Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Cevresel Etki Degerlendirmesi Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Çevresel Etki Değerlendirmesi Nedir?​

Yapılması düşünülen tüm projelerde çevreye karşı olma ihtimali bulunan zararların hesap edilmesi, alınacak önlemlerin tespiti veya asgari düzeye indirilmesi çalışmalarının tamamına çevresel etki değerlendirilmesi adı verilmektedir. Bu değerlendirmeleri içeren rapor da ÇED raporu olarak adlandırılır.

Çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı ne anlama gelmektedir?​

Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hakkında Komisyonca yapılan değerlendirmeler dikkate alınarak, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin, alınacak önlemler sonucu ilgili mevzuat ve bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeylerde olduğunun saptanması üzerine gerçekleşmesinde sakınca görülmediğini belirten …

ÇED amacı nedir?​

ÇED amacı nedir?
ÇED’ in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında koruyarak, yeni proje ve gelişmelerin; çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiy eletkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini, ilgili tüm tarafların görüş, kaygı ve önerilerini de dikkate …

Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu nasıl alınır?​

çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yetkili bir kuruluşla anlaştıktan sonra , firmanın resmi evraklarıyla beraber , çed raporu proje özeti hazırlanır ve çevre ve şehircilik bakanlığına başvurusu gerçekleştirilir. Başvuru neticesinde en kısa sürede denetime gelinmesi sağlanır.

ÇED raporu ne kadar sürede alınır?​

Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan ÇED Raporu Bakanlığa sunulur. ÇED Raporunun Özel Formata uygunluğu Bakanlık tarafından beş iş günü içinde sonuçlandırılır.

ÇED raporunu hangi kurum verir?​

ÇED raporunu hangi kurum verir?
Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan ÇED Raporu Bakanlığa sunulur. ÇED Raporunun Özel Formata uygunluğu ve belirlenen çalışma grubunda yer alması gereken meslek uzmanlarınca hazırlanıp hazırlanmadığı hakkındaki inceleme Bakanlık tarafından beş iş günü içinde sonuçlandırılır.

ÇED raporu nasıl yapılır?​

ÇED olumlu kararı ne demek?​

Proje kapsamında hazırlanan ÇED Raporu ve ÇED Süreci sonucunda ÇED Olumlu kararı alınmakta olup, ÇED Olumlu Kararı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hakkında Komisyon tarafından yapılan değerlendirmeler dikkate alınarak, projenin çevre üzerindeki muhtemel olumsuz etkilerinin, alınacak önlemler sonucu ilgili mevzuat …

Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu hakkındaki açıklamalar bakanlık kararıdır.?​

Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu hakkındaki açıklamalar bakanlık kararıdır.?
Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hakkında Komisyonca yapılan değerlendirmeler dikkate alınarak, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin, alınacak önlemler sonucu ilgili mevzuat ve bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeylerde olduğunun saptanması üzerine gerçekleşmesinde sakınca görülmediğini belirten Bakanlık kararıdır.

Bir projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılacaktır?​

Gerçekleştirilmesi planlanan projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için; başvuru, inşaat öncesi, inşaat, işletme ve işletme sonrası çalışmaları kapsayan süreçtir. Ek I ve Ek II listelerinde yer alan faaliyetlerin ÇED sürecindeki iş ve işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirileceği sistemdir.

. . Seçme eleme kriterlerine tabi projelerin çevresel etkileri nelerdir?​

Seçme Eleme Kriterlerine tabi projelerin çevresel etkilerinin incelenerek, önemli çevresel etkilerinin olmadığı ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlanmasına gerek bulunmadığını belirten Valilik kararıdır.
 
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), yapılması düşünülen projelerin çevreye potansiyel olarak zarar verme ihtimalini değerlendirerek alınması gereken önlemleri belirlemenin ve zararları en aza indirmenin çalışmalarının tümüdür. Bu çalışmaların sonucunda ÇED raporu oluşturulur ve ilgili projenin çevresel etkileri ile ilgili detaylar bu raporda yer alır.

Çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı, projenin çevre üzerinde olumsuz etkilerinin belirli önlemlerle asgari düzeyde tutulabileceğinin ve ilgili mevzuat ve bilimsel esaslar çerçevesinde kabul edilebilir düzeyde olduğunun saptandığı karardır. Bu karar, projenin çevresel etki açısından sakıncalı görülmediğini ifade eder.

ÇED'in amacı ise ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmadan, çevre değerlerini koruyarak yeni projelerin çevresel etkilerini incelemek, alternatif çözümleri değerlendirmek ve tüm tarafların görüşlerini dikkate alarak çevreye duyarlı kararlar almak olarak özetlenebilir.

ÇED raporu, çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluş tarafından hazırlanır ve bakanlığa sunulur. Raporun özel formata uygunluğu beş iş günü içinde sonuçlandırılır.

Projelerin Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmasının gerekip gerekmediğine karar veren ve ÇED raporunu değerlendiren kurum çevre ve şehircilik bakanlığıdır. Bu süreçte özel formata uygunluğu ve çalışma grubundaki uzmanların varlığı incelenir ve karar verilir.

Seçme eleme kriterlerine tabi projeler, çevresel etkilerinin incelenerek önemli çevresel etkilerin olmadığı durumlarda Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu hazırlanmasına gerek olmadığına karar veren valilik kararı ile belirlenir. Bu kriterlerin değerlendirilmesi sonucunda projenin çevresel etkileri önemsiz bulunabilir ve rapor hazırlanması zorunlu olmayabilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri