Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yabanci paralarin ulusal paralarin yerini almasina ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Yabancı paraların ulusal paraların yerini almasına ne denir?​

Bir ülkedeki yerleşiklerin değişim aracı, hesap birimi ve değer biriktirme aracı olarak kendi ulusal paraları yerine yabancı para kullanmalarıdır. Tam dolarizasyon, bir ülkenin ulusal parasını tamamen terk edip, yabancı para birimini resmi para birimi olarak kabul etmesidir.

Bir yabancı ülke parasının başka bir yabancı ülke parası cinsinden ifade edilmesine ne denir?​

Bir yabancı ülke parasının başka bir yabancı ülke parası cinsinden ifade edilmesine ne denir?
Nominal kur enflasyon oranları doğrultusunda düzenlendiğinde reel kur ortaya çıkar. Yabancı bir ülkenin para biriminin bir diğer yabancı ülke para birimine karşı sahip olduğu değer, çapraz kur olarak tanımlanır.

Yabancı paraların TL cinsinden değerine ne denir?​

Yabancı ülkeler tarafından kullanılan para birimleri döviz olarak adlandırılır. Yabancı ülke paralarının yerli para cinsinden değerine ise döviz kuru denir. Başka bir deyişle döviz kuru, yabancı para birimleri ile ulusal para birimi olan Türk Lirası arasındaki değişim oranıdır.

Yükümlülük dolarizasyonu nedir?​

Yükümlülük dolarizasyonu nedir?
Bir ülkedeki yerleşiklerin değişim aracı, hesap birimi ve değer biriktirme aracı olarak kendi ulusal paraları yerine yabancı para kullanmalarıdır. Yükümlülük dolarizasyonu; ülkedeki bankacılık ve kamu kesimi dahil olmak üzere tüm ekonomik birimlerin, yabancı para cinsinden büyük miktarda yükümlülüklerinin bulunmasıdır.
Başkalarının parasını kullanmak dolarizasyon nedir?​
Dolarizasyon ya da Para ikamesi, bir ülkede yaşayanların yabancı para birimlerini kendi paraları yerine ve/veya paralel olarak kullanmaları durumudur.

Bir ülke parasının diğer ülke paraları cinsinden fiyatına ne ad verilir?​

Bir ülke parasının diğer ülke paraları cinsinden fiyatına ne ad verilir?
Döviz yabancı ülkeler tarafından kullanılan para birimidir. Döviz kuru ise bir birim ülke parasının diğer bir ülke parası cinsinden fiyatına, değerine denir. Bu kavram iki taraflı bir ilişkiyi içerir, bu yüzden iki taraflı (nominal) döviz kuru olarak da adlandırılır.

Bir ülkenin para biriminin diğer bir ülke para birimi cinsinden değerine ne ad verilir?​

Bir birim yabancı paranın değerinin yerli para cinsinden açıklanmasına ne denir?​

Bir birim yabancı paranın değerinin yerli para cinsinden açıklanmasına ne denir?
Döviz kuru iki farklı biçimde açıklanabilir. Eğer bir birim yabancı paranın değerini yerli para cinsinden açıklıyorsak buna direkt döviz kuru, tersine, bir birim yerli paranın yabancı para cinsinden değerini açıklıyorsak buna dolaylı kur adı verilmektedir.

Reel döviz kuru düştüğünde ne meydana gelir?​

Eğer tam tersi olur reel faiz oranı düşerse, ülkenin para birimi değer kaybedecektir. Toplam ihracatın azalması ise döviz arzını da azaltacaktır. Bu durumda denge döviz kuru yükselecek ve ülkenin para birimi değer kaybı yaşayacaktır.
 
Yabancı paraların ulusal paraların yerini almasına "dolarizasyon" denir. Bu durumda bir ülkenin yerleşikleri, kendi ulusal paraları yerine yabancı para birimlerini değişim aracı, hesap birimi ve değer biriktirme aracı olarak kullanmaktadırlar. Eğer bir ülke tamamen kendi ulusal parasını terk edip yabancı para birimini resmi para birimi olarak kabul ederse, bu duruma ise "tam dolarizasyon" denir.

Yabancı bir ülkenin parasının başka bir yabancı ülke parası cinsinden ifade edilmesine ise "çapraz kur" denir. Bu, bir yabancı ülke para biriminin başka bir yabancı ülke para birimine karşı olan değerini gösterir.

Yabancı paraların Türk Lirası cinsinden değerine ise "döviz kuru" denir. Yani döviz kuru, yabancı para birimlerinin Türk Lirası karşısındaki değerini ifade eden bir kavramdır.

Yükümlülük dolarizasyonu ise bir ülkedeki ekonomik birimlerin, bankaların ve kamu kesiminin yabancı para cinsinden büyük miktarda yükümlülüklere sahip olması durumudur. Bu durum da bir tür dolarizasyon örneğidir.

Dolarizasyon ya da para ikamesi, bir ülkedeki yerleşiklerin yabancı para birimlerini kendi paralarının yerine veya yanında kullanmalarıdır.

Bir ülkenin para biriminin diğer ülke paraları cinsinden fiyatına "döviz kuru" denir. Bu kavram, bir birim ülke parasının diğer bir ülke parası cinsinden fiyatına işaret eder.

Bir birim yabancı paranın yerli para cinsinden değerinin açıklanmasına ise "dolaylı kur" denir. Bu kavram, bir ülkenin para biriminin başka bir ülke parası karşısındaki değerini ifade etmektedir.

Son olarak, reel döviz kuru düştüğünde, ülkenin para birimi değer kaybedecektir. Bu durum genellikle reel faiz oranlarının düşmesi ve toplam ihracatın azalması gibi faktörlerle ilişkilidir. Denge döviz kuru yükselirken, ülkenin para birimi değer kaybı yaşayacaktır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri