Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hangi davalarda adli yardim?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Hangi davalarda adli yardım?​

Adli yardım sistemi ceza davaları dışındaki davalar içindir. Ceza davalarında adli yardım sistemi farklı yapılandırılmıştır. Adli yargıda hukuk mahkemelerinde ve idari yargıda dava açarken veya aleyhe dava açılmışsa adli yardım talep edilebilir.

Adli yardım kararının sonuçları nelerdir?​

Adli yardım kararının sonuçları nelerdir?
Adli yardım kararı, ilgiliye, aşağıdaki hususları sağlar:
- Yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet.
- Yargılama ve takip giderleri için teminat göstermekten muafiyet.
- Dava ve icra takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin devlet tarafından avans olarak ödenmesi.

Adli yardım ne zaman sonuçlanır?​

Adli yardım ne zaman sonuçlanır?
Adli Yardım Talebinin Reddi Baro başkanı, yedi gün içinde karar verir, bu karar kesindir. Süresinde karar verilmediği taktirde talep ret edilmiş sayılır. Adli yardım taleplerinin reddine ilişkin mahkeme kararlarında sunulan bilgi ve belgelerin kabul edilmeme sebebi açıkça belirtilir.

Adli yardım talebi hangi aşamada?​

Adli yardım talebi, dava açılmadan önce barolara ve yargılamanın yapılacağı mahkemeye, dava açıldıktan sonra ise yine barolara ve asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeye, icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesine yapılır.

Adli yardımdan yararlanan harç öder mi?​

Adli yardımdan yararlanan harç öder mi?
Adli yardım talebi kabul edilmişse, tüm yargılama harç ve giderleri yargılama sonuna kadar devlet tarafından karşılanır. Bu masrafa, yerel mahkeme kararına karşı başvurulacak istinaf ve temyiz giderleri de dahildir.

Davalı adli yardım talebinde bulunabilir mi?​

Davalı adli yardım talebinde bulunabilir mi?
Kamuya yararlı dernek ve vakıflar dışındaki tüzel kişilerin adli yardımdan yararlanmaları mümkün değildir. Davalı Anonim Şirket olup yasa gereği adli yardımdan yararlanması mümkün bulunmadığından adli yardım talebi yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
Adli yardım parası nasıl alınır?​
Adli yardım başvuruları Baromuz Adli Yardım Bürosu’na yapılmaktadır. Büroda istemciyle görüşülerek başvuru formu doldurulur ve istemin neye ilişkin olduğu tespit edilir. Görüşme sırasında istemciyle ilgili kişisel bilgilerin yanında talebine ilişkin hukuki niteleme de yapılmaktadır.

Barodan avukat talebi ne zaman sonuçlanır?​

Barodan avukat talebi ne zaman sonuçlanır?
Baro başkanı yedi gün içinde karar verir ve bu karar kesindir. Süresinde karar verilmediği takdirde talep ret edilmiş sayılır.

Adli yardım talebinin reddine itiraz nereye yapılır?​

Adli yardım talebinin reddine itiraz nereye yapılır?
(2) (Değişik : 11/4/2013-6459/ 23 md.) Adli yardım talebinin reddine ilişkin kararlara karşı, tebliğinden itibaren bir hafta içinde kararı veren mahkemeye dilekçe vermek suretiyle itiraz edilebilir.

Adli yardım sistemi genellikle ceza davaları dışındaki davalar için uygulanmaktadır. Ceza davalarında ise ayrı bir adli yardım sistemi bulunmaktadır. Adli yardım talebinde bulunmak için, adli yargıda hukuk mahkemelerinde veya idari yargıda dava açarken ya da aleyhe dava açıldığında adli yardım talep edilebilir.

Adli yardım kararının verilmesi durumunda ilgili kişi aşağıdaki avantajlardan yararlanabilir:
1. Yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet.
2. Yargılama ve takip giderleri için teminat göstermek zorunda olmamak.
3. Dava ve icra takibi sürecinde yapılması gereken tüm giderlerin devlet tarafından avans olarak ödenmesi.

Adli yardım talebi, dava açılmadan önce barolara ve yargılamanın yapılacağı mahkemeye veya dava açıldıktan sonra yine barolara ve işin karara bağlanacağı mahkemeye yapılabilir. İcra ve iflas takiplerinde ise talep, takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesine iletilmelidir.

Adli yardımdan yararlanan kişilerin tüm yargılama harç ve giderleri devlet tarafından karşılanır. Bu masraflara, yerel mahkeme kararlarına karşı yapılacak istinaf ve temyiz giderleri de dahildir. Ancak adli yardımdan yararlanan kişiler harç ödemezler.

Davalı olan tüzel kişiler adli yardımdan yararlanamazlar. Yalnızca kamuya yararlı dernek ve vakıflar dışındaki tüzel kişiler adli yardım hizmetinden faydalanabilir. Davalı Anonim Şirket gibi tüzel kişiler, adli yardım talebinde bulunamazlar.

Adli yardım başvuruları genellikle Baro'nun Adli Yardım Bürosu'na yapılır. Başvuru sürecinde istemciyle görüşülerek başvuru formu doldurulur ve müracaatın neye ilişkin olduğu belirlenir. Baro başkanı, avukat taleplerine genellikle yedi gün içinde karar verir ve bu karar kesindir. Kararın süresinde verilmemesi durumunda talep reddedilmiş sayılır.

Adli yardım talebinin reddedilmesi durumunda itiraz, kararın tebliğinden itibaren bir haça içinde kararı veren mahkemeye dilekçe verilerek yapılabilir. Bu süreçte dikkatli ve hızlı bir şekilde hareket etmek önemlidir.

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri