Adli yardım, maddi durumu yetersiz olan bireylere mahkemeye erişim ve avukat desteği sağlamak amacıyla verilen hukuki destektir. Bu destek sayesinde kişiler, mahkeme masraflarından ve avukat ücretlerinden muaf tutulabilir veya indirimli olarak faydalanabilirler. Adli yardım kapsamında dava açma veya savunma hakkı için harç ve masraflardan muafiyet, ücretsiz avukat desteği ve dava sürecinde alınması gereken bilirkişi, keşif, tanık dinleme gibi masrafların karşılanması gibi hizmetler sağlanabilir.
Kimlerin adli yardımdan faydalanabileceği konusunda ise maddi imkânsızlık içinde olan kişiler başvurabilir. Bu kişiler arasında mahkeme masraflarını karşılayamayanlar, hak aramak için dava açmak isteyen veya kendini savunmak zorunda olanlar, dava açmak için gerekli harçları ödeyemeyenler bulunmaktadır. Gelir durumu incelemesi yapılarak gerçekten ihtiyacı olan bireylere adli yardım sağlanır.
Adli yardım başvurusu için dava açılmadan önce ilgili baroya başvuruda bulunabilirsiniz. Gerekli belgeler arasında maddi durumu gösteren belgeler, kimlik fotokopisi ve dava konusuna ilişkin belgeler bulunmaktadır. Dava açıldıktan sonra ise mahkemeye adli yardım talebi yapabilirsiniz ve dilekçe ile başvuruda bulunabilirsiniz. Mahkeme, talebinizi hakim kararıyla değerlendirecektir.
Adli yardım talebi yapabilmek için baroya veya mahkemeye başvurabileceğiniz iki farklı yöntem bulunmaktadır. Baroya başvurarak ücretsiz avukat desteği alabilir veya mahkemeye başvurarak mahkeme masraflarından muafiyet talep edebilirsiniz. Başvuru için gerekli belgeler arasında fakirlik belgesi, gelir durumunu gösteren belgeler ve dava veya hukuki konuya ilişkin belgeler yer almaktadır.
Eğer adli yardım talebiniz kabul edilirse, dava açma masraflarından muaf olabilir, bilirkişi, keşif, tanık dinleme gibi masraflar devlet tarafından karşılanabilir ve Baro tarafından ücretsiz avukat atanabilir. Ancak, mahkeme sonunda haksız bulunmanız durumunda ertelenen dava masraflarını ödemeniz gerekebilir.
Özetle, maddi durumu yetersiz olan kişiler adli yardımdan faydalanabilir ve başvuru için fakirlik belgesi ve gelir durum belgesi gereklidir. Ücretsiz avukat için Baroya başvurabilir veya mahkemeye başvurarak mahkeme masraflarından muafiyet talep edebilirsiniz. Başvurunuz için dilekçe örneği isterseniz size hazırlayabilirim.