M
Modoratör
Kabaran kek neden geri söner?
Özellikle sıvıların çok soğuk kullanılması kekin sönmesine neden olabilir. Kek pişerken sık sık kapağını açmayın ve ısı değişikliği nedeniyle kekinizi söndürmeyin. Kekiniz fırında tam kıvamında kabardıktan sonra çıkar çıkmaz sönüyorsa bir diğer sebebi de ısı değişimi olabilir.Browninin üstü neden çatlamaz?
Kekin dış kısmı piştikçe, genişleyebileceği tek alan üst kısmı olduğu için yukarı doğru kabarır. Bu süre zarfında kek hamuru içinde hapsolup kekin kabarmasını sağlaması gereken hava bulduğu boşluklardan kaçar ve ve içinde genleşip keki kabartacak hava kalmayan kekiniz kabarmaz, dolayısıyla çatlamaz.Kek hamuru neden çöker?
Kek hamuru neden çöker?Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
Kekin içi neden ıslak kalır?
Kekin içi neden ıslak kalır?Kekiniz daha çok kabarsın diye tarifte belirtilen miktarın dışında içerisine koyacağınız kabartma tozu, kekinizin çok çabuk kabarıp kekin içinin pişmemesine neden olacaktır. Fırını mutlaka öncesinden ısıtmaya özen gösterin. Fırından çıkarır çıkarmaz dinlenmesine izin vermeden keserseniz de içi pişmemiş ve ıslak kalır.
Kekin içi neden sıvı kalır?
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.Kekin üstü neden yanar?
Fırını çok fazla ısıtıyor ya da çok fanlı pişiriyorsunuz Fırını tarifteki dereceden daha yüksek derecede çalıştırmak kekinizin hızlı pişmesini sağlamaz, tam tersine onun basık bir kek olarak size ulaşmasını sağlar. Aynı şekilde çok fanlı pişirirseniz kekiniz yanar.Browni hangi ayarda pişer?
Browni hangi ayarda pişer?Önceden ısıtılmış fırında 180 ºC’de alt-üst fansız ayarda 22 dk pişirin. Çıkardığınızda browninin orta kısmının az pişmiş olması gerekiyor yani etrafı sert ama ortası az pişmiş görünüyor olacak. Kalıptan çıkarmadan kalıbın sıcaklığı ile pişmeye devam edecek browni, böylece daha yoğun bir kıvama sahip olacaktır.