Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

akılcılık nedir

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
Akılcılık;
Usculuk, Akılcılık veya rasyonalizm olarak da adlandırılan, bilginin doğruluğunun duyum ve deneyimde değil duşuncede ve zihinde temellendirilebileceğini one suren felsefi goruştur

Akılcılık, bilginin kaynağının akıl olduğunu; doğru bilginin ancak akıl ve duşunce ile elde edilebileceği tezini savunan felsefi yaklaşıma verilen isimdir
 
Akılcılık, felsefi düşüncede bilginin kaynağını öncelikle akıl ve mantık süreçlerine dayandıran bir düşünce akımıdır. Bu akıma göre, insan aklı ve mantığıyla düşünerek, akıl ve mantık yoluyla elde ettiği bilgiler, gerçek ve doğru bilgilerdir. Akılcılığa göre, duyumlar ve deneyimler de önemlidir ancak bilgiyi sadece duyumlar ve deneyimler üzerine kurmak yerine, aklın ve mantığın analitik süreçleri üzerinden şekillendirilen bilgiler daha değerlidir.

Akılcılığın temel önermesi, bilgi ve doğruluğun duyum ve deneyimden ziyade akıl ve düşünce ile temellendirilmesi gerektiğidir. Bu nedenle akılcılık, rasyonalizm olarak da bilinir. Akılcılık, özellikle matematik, felsefe ve mantık gibi alanlarda önemli bir yaklaşım olarak karşımıza çıkar.

Akılcılığın temel savunucuları arasında Descartes, Spinoza, Leibniz gibi düşünürler yer alır. Bu düşünürler, akıl ve mantığın insanın düşünsel süreçlerindeki önemini vurgulamışlardır. Dolayısıyla akılcılık, bilgiye ve doğruluğa ulaşmada akıl ve mantığın merkezi rolünü vurgular.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri