Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yerel yonetimlerin karar organlari nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Yerel yönetimlerin karar organları nelerdir?​

Belediye Başkanı, Belediye idaresinin başı ve yürütme organı, Belediye Meclisi ve Belediye Encümeni karar organıdır. Kararların alınmasında, Belediye Meclisi ve Belediye Encümeni esas rolü oynamaktadır.

Karar organları nasıl iş başına gelir?​

Karar organları nasıl iş başına gelir?
Yerel yönetim birimlerinin karar ve yürütme organları seçimle veya atama yoluyla göreve gelebilmektedir.35 Ancak anayasanın karar organlarının seçmenler tarafından seçileceği yönündeki sınırlaması gereği olarak, karar organlarının mutlak suretle seçimle iş başına gelmesi gerekmektedir.

Yerel yönetimlerin siyasi denetimi kim yapar?​

Yerel yönetimlerin siyasi denetimi kim yapar?
Türkiye’de yerel yönetimler; siyasal denetim, yönetsel denetim, mali denetim, yargı denetimi, kamuoyu denetimi ve kamu denetçiliği kurumu denetimi yoluyla denetlenmektedir. Siyasal Denetim: TBMM, siyasi partiler ve yerel yönetimlerin organları tarafından gerçekleştirilir.

Encümen karar ve yürütme organı mıdır?​

Belediye Encümeninin üyeleri ise. hem seçilmişlerden hem atanmışlardan oluşmaktadır. 5393 sayılı yasa, belediye encümenini karar organı olarak değil yürütme organı olarak düzenlemiştir.

Türkiye’de Belediyenin organları nelerdir?​

Türkiye’de Belediyenin organları nelerdir?
Belediye yönetiminin üç ana birimi vardır, bunlar: “Belediye Meclisi”, “Belediye Encümeni” ve “Belediye Başkanı”dır (Belediye Kanunu, 2005: 3/b).

Belediyeleri denetleme yetkisi hangi Bakanlığa aittir?​

Belediyeleri denetleme yetkisi hangi Bakanlığa aittir?
Söz konusu protokolde belediyelerin denetimi ile ilgili hususların İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüleceği belirtilmiştir. Bununla birlikte Anayasanın 127 inci maddesinin 5 inci fıkrasında idari vesayet yetkisi sadece İçişleri Bakanlığına değil Merkezi idarenin tümüne verilmiş bir yetkidir.
Yerel yönetimlerin siyasi denetimi genellikle aşağıdakilerden hangisi tarafından yapılan denetimdir?​
Vesayet denetimi ile, merkezi idareye, yerel yönetimlerin organlarının, kararlarının, eylem ve işlemlerinin üzerinde denetim yetkisi tanınmaktadır.

Yerel yönetimlerin karar organları ve işleyişleri hakkında verdiğiniz bilgiler çok kapsamlı ve açıklayıcı. Belediye Başkanı, Belediye Meclisi ve Belediye Encümeni karar organları olarak ön plana çıkıyor, karar alınmasında da meclis ve encümenin önemli roller üstlendiği belirtilmiş. Bu organların seçimle iş başına gelmesi gerektiği vurgulanmış. Ayrıca, belediye encümeninin yürütme organı olarak düzenlendiği bilgisi de paylaşılmış.

Yerel yönetimlerin siyasi denetimini ise siyasal denetim, yönetsel denetim, mali denetim, yargı denetimi, kamuoyu denetimi ve kamu denetçiliği kurumu denetimi yoluyla gerçekleştiği, siyasal denetimin TBMM, siyasi partiler ve yerel yönetimlerin organları tarafından sağlandığı ifade edilmiş. Bu denetim süreci oldukça detaylı ve çeşitli unsurları kapsıyor.

Ayrıca, Türkiye'de belediyenin ana organlarının Belediye Meclisi, Belediye Encümeni ve Belediye Başkanı olduğu, belediyelerin denetleme yetkisinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğu ve idari vesayetin İçişleri Bakanlığı dışında merkezi idarenin tümüne verilmiş bir yetki olduğu belirtilmiş. Bu bilgiler de yerel yönetimlerin yapısı ve denetim süreçleri hakkında önemli bilgiler içeriyor.

Son olarak, yerel yönetimlerin siyasi denetimi genellikle vesayet denetimi ile yapıldığı, merkezi idarenin yerel yönetimlerin organları üzerinde denetim yetkisine sahip olduğu ifade edilmiş. Bu da yerel yönetimlerin merkezi idareye tabi olduğunu ve belirli bir düzen içerisinde faaliyet gösterdiklerini gösteriyor. Çok detaylı ve bilgilendirici bir içerik olmuş, teşekkürler.

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri