Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kanda Sedim Nedir

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Kanda Sedim
Kanda Sedim yuksekliği
Sedimentasyon nedir

Kanda Sedim Nedir

Kısaca sedimantasyon denen bu inceleme yonteminde, alyuvarların cokme hızları olculur ESH (Alyuvar cokme hızı) bircok hastalıkta tanıya yardımcı bir inceleme olarak kullanılır

ESH ’ın normal sınırların dışına cıkması bir hastalık durumunu gosterir ama hastalığın turu ve yapısı hakkında bilgi vermez Herhangi bir yakınma ile hekime başvuran kişide sedimantasyon hızının olculmesi, tanıya giderken atılacak adımların yonunu belirler

Sedimantasyon hızının değeri milimetrik olarak ya da Katz indeksi kullanılarak tanımlanır Katz indeksi, birinci saat değeri ile ikinci saat değerinin yarısının aritmetik ortalamasıdır
Normal sınırlar; kadınlar icin 8, erkekler icin 5’dir

Ust sınırı ise; kadınlar icin 20, erkekler icin 15’dir
ESH yaşamın ilk haftalarında cok duşuktur
Yaşlılarda ise herhangi bir sebep olmaksızın hafifce yukselebilirAdet goren kadınlarda belirgin bir artış gostermez
Gebeliğin dorduncu ayından itibaren yukselmeye başlar ve doğumdan sonraki 38 hafta yuksek kalırKatz indeksi, gebelikte 40 gibi cok yuksek değerlere ulaşabilir
Gunumuzde, laboratuvarların coğunda yanlızca ilk yarım saatlik değerler verilmelidir Katz indeksi hesaplanmaz

Sedimantasyonun arttığı durumlar
1)Enfeksiyon hastalıkları
2) İltihabı hastalıklar
3) Tumorler
4) Verem
5) Romatizmal ateş
6) Romatoid artrit
7) Bağ doku hastalıkları
8) Glomeruloreflit
9) Miyokard enferktusleridir

gorulduğu uzere genelde hangi hastalık olursa olsun , sedimantasyon değerinde şu veya bu şekilde bir değişiklik meydana gelmektedir
başka bir deyişle ; sedimantasyon değerinde bir anormalliğin olması , o kişide bir hastalık olduğuna işarettir

annenizin sedimantasyon değerin yuksek olması ; ciddi , onemli bir hastalığının olduğuna işarettir

netten alıntı

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri