M
Modoratör
Misafir
Içimizden yemin etmek günah mı?
Bakara Sûresinin 225.nci ayetinde Yüce Rabbimiz: “Allah sizi kasıtsız yeminlerinizden sorumlu tutmaz. Lâkin kasıtlı yaptığınız yeminlerinizden dolayı sizi sorumlu tutar. Allah gafûrdur, halîmdir” buyururken, Mâide Sûresinin 89.ncu ayetinde de: “Allah, boş bulunarak ettiğiniz yeminlerle sizi sorumlu tutmaz.Yalan yere yemin edersek ne olur?
Cevap: Yemin ağırdır. Yalan yemin yapmak yani bile bile yalan yere yemin etmek kebair günahlardandır. Kebair günah ise tevbe etmedikçe sahibinin azaptan kurtulamayacağı günah demektir. Yalan yeminin keffareti yoktur çünkü keffaretle kapatılamayacak kadar ağır bir günahtır.Valla mı vallahi mı?
Valla mı vallahi mı?ikisi de kullanılır ama vallahi daha samimi ve doğrudur. araplara bakılırsa ” vallahi.” arapça’da normal okunuşu vallahi’dir.
Vallahi billahi tallahi demeden yemin olur mu?
Vallahi, billahi, tallahi şeklinde yemin edilir. Kur’an, Peygamber, Kâbe için diyerek yemin edilmiş olmaz. Ancak âdet olduğundan dolayı Mushaf hakkı için demek yahut elini Mushaf üzerine koyup bunun hakkı için demek de yemin olur. Kur’an çarpsın demek ve Allah şahidim olsun demek de yemin olmaktadır.Allah’a yemin edip bozmak günah mı?
Dinen sakıncalı olan durumu gerçekleştirmeye yönelik yemin eden kimsenin yemini bozup kefaret ödemesi daha doğrudur. Nitekim bir hadis-i şerifte: “Bir kimse bir şey için yemin eder, sonra da ondan hayırlısını görürse yeminini bozsun ve keffâret ödesin” (Müslim, Eymân, 11-19) buyurulmuştur.Çok büyük yemin ettim nasıl bozarım?
Çok büyük yemin ettim nasıl bozarım?Yemin bozmanın kefareti için zekat alması caiz durumda olan 10 fakire tüm bedenini kapatacak kadar 1 kat elbise verilir. Aç olan 10 fakire 1 gün içerisinde 2 defa yemek verilir. Diğer taraftan 1 fakire 10 gün yemek vermek de yemine kefaret olur.
Değerli Kardeşlerim! Yeminlerde asıl olan “vallahi”, “billahi”, “tallahi”, “Allah şahit olsun ki”, “Allah’a yemin olsun ki”, “Rabbim şahit olsun ki”, “Allah hakkı için”, “andolsun ki”, “Allah adına yemin ederim” şekliyle Allah’ın adını zikrederek yemin etmektir.