M
Modoratör
Hangi davalarda adli yardım?
Adli yardım sistemi ceza davaları dışındaki davalar içindir. Ceza davalarında adli yardım sistemi farklı yapılandırılmıştır. Adli yargıda hukuk mahkemelerinde ve idari yargıda dava açarken veya aleyhe dava açılmışsa adli yardım talep edilebilir.Adli yardım kararının sonuçları nelerdir?
Adli yardım kararının sonuçları nelerdir?Adli yardım kararı, ilgiliye, aşağıdaki hususları sağlar:
- Yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet.
- Yargılama ve takip giderleri için teminat göstermekten muafiyet.
- Dava ve icra takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin devlet tarafından avans olarak ödenmesi.
Adli yardım ne zaman sonuçlanır?
Adli yardım ne zaman sonuçlanır?Adli Yardım Talebinin Reddi Baro başkanı, yedi gün içinde karar verir, bu karar kesindir. Süresinde karar verilmediği taktirde talep ret edilmiş sayılır. Adli yardım taleplerinin reddine ilişkin mahkeme kararlarında sunulan bilgi ve belgelerin kabul edilmeme sebebi açıkça belirtilir.
Adli yardım talebi hangi aşamada?
Adli yardım talebi, dava açılmadan önce barolara ve yargılamanın yapılacağı mahkemeye, dava açıldıktan sonra ise yine barolara ve asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeye, icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesine yapılır.Adli yardımdan yararlanan harç öder mi?
Adli yardımdan yararlanan harç öder mi?Adli yardım talebi kabul edilmişse, tüm yargılama harç ve giderleri yargılama sonuna kadar devlet tarafından karşılanır. Bu masrafa, yerel mahkeme kararına karşı başvurulacak istinaf ve temyiz giderleri de dahildir.
Davalı adli yardım talebinde bulunabilir mi?
Davalı adli yardım talebinde bulunabilir mi?Kamuya yararlı dernek ve vakıflar dışındaki tüzel kişilerin adli yardımdan yararlanmaları mümkün değildir. Davalı Anonim Şirket olup yasa gereği adli yardımdan yararlanması mümkün bulunmadığından adli yardım talebi yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
Adli yardım başvuruları Baromuz Adli Yardım Bürosu’na yapılmaktadır. Büroda istemciyle görüşülerek başvuru formu doldurulur ve istemin neye ilişkin olduğu tespit edilir. Görüşme sırasında istemciyle ilgili kişisel bilgilerin yanında talebine ilişkin hukuki niteleme de yapılmaktadır.
Barodan avukat talebi ne zaman sonuçlanır?
Barodan avukat talebi ne zaman sonuçlanır?Baro başkanı yedi gün içinde karar verir ve bu karar kesindir. Süresinde karar verilmediği takdirde talep ret edilmiş sayılır.
Adli yardım talebinin reddine itiraz nereye yapılır?
Adli yardım talebinin reddine itiraz nereye yapılır?(2) (Değişik : 11/4/2013-6459/ 23 md.) Adli yardım talebinin reddine ilişkin kararlara karşı, tebliğinden itibaren bir hafta içinde kararı veren mahkemeye dilekçe vermek suretiyle itiraz edilebilir.