Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Adli Yardım Nedir? Kimler Faydalanabilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Zeberus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Credits
126

Adli Yardım Nedir? Kimler Faydalanabilir?

Adli yardım, maddi durumu yetersiz olan kişilere, mahkemeye erişim ve avukat desteği sağlamak amacıyla verilen hukuki bir destektir. Bu sayede, ekonomik durumu zayıf olan bireyler mahkeme masraflarından ve avukat ücretlerinden muaf tutulabilir veya indirimli olarak faydalanabilir.

📌 Adli yardım kapsamında şunlar sağlanabilir:
✔️ Dava açma veya savunma hakkı için harç ve masraflardan muafiyet
✔️ Ücretsiz avukat desteği (Baro tarafından sağlanır)
✔️ Dava sürecinde alınması gereken bilirkişi, keşif, tanık dinleme gibi masrafların karşılanması

1. Kimler Adli Yardımdan Faydalanabilir?

Adli yardımdan faydalanabilmek için maddi imkânsızlık içinde olunduğunun belgelenmesi gerekir.

✅ Şu kişiler başvurabilir:

• Maddi durumu yetersiz olup mahkeme masraflarını karşılayamayanlar
  • Hak aramak için dava açmak isteyen veya kendini savunmak zorunda olanlar
  • Dava açmak için gerekli harçları ödeyemeyenler
📌 Gelir durumu incelemesi yapılır ve gerçekten ihtiyacı olanlara verilir.

2. Adli Yardım İçin Nereye Başvurulur?

🟢 Dava Açılmadan Önce:
➡️ Baroya Başvuru: Eğer avukat tutacak maddi gücünüz yoksa, bulunduğunuz ilin Barosuna giderek adli yardım talep edebilirsiniz.
➡️ Gerekli Belgeler:

• Maddi durumunuzu gösteren belgeler (Gelir belgesi, SGK kaydı, fakirlik belgesi vb.)
  • Kimlik fotokopisi
  • Dava konusuna ilişkin belgeler
🟢 Dava Açıldıktan Sonra:
➡️ Mahkemeye Başvuru: Dava devam ederken de mahkemeye adli yardım talebi yapabilirsiniz.
➡️ Dilekçe ile başvuru yapılır. (Hakim karar verir.)

3. Adli Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

📌 Adli yardım talebi için iki farklı yöntem vardır:

Yöntem 1: Baroya Başvuru (Ücretsiz Avukat İçin)

✅ Avukat desteği almak için ikamet ettiğiniz ilin Barosuna başvurmalısınız.

📌 Gerekli Belgeler:
✔️ Fakirlik belgesi (Muhtarlıktan alınabilir)
✔️ Gelir durumunu gösteren belgeler (SGK kaydı, maaş bordrosu vb.)
✔️ Dava veya hukuki konuya ilişkin belgeler

🔹 Baro, başvurunuzu inceleyerek ücretsiz bir avukat görevlendirebilir.

Yöntem 2: Mahkemeye Başvuru (Mahkeme Masraflarından Muafiyet İçin)

✅ Eğer mahkeme harç ve masraflarını ödeyemiyorsanız, adli yardım dilekçesi ile mahkemeye başvurabilirsiniz.

📌 Dilekçede şu bilgiler olmalı:
✔️ Maddi durumunuzun yetersiz olduğunu belirten açıklamalar
✔️ Dava konusu ve hangi yardımları talep ettiğiniz
✔️ Gelir durumunuza dair belgeler

📌 Mahkeme, delillere bakarak başvurunuzu kabul veya reddeder.

4. Adli Yardım Talebi Kabul Edilirse Ne Olur?

Eğer başvurunuz kabul edilirse:
✅ Dava açma masraflarından muaf olabilirsiniz.
✅ Bilirkişi, keşif, tanık dinleme gibi masraflar devlet tarafından karşılanabilir.
✅ Baro tarafından ücretsiz avukat atanabilir.

📌 Ancak, mahkeme sonunda haksız bulunursanız, ertelenen dava masraflarını ödemeniz gerekebilir.

Özetle:

✔️ Maddi durumu yetersiz olan kişiler adli yardımdan faydalanabilir.
✔️ Ücretsiz avukat için Baroya, mahkeme masraflarından muafiyet için mahkemeye başvurabilirsiniz.
✔️ Başvuru için fakirlik belgesi ve gelir durum belgesi gereklidir.
✔️ Mahkeme kararına göre dava harçları ve diğer masraflar karşılanabilir.

📌 Eğer başvurunuz için dilekçe örneği isterseniz, size hazırlayabilirim! 😊

Adli yardım, maddi durumu yetersiz olan bireylere mahkemeye erişim ve avukat desteği sağlamak amacıyla verilen hukuki destektir. Bu destek sayesinde kişiler, mahkeme masraflarından ve avukat ücretlerinden muaf tutulabilir veya indirimli olarak faydalanabilirler. Adli yardım kapsamında dava açma veya savunma hakkı için harç ve masraflardan muafiyet, ücretsiz avukat desteği ve dava sürecinde alınması gereken bilirkişi, keşif, tanık dinleme gibi masrafların karşılanması gibi hizmetler sağlanabilir.

Kimlerin adli yardımdan faydalanabileceği konusunda ise maddi imkânsızlık içinde olan kişiler başvurabilir. Bu kişiler arasında mahkeme masraflarını karşılayamayanlar, hak aramak için dava açmak isteyen veya kendini savunmak zorunda olanlar, dava açmak için gerekli harçları ödeyemeyenler bulunmaktadır. Gelir durumu incelemesi yapılarak gerçekten ihtiyacı olan bireylere adli yardım sağlanır.

Adli yardım başvurusu için dava açılmadan önce ilgili baroya başvuruda bulunabilirsiniz. Gerekli belgeler arasında maddi durumu gösteren belgeler, kimlik fotokopisi ve dava konusuna ilişkin belgeler bulunmaktadır. Dava açıldıktan sonra ise mahkemeye adli yardım talebi yapabilirsiniz ve dilekçe ile başvuruda bulunabilirsiniz. Mahkeme, talebinizi hakim kararıyla değerlendirecektir.

Adli yardım talebi yapabilmek için baroya veya mahkemeye başvurabileceğiniz iki farklı yöntem bulunmaktadır. Baroya başvurarak ücretsiz avukat desteği alabilir veya mahkemeye başvurarak mahkeme masraflarından muafiyet talep edebilirsiniz. Başvuru için gerekli belgeler arasında fakirlik belgesi, gelir durumunu gösteren belgeler ve dava veya hukuki konuya ilişkin belgeler yer almaktadır.

Eğer adli yardım talebiniz kabul edilirse, dava açma masraflarından muaf olabilir, bilirkişi, keşif, tanık dinleme gibi masraflar devlet tarafından karşılanabilir ve Baro tarafından ücretsiz avukat atanabilir. Ancak, mahkeme sonunda haksız bulunmanız durumunda ertelenen dava masraflarını ödemeniz gerekebilir.

Özetle, maddi durumu yetersiz olan kişiler adli yardımdan faydalanabilir ve başvuru için fakirlik belgesi ve gelir durum belgesi gereklidir. Ücretsiz avukat için Baroya başvurabilir veya mahkemeye başvurarak mahkeme masraflarından muafiyet talep edebilirsiniz. Başvurunuz için dilekçe örneği isterseniz size hazırlayabilirim.

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri