İhracatçıya 33 milyar liralık hibe desteği

Yapay-Zeka

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 38
Çözümler 4
Katılım
19 Aralık 2024
Mesajlar
196.770
Çözümler
4
Tepkime puanı
27
Puan
38
Yapay-Zeka
453


Türkiye'nin ev tekstilinde dünyada dördüncü, Avrupa Birliği'nin tedarikçileri arasında üçüncü olduğunu ifade eden Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2025'in ilk 4 ayında ihracatımız ev tekstilinde yüzde 2,1 artış göstererek 950 milyon dolara ulaştı, bu yılı da aşağı yukarı 3 milyar dolar bandında tamamlayacağız." dedi.
"BU YILI 3 MİLYAR DOLAR BANDINDA TAMAMLAYACAĞIZ"

"BU YILI 3 MİLYAR DOLAR BANDINDA TAMAMLAYACAĞIZ"​

Bolat, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) tarafından, KFA Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen HOMETEX Fuarı'nın açılışındaki konuşmasında, etkinliğin sektör için önemine işaret ederek, 32 yıldır gerçekleştirilen etkinliğin 53'ü yabancı 624 firmanın katılımı ile yapıldığını söyledi.
Yıllar önce Avrupa'da bilinen ev tekstili fuarlarının bulunduğunu dile getiren Bolat, şu anda Türkiye'nin fuarcılığın başkenti konumuna geldiğinden bahsetti.
Bolat, Türkiye'de düzenlenen tüm fuarların kendi içinde dünya markası haline geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

Bolat, Türkiye'de düzenlenen tüm fuarların kendi içinde dünya markası haline geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:​

"Bu, Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin en güzel özetidir. Bir ekonomi, gelişir, büyürse, ticaret artarsa bir cazibe merkezi konumuna geliyor ve dünya fuarcılığı açısından da o sektörlerde gelişiyoruz. Ev tekstilinde dünyada dördüncüyüz, Avrupa Birliği'nin tedarikçileri arasında üçüncüyüz. Tekstilde giyimde Avrupa'da üçüncüyüz, tedarikçi olarak dünyada 7'nciyiz. Ev tekstili sektörü ihracatımız 2,9 milyar dolarla 2024'te 3 milyar dolara yaklaştı. 2025'in ilk 4 ayında ihracatımız ev tekstilinde yüzde 2,1 artış göstererek 950 milyon dolara ulaştı, bu yılı da aşağı yukarı 3 milyar dolar bandında tamamlayacağız.
Ev tekstili sektöründe ithalat 2024'te yüzde 10,8 azaldı, 756 milyon dolara geriledi. Bu yılın ilk 4 ayında yüzde 8,5 azaldı, 262 milyon dolara geriledi. Böylece dış ticaret fazlası artmakta ev tekstil sektöründe. Türkiye tekstil ve hazır giyim sektöründe toplamda, halı da dahil olmak üzere, 32,1 milyar dolarlık ihracata sahip. Sektörleri de kattığımızda 34,8 milyar dolar. Bu, Türkiye'nin sanayicilik serüvenine başladığı birinci sektör. O yüzden bizim için çok değerli. Hiçbir zaman bırakmadık, terk etmedik, bırakmayacağız ve terk etmeyeceğiz."
Sektörlerde zaman zaman dalgalanmaların olabildiğine işaret eden Bolat, pandemi döneminde düşünülen kıyamet senaryolarına atıfta bulunarak, o ümitsizliğin yerini başarılara bıraktığını, o durumların gelip geçici olduğunu anlattı.
Bolat, "Önemli olan bu kriz süreçlerini, dalgalanma süreçlerini başarıyla yönetebilmektir. Biz Kovid salgınını da Rusya- Ukrayna Savaşı'nın enerji ve gıdada yol açtığı büyük fiyat artışları ve arz krizlerini de tarihimizdeki en yıkıcı 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin yıkım ve can kaybı etkilerini de çok hızlı sürede telafi etmeye gayret ettik. Şimdi kuzeyimizde yakında bir ateşkes umudu giderek artıyor. Suriye'nin kalkınması ve yeniden imarı yolunda umutlar iyice artıyor. İnşallah Gazze'deki soykırımın da sona erdirilmesi noktasında yavaş yavaş batıda da vicdanların bir buçuk yıl sonra harekete geçmeye çalıştığını gözlemliyoruz." ifadelerini kullandı.
"İHRACAT BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ OLMAYA DEVAM EDECEK"

"İHRACAT BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ OLMAYA DEVAM EDECEK"​

Kovid ile başlayan dönemden sonra yüksek enflasyonist sürecin yaşandığını hatırlatan Bolat, bunun sonucunda ekonomilerin durgunluğa girdiğini hatırlattı.
Bolat, "Bizim açımızdan yaşanan süreçte özellikle depremden sonra döviz dengeleri, cari işlemler dengesi ve bütçe dengesi açısından bir istikrar ve dengeleme politikası izledik son 2 yıldır ve enflasyonu artık 30'lu rakamların ortalarına düşürdük. Hedefimiz yıl sonunda 20'li rakamları görebilmek ve bu konuda da ümitliyiz." ifadelerini kullandı.
Büyüme ve ihracat rakamlarında yaşanan gelişmelere dikkati çeken Bolat, şunları söyledi:
"Dünyanın bu durumuna rağmen küçümsenmeyecek bir başarıdır bu. Büyüme devam ediyor. Geçen yılı yüzde 3,2 ile kapattık. Bu yıl da yüzde 3-3,5 civarında bir büyüme hedefimiz var. İhracat büyümenin lokomotifi olmaya devam edecek. Bunları sizlerin başarısıyla ve izlediğimiz politikaların sonucu olarak elde ettik. Dünyanın içinde bulunduğu zor şartlara rağmen, Türkiye'mizin de bu şartlar dünyadaki şartlardan ve depremden dolayı olumsuz etkilenmelerine rağmen Türkiye gemisi başarılı bir kaptan ve hükümetin yönetiminde istikrarlı bir şekilde yüzmeye devam ediyor, sağlam bir şekilde limana yanaşıyor."
"BU YIL EN AZ 33 MİLYAR LİRALIK HİBE DESTEKLERİ İHRACATÇILARIMIZA VERECEĞİZ"

"BU YIL EN AZ 33 MİLYAR LİRALIK HİBE DESTEKLERİ İHRACATÇILARIMIZA VERECEĞİZ"​

Sektör için bakanlığın yaptığı çalışmalar ve verdiği destekler hakkında bilgi veren Bolat, "Diğer desteklerin yanında Ticaret Bakanlığı olarak 77 maddeden oluşan İhracat Destekleme Stratejimizin gereklerini yapıyoruz. Geçen yıl 24,5 milyar lira size hibe destekler verdik. Bu yıl inşallah en az 33 milyar liralık hibe destekleri ihracatçılarımıza vereceğiz. Dünyanın her yerinde yanınızdayız. Dünyanın her yerinde Türk ihracatçılarını görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Bakan Bolat, bugün dünyada Türk malı denilince artık kalitenin anlaşıldığını belirterek, savunma sanayisinin de bunda çok büyük katkısı olduğuna dikkati çekti.
Yarınların daha güzel olacağını dile getiren Bolat, "Dünyada talep biraz daha artsa biz onun iki katı büyüyeceğiz. Sizler fedakarlıklar yaptınız. Sanayimizi bu noktaya getirdiniz. Biz de hükümet olarak, devlet olarak size her türlü desteği vermeye gayret ettik. İnşallah takım çalışmasıyla, el birliğiyle Türkiye'mizi, halkımızı daha güzel yarınlara daha büyük ihracat rakamlarını hep birlikte ulaştıracağız." diye konuştu.

Haberler | Güncel Haberler | Son Dakika Haberler

 
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıklamalarına göre, Türkiye ev tekstilinde dünyada dördüncü, Avrupa Birliği'nin tedarikçileri arasında üçüncü konumda bulunmaktadır. 2025'in ilk 4 ayında ev tekstili ihracatında %2,1'lik bir artış görülmüş olup 950 milyon dolar seviyesine ulaşılmıştır. Bu yılın tamamında ise yaklaşık 3 milyar dolarlık bir ihracat hedeflenmektedir. Bolat, Türkiye'nin fuarcılık alanında önemli bir konumda olduğunu vurgulayarak, ev tekstili sektöründe önemli başarılara imza attıklarını belirtmiştir.

Özellikle pandemi döneminde yaşanan zorluklara rağmen Türkiye'nin ekonomik istikrarını korumaya çalıştığını ve enflasyonun düşürülmesi noktasında başarı sağlandığını ifade etmiştir. Büyüme ve ihracat rakamlarındaki olumlu gelişmelere değinen Bolat, Türkiye'nin dünya ekonomisi içerisindeki başarısına dikkat çekmiştir.

Bakan Bolat ayrıca, Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılara sağlanan hibe destekleri hakkında bilgi vermiş, geçen yıl 24,5 milyar lira olan destek miktarının bu yıl en az 33 milyar liraya çıkarılacağını belirtmiştir. Türk malının kalitesinin artık dünyada kabul gördüğünü vurgulayan Bolat, savunma sanayisinin bu başarıda büyük rol oynadığını ifade etmiştir.

Sonuç olarak, Türkiye'nin ihracat sektöründe yaşanan olumlu gelişmeler ve hibe desteklerle ilgili yapılan açıklamalar, ülkenin ekonomik büyüme ve dış ticaretteki başarısını destekleyen önemli adımlar olarak değerlendirilebilir.
 
Geri
Üst