M
Modoratör
Misafir
Bir çocuğa ölüm nasıl anlatılır?
Ölüm kelimesini kullanın. Ölen bir kişi için gitti, uyuyor gibi ifadeler kullanmayın, öldü deyin. Ölümü hastalık ya da yaşlılıkla ilişkilendirmeyin. ‘Dünyadaki tüm canlıların bir yaşam süresi olduğunu, yaşam süresi bitince ölündüğünü’ söyleyin.Ebeveyni ölen çocuğa nasıl davranmalı?
Bilmeye: Çocuğa ebeveynin ölümü ona en yakın kişi tarafından dürüstçe açıklanmalı, beyaz yalanlar söylenmemeli. Duygularını ifade etmek isterse bunu destekleyen bir ortama: Çocuk ebeveynin ölümünün ardından konuşmak istemezse zorlanmamalı, ancak öfke, suçluluk, üzüntü gibi duygularını ifade edebileceğini de bilmeli.6-10 Yaş: Beş yaşından sonra çocuklar ölümün geri dönülmezliğini yavaş yavaş anlar. Ama ölümü kendine, sevdiklerine yakıştırmaz; sadece yaşlıların, kötülerin öleceğini düşünür. Başkalarının ölüm acısını anlayabilir, hatta paylaşabilir.
Çocuğa ölümü anlatırken ilk dikkat edilmesi gereken nedir?
Çocuğa ölümü anlatırken ilk dikkat edilmesi gereken nedir?Çocuğun duygularını ifade etmesine izin verilmelidir. Çocuk bu konuda konuşması için zorlanmamalı, ancak hiçbir zaman geri çevrilmemeli, sorduğu sorular yanıtsız bırakılmadan yaşına uygun biçimde yanıtlanmalıdır. 3. Ölüm haberini veren kişi duygusal anlamda çocuğa en yakın kişi olmalıdır.
Çocuğa ölüm kaç yaşında anlatılmalı?
Çocuğa ölüm kaç yaşında anlatılmalı?6-11 yaş arasında ise çocuklar ölümün evrenselliğini, kayıpların geri dönülmez olduğunu somut bir şekilde kavrayabilirler. Çocuklar hangi yaş grubunda olursa olsun, ölüm ile tanıştıklarında kendilerinin ve sizin de bir gün ölüp ölmeyeceğinizi sorgulamaya başlarlar.
Küçük çocuğa ölüm haberi nasıl verilir?
Çocuklara ölüm haberini gecikmeden ve basitçe verin. Mümkün olduğunda, çocuğun tanık olduğu veya fark ettiği durumlardan konuşarak başlayın: “Biliyorsun ki annen uzun bir süredir çok hastaydı. Birçok kez hastaneye gitmesi gerekti.” Sonrasında ölüm bilgisini verin. “Doktor bu sabah arayıp annenin öldüğünü haber verdi.”Ölüm haberi nasıl verilir?
Yakınlarla konuşlacak bir oda, masada bir bardak su olmalı, bu haber ayaküstü söylenemez. Büyük, geri dönüşü olmayan, zor bir konu aktarılıyor. Odanın mahremiyeti olmalı, o sırada telefon çalmamalı, giren çıkan olmamalı. Ayrıca, haberi yetkili kişiler vermeli.Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır.
Babasız büyüyen çocuğa nasıl davranmalı?
Babasız büyüyen çocuğa nasıl davranmalı?Babasız büyüyen çocuklar için toplum olarak yapabileceğimiz en önemli davranış onlara faklı olduklarını hissettirmemektir. Asla, hiçbir konuda önyargılı davranmamaktır. Damgalamamaktır. Davranışlarından babasız olmasını sorumlu tutmamak ve bunu asla ona hissettirmemektir.
Ölüm kavramı kaç yaşında öğrenilir?
Ölüm kavramı kaç yaşında öğrenilir?Çocuklar ancak 5 yaşından sonra ölümün geri dönüşü olmayan bir olay olduğunu ve yalnızca canlılar için var olduğunu öğrenmeye başlarlar. 6-7 yaşlarında ise ölüm, hastalıkla ve yaşlılıkla bağdaştırılmaya başlanır.