Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

2. Mahmut dönemi yönetim alanında yapılan yenilikler kısaca

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
İkinci Mahmut döneminde yönetim alanında yapılan ıslahatlar nelerdir maddeler halinde kısaca bilgi,

– Yönetimde olan divan meclisi kaldırılmış onun yerine bakanlar kurulu getirilmiştir. Bu bakanlıklara nazırlık demişlerdir. Bakanlıkların bir araya gelmesiyle meydana gelen hükümete ise “Heyet-i Vükela” adı verilir.

– İller merkeze bağlanmıştır.

-Memurluklar İç ve Dış şeklinde iki kategoriden birine konulmuştur.

– Memurların fes, ceket, pantolon giymeleri ile kravat takması mecburi kılınmıştır. Aynı zamanda tıraş olma mecburiyeti getirilmiştir.

– Müsadere sistemine son verilmiştir.

– İlk kez nüfus sayımı gerçekleştirilmiştir. Bu sayımın amacı askere gidecek erkek sayısını belirlemektir.

– Memurlara hediye ve rüşvet gibi şeylerin alınması yasak kılınmıştır.

-Posta, polis ve karantina teşkilatları kurulmuştur.

– Her din ve mezhebe aynı ihtimama gösterilmiştir.

– Meclis-i Vâlâ-yı Ahkâm-ı Adliye adlı bir kurum kurulmuştur. Burada yönetim ve yasama meseleleri için hükümdara yardımcı olunmuştur. Bir nevi danışma meclisidir.

– Yönetim alanında yenilikler yapılmasını amaçlayan bir komisyon düzenlenmiştir.

– Dâr-ı Şura-yı Babıâli adlı kurul oluşturulmuştur.

-Merkezi otoriteye yardımcı olması adına muhtarlıklar kurulmuştur.

– Tımar sistemi kaldırılmış ve memurlara maaş ödemeleri yapılmıştır.

– Memurların tayin, terfi ve cezalandırılmaları bir sisteme dökülmüştür Kesin kurallarla çizilmiştir.

– Devlet dairelerine dönemin padişahın resminin asılması mecburi olmuştur.

– İlk kez bir bir hükümdar yurtiçi geziler düzenlemiştir

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri