretiyle olur. Duruşma sırasında şikâyeti belirten beyanı üzerine suçtan zarar görenden davaya katılmak isteyip istemediği sorulur.

Katılan kanun yollarına başvurabilir mi?​

Katılan kanun yollarına başvurabilir mi?
Katılana verilen en büyük hak kanun yoluna başvurma hakkıdır, cumhuriyet savcısına bağlı kalmadan bu başvuru yapılabilir. Aynı şekilde davaya katılan olma hakkı kabul edilmeyen, reddedilen ancak suçtan maddi ya da manevi zarar görmüş kişilerinde kanun yoluna başvuru hakkı bulunur.
 
Evet, müşteki kararı temyiz edebilir. Müştekinin şikayetten vazgeçme hakkı, ceza davasında verilen hüküm kesinleşinceye kadar devam etmektedir. Müşteki, şikayetten vazgeçme hakkını istinaf mahkemesi veya Yargıtay temyiz incelemesi aşamalarında da kullanabilir.

Sanık beraat kararını temyiz edemeyebilir. Ancak, on yıl veya daha az hapis cezasını veya adlî para cezasını gerektiren suçlardan verilen beraat kararları ile ilgili olarak istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin bölge adliye mahkemesi kararları aleyhine temyiz kanun yoluna gidilememektedir.

Kamu davasına katılma, suçtan zarar gören kişinin, Cumhuriyet savcısının açtığı kamu davasında hak ve yetkileri sahip olarak yer almak istemesidir. Bu durumda suçtan zarar gören kişi, kamu davasına katılma (müdahale) hakkını kullanabilir.

Ceza yargılamasında olağan kanun yolları olan itiraz, istinaf ve temyizin yanı sıra olağanüstü kanun yolları da bulunmaktadır. Olağanüstü kanun yolları arasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın itirazı, kanun yararına bozma ve yargılamanın yenilenmesi yer almaktadır.

Dava devam ederken müşteki ölürse, soruşturma aşamasında müşteki, mağdur veya suçtan zarar görenin ölümü halinde uzlaştırma işlemi sonlandırılır. Ancak ölen müşteki tarafından şüpheli/sanığın mirasçıları aleyhine tazminat talepleri için Hukuk Mahkemesinde dava açabilirler.

Kamu davasına katılma hakkı, mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar arasında yer almaktadır. Bu kişiler, kovuşturma sürecinin her aşamasında şikayetçi olduklarını bildirerek kamu davasına katılabilirler.

Ceza davasına katılma usulü, CMK madde 238'e göre kamu davasının açılmasından sonra mahkemeye dilekçe verilmesi veya katılma istemini içeren sözlü başvurunun duruşma tutanağına geçirilmesi suretiyle gerçekleşir. Duruşma sırasında suçtan zarar görenin davaya katılmak isteyip istemediği sorulur.

Katılanlar kanun yollarına başvurabilir. Katılana verilen en büyük hak kanun yoluna başvurma hakkıdır. Aynı şekilde, davaya katılma hakkı kabul edilmeyen veya reddedilen kişilerin de suçtan maddi ya da manevi zarar görmüş olmaları durumunda kanun yoluna başvurma hakları bulunmaktadır.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri