Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gercek ihmali suclar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Gerçek ihmali suçlar nelerdir?​

Gerçek ihmali suçlar; kişinin kanunda tanımlanan icrai davranışı kasten yapmamasıyla oluşmakta olup suçun gerçekleşmesi için ayrıca neticenin de gerçekleşmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.

Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi özgü suç mu?​

Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi özgü suç mu?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 83. maddesinde kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi suçuna yer verilmiştir. Maddenin gerekçesinde “kişiye belli bir icrai davranışta bulunma yükümlülüğünün yüklendiği hallerde bu yükümlülüğe uygun davranılmaması şeklinde bir tanımlamaya yer verilmiştir.

Ihmali suçlar taksirle işlenebilir mı?​

Doktrinde ihmali suçlar, gerçek ve gerçek olmayan (görünüşte) ihmali suçlar şeklinde ele alınmaktadır[67]. Bunlar, kasten veya taksirle işlenebilir. Şayet belli bir suç tipinde icrai davranışta bulunma yükümlülüğünün salt yerine getirilmemesi öngörülmüşse, bu durumda “gerçek ihmali suçlar” söz konusudur[68].

Ihmal suretiyle icra suçu nedir?​

Ihmal suretiyle icra suçu nedir?
Bir “yapma” emrinin ihlalidir. Hukuk düzeni tarafından emredilen davranışın yapılmaması ile “salt ihmal” suçları, ihmal davranışla netice meydana getirilirse “ihmal suretiyle” icra suçları söz konusu olur.
Icrai suçlar ihmali olarak da işlenebilir bu tür suçlara ne denir?​
Suçlar hareketin şekline göre icrai ve ihmali suçlar olarak ikiye ay- rılmaktadır. Failin ancak aktif, yani yapma şeklinde bir hareket içinde bulunmasıyla işlenebilen suçlara icrai suç denir. 7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir.

Ihmal suretiyle kast nedir?​

Ihmal suretiyle kast nedir?
İhmal suretiyle kasten öldürme suçu, 5237 s. TCK’nın ikinci kitabının “kişilere karşı suçlar” başlıklı ikinci kısmın- da, “hayata karşı suçlar”ın düzenlendiği birinci bölümde, 83. maddede düzenlenmiştir. 5237 s. TCK m.83’e göre: “(1) Kişinin yükümlü olduğu belli bir icrai davranışı gerçekleştirmemesi dolayısıyla …

Hangi suçlar taksirle işlenebilir?​

Taksirli suçlar hangileridir?
- Taksirle öldürme suçu (TCK 85),
- Taksirle yaralama (TCK 89),
- Taksirli iflas (TCK 162),
- Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması (TCK 171),
- Atom enerjisi ile patlamaya sebebiyet verme (TCK 173),
- Trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma (TCK 180),

Taksirli suçlar sadece ihmali davranışla işlenebilir mi?​

Taksirli suçlar sadece ihmali davranışla işlenebilir mi?
Taksirli suç, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışla sonucu tahmin edilemeyen bir suç biçimidir. Taksir ancak maddi suçlarda söz konusudur. Şekli suçlarda netice olmadığından hareketin istenip sonucun istenmemesi mümkün olmadığından taksirle işlenen bir suçta söz konusu olamaz.

Görevi ihmal suçunun cezası nedir?​

Görevi İhmal Suçunun Cezası Suçun kasten işlenmesi altı aydan iki yıla kadar; ihmal suretiyle işlenmesi ise üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile yaptırım altına alınmıştır. Suçun ihmalen işlenmesinden anlaşılması gereken ise görevin gereğini yapmakta ihmal veya gecikme göstermektir.

Görevi ihmal suçu memuriyete engel mi?​

Görevi ihmal suçu memuriyete engel mi?
Görevi kötüye kullanma burada sayılan suçlardan değildir. Dolayısıyla görevi kötüye kullanma suçundan ötürü 1 yılın altında ceza hükmü verilirse memuriyete engel bir durum yoktur. Ancak 1 yıl veya üzerinde bir hapis hükmü söz konusu olursa kişi memuriyetten ihraç edilir.
 
Gerçek ihmali suçlar, kişinin kanunda tanımlanan icrai davranışı kasten yapmamasıyla oluşan suçlardır. Bu tür suçların gerçekleşmesi için neticenin de gerçekleşmesi zorunlu değildir. Örneğin, bir kişinin belirli bir davranışı yapması gerekirken yapmaması sonucunda gerçekleşen suçlar gerçek ihmali suçlar olarak adlandırılır.

Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi ise Türk Ceza Kanunu'nun 83. maddesinde düzenlenmiştir. Bu suçta kişiye belirli bir icrai davranışta bulunma yükümlülüğü getirilmiş ancak bu yükümlülüğe uygun davranılmamıştır.

İhmal suçları taksirle veya kasten işlenebilir. İhmal suçları doktrinde gerçek ve gerçek olmayan (görünüşte) ihmali suçlar olarak ele alınır. Belli suç tiplerinde icrai davranışta bulunma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda gerçek ihmali suçlar söz konusu olur. İhmal davranışla netice meydana gelirse, ihmal suretiyle icra suçları ortaya çıkar.

Ihmal suretiyle icra suçları, yapılması gereken bir davranışın yapılmaması durumunda ortaya çıkar. Bu suçlar genellikle "yapma" emrinin ihlali şeklinde gerçekleşir ve hukuken istenen şeyin yapılmamasıyla ilgilidir.

Suçlar icrai ve ihmali suçlar olarak ikiye ayrılabilir. Aktif şekilde bir hareket içeren suçlara icrai suçlar denirken, hukuken istenen şeyin yapılmamasıyla işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir.

Taksirli suçlar ise dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışla sonucu tahmin edilemeyen suç biçimidir. Taksirli suçlar sadece ihmali davranışla işlenebilir ve genellikle maddi suçlar kapsamında yer alır.

Görevi ihmal suçu, suçun kasten işlenmesi durumunda altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırken, ihmal suretiyle işlenmesi durumunda ise üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Burada önemli olan nokta, görevin gerekliliklerini yerine getirmemek veya geciktirmektir.

Son olarak, görevi ihmal suçu memuriyete engel teşkil etmez. Ancak görevi kötüye kullanma suçundan dolayı verilen ceza süresi 1 yılı aşarsa, kişi memuriyetten ihraç edilebilir. Bu nedenle, görevi ihmal suçunun cezasının memuriyete engel olup olmadığını belirlerken cezanın süresi önemlidir.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri