Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Mubasirin durusmada hazir bulunmasi zorunlu mudur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Mübaşirin duruşmada hazır bulunması zorunlu mudur?​

CMK m.188 – (1) Duruşmada, hükme katılacak hâkimler ve Cumhuriyet savcısı ile zabıt kâtibinin ve Kanunun zorunlu müdafiliği kabul ettiği hâllerde müdafiin hazır bulunması şarttır. (Ek cümle: 3/10/2016-KHK-676/5 md.) Müdafiin mazeretsiz olarak duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilir.

Duruşmada yedek üye bulunabilir mi?​

Duruşmada yedek üye bulunabilir mi?
Müdafiin mazeretsiz olarak duruşmaya gelmemesi veya duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilir. Bir oturumda bitmeyecek davada, herhangi bir nedenle bulunamayacak üyenin yerine geçmek ve oya katılmak üzere yedek üye bulundurulabilir (m.188).

Ara mahkemede ne olur?​

Ara duruşma, ilk duruşma ile karar duruşması arasında yer alan duruşmaları ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Ayrıca, tutuklu ceza davası dosyalarında iki duruşma arasında yer alan tutukluluk incelemesine de ara duruşma denilmektedir.

Kalemde kimler vardır?​

Kalemde kimler vardır?
Kalem hizmetlerine ilişkin mevzuatta yazılı işlemleri yapacak ve yürütecek kalem personeli; yazı işleri müdürü, zabıt kâtibi, mübaşir ve hizmetlidir. Bununla birlikte adalet dağıtımında görev alan hâkim ve savcı harici adalet mensupları bunlarla sınırlı değildir.
Duruşmada önce kimin ifadesi alınır?​
Şüpheliyi ifade vermeye çağırma, şüphelinin öncelikle emniyet müdürlüğüne, jandarmaya, polis merkezine veya savcılığa davet edilmesi suretiyle olur. İfadesi alınacak kişi davetiye ile çağrılır; çağrılan kişiye çağrılma nedeni açıkça belirtilir; gelmezse zorla getirileceği yazılır (CMK m.145).

Duruşmada tanığa ne sorulur?​

Duruşmada tanığa ne sorulur?
(Tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulur. Gerekirse tanıklığına ne dereceye kadar güvenilebileceği hakkında hâkimi aydınlatacak durumlara, özellikle şüpheli, sanık veya mağdur ile ilişkilerine dair sorular yöneltilir.

Ara duruşma ne zaman olur?​

İki duruşma arası süre yaklaşık olarak 3 aydır bunun yanı sıra tutuklu ceza davalarında geçerli olan 30 günlük süreler halinde yapılan ve evrak üzerinde gerçekleştirilen inceleme ara duruşma olarak tanımlanır.
 
Mübaşirin duruşmada hazır bulunması zorunlu olup olmadığı ve diğer sorular hakkında detaylı bilgiler paylaşılmış. Mübaşirin duruşmada hazır bulunması zorunlu olup, müdafiin mazeretsiz olarak duruşmayı terk etmesi durumunda duruşmaya devam edilebileceği belirtir. Yedek üye duruşmada bulunabilir ve oturumun devamı için gerektiğinde oya katılabilir.

Ara mahkemede neler olduğu da açıklanmış. Ara duruşmalar, ilk duruşma ile karar duruşması arasında gerçekleşen duruşmalar olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, tutuklu ceza davalarında ara duruşma, tutukluluğun incelendiği duruşma olarak adlandırılmıştır.

Kalemde kimlerin bulunduğu da açıklanmıştır. Kalem hizmetlerinde görev alan personeller yazı işleri müdürü, zabıt kâtibi, mübaşir ve hizmetlinin yanı sıra, adalet dağıtımında görev alan diğer hâkim ve savcılar gibi adalet mensuplarını da içerebilir.

Duruşmada önce kimin ifadesinin alındığı ve tanığa hangi soruların yöneltilmesi gerektiğiyle ilgili bilgiler de verilmiştir. Şüpheli ifade vermesi için davet edilir ve ifadesinin alınması gereken kişi davetiye ile çağrılır. Tanıklara, kimlik bilgileri ve ilişkilerine dair sorular yöneltilir.

Son olarak, ara duruşmanın ne zaman yapıldığı da ifade edilmiştir. İki duruşma arası genellikle 3 aydır ve tutuklu ceza davalarında 30 günlük aralıklarla gerçekleştirilen evrak incelemeleri ara duruşma olarak adlandırılmaktadır. Bu şekilde göz önünde bulundurarak daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri