Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gebelikte Şeker Hastalığına Dikkat

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
Gebelerde şeker hastalığı görülme oranının yüksek olduğunu belirten uzmanlar, anne adaylarını test yaptırmaları ve dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Bursa Zübeydehanım Doğumevi Başhekimi Op. Dr. Özer Kutlu, gebelerde daha önceden şeker hastalığı olması olasılığının yüzde 1 olduğunu kaydetti. Gebelerin yüzde 3-5'inde ise şeker hastalığının gebelik sırasında ortaya çıktığına dikkat çeken Dr. Kutlu, bunların önemli bir kısmının gebelik sonrası gerilediğini ifade etti. Gebelikte plasentadan salgılanan bazı hormonların insülin etkisini bozarak şeker hastalığına yol açtığını vurgulayan Kutlu, "Kan şekerinizin diyet ve fiziksel aktivite ile düzenlenememesi durumunda insülin tedavisi başlanması gerekebilir. Gebelikte ağızdan şeker ilaçları kullanılamaz. Bu ilaçlar bebeğe zararlı olabilir." dedi.

Daha önce şeker hastalığı olmayan bir kadına 24-28 haftalar arasında şeker tarama testi yapması gerektiğini belirten Kutlu, bu testin bozuk çıkması durumunda daha ayrıntılı testler yapılarak gerçek şeker hastalığını araştırılacağını, risk gurubunda olan gebelere daha erkenden ayrıntılı testler uygulanacağını ifade etti. Kutlu, '30 yaş üstü gebeler, şişmanlar, ailesinde şeker hastalığı olan kişiler ve daha önce 4 kilonun üzerinde doğum yapmış olan gebelerin risk gurubunda olduğunu belirterek, şekerin ortaya çıkaracağı sorunları şöyle sıraladı: "Düşükler, ölü doğumlar, ani bebek ölümleri, gebelik hipertansiyonu, bebekte bazı anormallikler, iri bebek, doğum sonrası bebeklerde solunum yetmezliği, doğum sonrası bebeklerde kan kalsiyum ve şekerinde ani düşmeler. ebelik şeker hastalığı genellikle doğum sonrası gerileyecektir. Ancak yüzde 50 olasılıkla ileri yaşlarınızda tekrar karşınıza çıkabilir."

Sonraki gebeliklerde de yüzde 50 olasılıkla tekrarlayabileceğine dikkat çeken Kutlu, şu önerilerde bulundu: "Risk gurubunda iseniz dikkatli olunuz. Verilen diyete dikkatle uyunuz. Doktorunuzla sıkı işbirliği içinde olunuz. Fiziksel olarak aktif olunuz. Kontrollerinizi aksatmayınız."

(CİHAN)
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri