Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yapi isleri sektoru olumle sonuclanan kazalar acisindan kacinci sirada?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Yapı işleri sektörü ölümle sonuçlanan kazalar açısından kaçıncı sırada?​

Yapı işleri, çalışma şartları bakımından, en riskli sektör olup, iş kazası sayısı ve kaza sonucu meydana gelen ölüm sayısı bakımından, tüm sektörler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Yapı işkolunda meydana gelen kazaların yaklaşık % 4’ü ölümle sonuçlanmaktadır.

Şantiyelerde en çok karşılaşılan iş kazası türleri nelerdir?​

Elektrik çarpması, malzeme düşmesi, yapı makinası kazaları, yapı kısmının çökmesi, şantiye içi trafik kazaları ve kazı kenarının göçmesi tipindeki olaylar ön plana çıkmaktadır.

Türkiye’de inşaat sektöründe meydana gelen yüksekten düşme tipi ölümlü iş kazaları bütün sektörlerde meydana gelen yüksekten düşme tipi ölümlü iş kazalarının yüzde kaçını oluşturur?​

Türkiye’de inşaat sektöründe meydana gelen yüksekten düşme tipi ölümlü iş kazaları bütün sektörlerde meydana gelen yüksekten düşme tipi ölümlü iş kazalarının yüzde kaçını oluşturur?
SGK’nın yayınladığı istatistiklere göre, Türkiye’de meydana gelen kazaların %2,45’i can kaybıyla sonuçlanmıştır, inşaat sektörü ise 3,5’lik en yüksek oran ile ölümlü iş kazalarının en sık meydana geldiği sektör olarak rapor edilmiştir (SGK, 2015).

İnşaat sektörünün iş kazası riskini arttırıcı özgün sebepleri nelerdir?​

İnşaat sektörünün iş kazası riskini arttırıcı özgün sebepleri nelerdir?
İnşaat sektöründe, vasıfsız işçi sayısının fazla olması, bu işçilerin çalışma saatlerinin düzensiz ve değişken olması, çalışma alanlarının dış etkilere açık olması ve bu alanlarda aynı anda çok çeşitli malzeme ve ekipman kullanılması riskleri artıran başlıca sebeplerdir.

Ölüm ile sonuçlanan iş kazaları en fazla hangi iş kolunda görülmektedir?​

Kazaların yaklaşık % 30’u imalat sektöründe, % 20’si inşaat iş kolunda meydana gelmiştir. Aynı yıl içinde kazalar sonucunda 5549 kişi hayatını kaybetmiştir. Ölümle sonuçlanan kazaların % 25’i inşaat, % 20’si imalat sektörüne aittir.

3 ülkemizde yaşanan iş kazaları en fazla hangi sebeplerden kaynaklanmaktadır?​

İş Kazalarının Başlıca Sebepleri
- Kişisel koruyucu donanımları kullanmamak.
- Dikkatsiz bir şekilde iş sürdürmek.
- Sinirli, uykulu ve hasta hallerde iş sürdürmek.
- Çalışma ortamını düzenli tutmamak.
- Çalışma ortamında uygun olmayan davranışlar sergilemek.

Iş kazalarında en riskli sektörler nelerdir?​

Iş kazalarında en riskli sektörler nelerdir?
En fazla kaza yaşanan sektör, 11.039 iş kazası ile toplam iş kazalarının yüzde 14’ünü oluşturan “metalden eşya imalatı”dır. Toplam iş kazalarının yüzde 10’u da inşaat sektöründe yaşanmaktadır. İnşaat sektöründe 2006 yılında 7.143 iş kazası meydana gelmiştir.

Türkiye’de en sık hangi sektörde iş kazası olur?​

Türkiye’de en sık hangi sektörde iş kazası olur?
İnşaat sektörü ülkemiz için yaşanan iş kazaları bakımından en ölümcül sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. İnşaat sektöründe yaşanan kazaların nedenleri incelendiğinde insan düşmesi faktörünün en çok iş kazasına ve ölüme neden olan etken olduğu görülmektedir.

Iş kazaları en çok hangi işçilerde rastlanır?​

Kazaların yaklaşık % 30’u imalat sektöründe, % 20’si inşaat iş kolunda meydana gelmiştir. Aynı yıl içinde kazalar sonucunda 5549 kişi hayatını kaybetmiştir. Ölümle sonuçlanan kazaların % 25’i inşaat, % 20’si imalat sektörüne aittir. Kazalar sonucunda ölen çalışanların % 93’ü erkektir.

Iş kazası çeşitleri nelerdir?​

Genel olarak kazalar sonuçlarına göre üç genel başlıkta toplanır.
- UCUZ ATLATILAN KAZALAR.
- İLK YARDIM İLE SONUÇLANAN KAZALAR.
- KAYIP GÜNLE SONUÇLANAN İŞ KAZALARI.

Iş kazası nedir örnekleri?​

Iş kazası nedir örnekleri?
İşveren işçisini iş dışında bir görevle bir yere göndermişse, bu sürede yaşanan kaza iş kazası olarak değerlendirilir. Örneğin; İşveren sigortalıyı elektrik, su vb gibi faturalarını ödettirmek için bankaya göndermiş ise ve sigortalıya karşıdan karşıya geçerken araba çarpmışsa, bu durum iş kazası olarak değerlendirilir.

Ülkemizde iş kazası geçirenlerin yaş gruplarına bakıldığında en çok hangi yaş grubunda iş kazası olmuştur?​

Ülkemizde iş kazası geçirenlerin yaş gruplarına bakıldığında en çok hangi yaş grubunda iş kazası olmuştur?
İşçilerden en geç ve en yaşlı yaş grubunda olanlar diğer yaş grubunda olanlara göre daha çok kaza geçirmişlerdir. 17-20 yaş grubunda olanların %18’i, 51 ve üzeri yaşta olanların da %12’si kaza geçirmiştir.
 
Yapı işleri sektörü, ölümle sonuçlanan kazalar açısından tüm sektörler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Yapı işkolunda meydana gelen kazaların yaklaşık %4'ü ölümle sonuçlanmaktadır. Şantiyelerde en çok karşılaşılan iş kazası türleri arasında ise; elektrik çarpması, malzeme düşmesi, yapı makinası kazaları, yapı kısmının çökmesi, şantiye içi trafik kazaları ve kazı kenarının göçmesi gibi olaylar öne çıkmaktadır.

Türkiye'de inşaat sektöründe meydana gelen yüksekten düşme tipi ölümlü iş kazaları, bütün sektörlerde meydana gelen yüksekten düşme tipi ölümlü iş kazalarının %3,5'ini oluşturmaktadır. İnşaat sektörü, ölümlü iş kazalarının en sık meydana geldiği sektörlerden biridir.

İnşaat sektörünün iş kazası riskini arttırıcı özgün sebepler arasında vasıfsız işçi sayısının fazla olması, düzensiz çalışma saatleri, çalışma alanlarının dış etkilere açık olması ve aynı anda çeşitli malzeme ve ekipmanların kullanılması gibi unsurlar sayılabilir.

Ölümle sonuçlanan iş kazaları en fazla imalat sektöründe görülmekte olup, bu sektörde %30'a yakın bir kaza oranı bulunmaktadır. İkinci sırada ise inşaat sektörü gelmektedir.

Türkiye'de iş kazalarının başlıca sebepleri arasında kişisel koruyucu donanımların kullanılmaması, dikkatsiz iş süreci, uygun olmayan çalışma ortamı düzeni gibi faktörler ön plana çıkmaktadır.

İş kazalarında en riskli sektörler arasında metal eşya imalatı sektörü en fazla kaza yaşanan sektör olarak öne çıkmaktadır. İnşaat sektörü ise toplam iş kazalarının %10'unu oluşturmaktadır.

Türkiye'de en sık iş kazası görülen sektörler arasında inşaat sektörü bulunmaktadır. İnşaat sektöründe yaşanan kazalar genellikle insan düşmesi gibi etkenlerden kaynaklanmaktadır.

İş kazalarında en çok erkek işçilerin etkilendiği bilinmektedir. Ölen çalışanların %93'ü erkeklerden oluşmaktadır. Bu noktada erkek işçilerin iş kazalarına maruz kaldığı dikkate alınmalıdır.

İş kazaları çeşitleri genellikle üç başlık altında toplanmaktadır: Ucuz atlatalın kazalar, ilk yardım ile sonuçlanan kazalar ve kayıp günle sonuçlanan iş kazaları.

İş kazası nedir konusunda, işverenin işçisini iş dışında bir görevle bir yere göndermesi ve bu sırada yaşanan kaza durumlarının iş kazası olarak kabul edildiği vurgulanmaktadır.

Ülkemizde iş kazası geçirenler arasında en çok kaza yaşayan yaş grubu genellikle 17-20 yaş aralığında olan işçilerdir. Diğer yaş gruplarına göre bu yaş grubunda iş kazası yaşanma oranı daha yüksektir. Ayrıca, 51 yaş ve üzeri yaş grubundaki işçiler de kazalardan etkilenmektedirler.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri