Editör
Administrator
Performansa dayalı bütçeleme sistemi nedir?
PEB sistemi; “kaynakların, kamu idarelerinin amaç ve hedefleri doğrultusunda tahsisini ve kullanılmasını sağlayan, performans ölçümü ve değerlendirmesi yaparak ulaşılmak istenen hedeflere ulaşılıp ulaşılamadığını tespit eden ve sonuçları raporlayan bir bütçeleme sistemidir” (Maliye Bakanlığı, 2009: 5).Bütçe sürecinin aşamaları nelerdir?
Bütçe sürecinin aşamaları nelerdir?Merkezi Yönetim Bütçesinin hazırlanması ve onaylanması şu aşamalardan geçer:
- Orta Vadeli Program (OVP)
- Orta Vadeli Mali Plan (OVMP)
- Bütçe Çağrısı ve Bütçe Hazırlama Rehberi.
- Bütçe Tekliflerinin Hazırlanması
- Bütçe Kanun Tasarısının Sunulması
- Bütçe Kanun Tasarısının Görüşülmesi.
Milli Bütçe Tahmin Raporu kim tarafından hazırlanır?
T.C Anayasasının 162’nci maddesine göre; ✓ Merkezî yönetim bütçe tasarısı, ✓ Milli bütçe tahminlerini gösteren rapor, mali yılbaşından en az 75 gün önce (17 Ekime kadar) Bakanlar Kurulu tarafından TBMM’ne sunulur.Türkiye’de uygulanan bütçe sistemi nedir?
Türkiye’de uygulanan bütçe sistemi nedir?1050 sayılı kanunun kabulü ile ayrıca ülkemizde geleneksel(klasik)bütçe sistemi uygulanmaya başlanmıştır.
Günümüzde Türkiye’de kamu idarelerince uygulanan bütçeleme sistemi nedir?
Günümüzde tüm dünyada en çok kullanılan ve sürekli değişimi beraberinde getiren sistem Performans Esaslı Bütçeleme Sistemidir. Türkiye’de performans esaslı bütçe sistemine 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile birlikte tam anlamıyla 2005 yılında geçilmiştir.Bütçe süreci ne ile başlar?
Bütçe süreci ne ile başlar?Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanma süreci, Cumhurbaşkanı tarafından en geç Eylül ayının ilk haftası sonuna kadar kalkınma planları, stratejik planlar ve genel ekonomik koşulların gerekleri doğrultusunda makro politikaları, ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükleri de kapsayacak şekilde …
Bütçeleme süreci nedir?
Bütçeleme gelecek yılın faaliyetlerinin özellikle sayısal olarak belirlenmesi demektir. İşletmenin kısa vadeli hedefleri ile ilgili gayeleri ve bölümlerin maksatları, bütçelerinde sayısal olarak ifade edilir. Kısa vadeli, planlar (Bütçeler), işletmenin orta ve uzun vadeli planları ile uyumlu olmak zorundadır.Kesin Hesap Kanun Tasarısı kim tarafından hazırlanır?
Kesin Hesap Kanun Tasarısı kim tarafından hazırlanır?Kesin hesap kanunu tasarısı, muhasebe kayıtları dikkate alınarak, merkezî yönetim bütçe kanununun şekline uygun olarak Maliye Bakanlığınca hazırlanır.