M
Modoratör
Kan basıncının yükselmesine neden olur?
140/90 mmHg değerinin üzerinde olan kan basıncı değeri hipertansiyon olarak da adlandırılır. Hemen her yaşta görülebilen bu durum, çoğunlukla aşırı tuz tüketimi, obezite, diyabet, genetik faktörler, stres, kalp damar, tiroit, böbrek üstü bezi ve böbrek hastalıkları gibi etkenlere bağlı olarak gelişir.Hipertiroidi hipertansiyon yapar mı?
Hipotiroidi ve hipertiroidi yani tiroid hormon seviyelerinin düşük ya da yüksekliği sıklıkla hipertansiyona neden olabilir. Böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan Cushing yani kortizol hormonunun fazla salınımı, hiperaldesteronizm yani aldosteron hormonunun fazla salınımı hipertansiyona neden olmaktadır.Kan basıncı ne düşürür?
Kan basıncı ne düşürür?· Kişniş, safran, çörek otu, tarçın gibi baharatların tüketilmesi kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur. Tuz içeriği yüksek yiyeceklerden uzak durulması da tansiyonun düşürülmesini sağlar. Peynir, ayran gibi süt ürünlerini satın alırken tuz oranına dikkat edilmesi ve az tuzlu olanlarının tercih edilmesi gerekir.
Kan basıncının birimi nedir?
Bu gevşeme anına diyastol denir. “Diyastolik kan basıncı” ise kalp atımları arasında, kalp aktif şekilde kan pompalamazken, damarlar içinde oluşan basınçtır. Ağırlığımız kilogram (kg), boyumuz metre (m) gibi birimlerle nasıl ifade ediliyorsa, kan basıncımız da “mmHg (milimetre-civa)” birimi ile ifade edilir.Kan basıncının tepe noktasındaki haline ne denir?
Tansiyon, kalpten pompalanan kanın atar damar duvarına yaptığı basınçtır ve yaşamın devamlılığını sağlar. Tansiyonun tepe noktası büyük tansiyon denilen sistolik kan basıncıdır ve kalp atımı ile oluşur.Kan basıncı yüksek olursa ne olur?
Kan basıncı yüksek olursa ne olur?Yüksek tansiyona bağlı inme, beyin kanaması veya beyin damarlarında pıhtı olarak ortaya çıkabilmektedir. Yüksek tansiyon kalp krizi riskini belirgin olarak artırır. Tansiyon yüksekliği aort damarı olarak bilinen ana atardamarda anevrizma (genişleme) veya yırtılmaya neden olabilir.
Kan basıncı çok basit olarak sfigmomanometre adı verilen cihazlarla ölçülür. Ölçüm öncesindeki 30 dakikalık süre içinde kişinin sigara, çay veya kahve içmemiş; kafein almamış ve tercihen yemek yememiş olması gerekir. Ölçümlere, hasta sessiz bir odada en az 5 dakika istirahat ettikten sonra başlanmalıdır.