Editör
Administrator
Yargısal kısıtlama ne demek?
Yargı kısıtlaması, adli aktivizmin zıttı olarak kabul edilir. Yargısal kısıtlama uygulayan yargıçlar, Anayasanın asıl amacına sıkı sıkıya bağlı olan kararlar verirler. Kararları aynı zamanda, daha önceki mahkemeler tarafından belirlenen emsallere göre karar verdikleri anlamına gelen Stare decisis’ten de alınmıştır.Tüzüklerin yargısal denetimi hangi mahkeme tarafından yapılır?
Tüzüklerin yargısal denetimi hangi mahkeme tarafından yapılır?“Anayasa Mahkemesi, kanunların ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç- tüzüklerinin Anayasaya, Anayasa değişikliklerinin de Anayasada gösterilen şekil şartlarına uygunluğunu denetler” haline dönüştürülmüştür.
Yasaların anayasaya uygunluğu için yargısal denetim ne zaman getirilmiştir?
Yasaların anayasaya uygunluğu için yargısal denetim ne zaman getirilmiştir?1982 Anayasası’nın orijinal biçimine göre, yargısal denetim yolu olarak ise “soyut norm denetimi” ve “somut norm denetimi” kabul edilmiştir.
Yargının kendi kendini sınırlaması nedir?
Korucu’ya göre, yargısal aktivizm kavramı, en genel hâliyle ele alındığında, anayasallık denetimi yapmakla görevli yargı organlarının olağan yargısal denetim sınırlarını aşması durumudur.Tüzük yürürlükten kalktı mı?
Tüzük yürürlükten kalktı mı?2017 yılında gerçekleşen bazı anayasa maddelerindeki değişiklikler ile tüzükler kaldırılmıştır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edilmesi ile birlikte devlet yönetiminde bir takım değişiklikler yaşanmıştır. Bu değişikliklerden bir tanesi de tüzük kavramının anayasadan çıkartılması olmuştur.
Kanunların anayasaya uygunluğunun yargısal denetimi ile ilk kez hangi anayasa ile kabul edilmiştir?
Kanunların anayasaya uygunluğunun yargısal denetimi ile ilk kez hangi anayasa ile kabul edilmiştir?Türkiye’de AYM, ilk defa 1961 Anayasası döneminde anayasa değişikliklerini esas açısından denetlemiştir.
Anayasa Mahkemesinin kuruluşu, görev ve yetkileri, yargılama ve çalışma usulü ile kararlarının niteliği 1961 Anayasası’nın 145 ila 152. maddelerinde düzenlenmiş; buna bağlı olarak 44 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ise 22/4/1962 tarihinde kabul edilmiştir.