Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

X isinlari atomdaki hangi tur uyarilma sonucu gerceklesir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Credits
0

X ışınları atomdaki hangi tür uyarılma sonucu gerçekleşir?​

X-ışınları atomun K tabakasındaki elektronların uyarılmaları ile oluşturulur, genel olarak uyarılma hızlandırılmış elektronlarla yapılır. X-ışınları üretecek herhangi bir X ışınları tüpünde şu üç eleman bulunur. flamandan oluşurken, anot istenilen hedef metali içeren su soğutmalı, bakır bloktan oluşur.

X ışınları karakteri kaça ayrılır?​

Dalga boyları küçük, girginlik dereceleri fazla olan X-ışınına “sert X-ışını”, dalga boyları büyük, girginlik dereceleri az olan X-ışınına “yumuşak X-ışını” denir. Kristalografide 0.5-2.5 Å (yumuşak), radyolojide 0.5-1 Å (sert) dalga boylarındaki X-ışınları kullanılır.
X ışınları insan gözüyle neden görülmez?​
İnsan gözü yaklaşık 3900–7600 A arasındaki elektromanyetik dalgaları (renkleri) görür. X-ışınlarının dalga boyu yaklaşık 0,1-0,4 A arasında olduğundan, x-ışınları mor ötesi ışınlar grubunda yer almaktadır; dolayısıyla x-ışınları da insan gözünün spektral hassasiyeti (duyarlık alanı) dışında kaldığından görülemez.

X ışınları elektrik alanda sapar mı?​

X ışınları elektrik alanda sapar mı?
X-ışınlarının Özellikleri: ( E = hγ ) ii) Elektrik ve manyetik alanlarda sapmazlar. iii) Madde içinde saçılabilir ve soğurulabilir. Page 2 Ankara Üniversitesi, Nükleer Bilimler Enstitüsü Prof. Dr. Niyazi MERİÇ 2 iv) Girişim meydana getirir. v) Polorize olur. vi) Madde içinde iyon oluşturur.

Iyonlaştırıcı ışınlar nelerdir?​

Iyonlaştırıcı ışınlar nelerdir?
Eğer taşınan enerji, atomlarda iyonlaşmaya sebep oluyor ise ‘iyonlaştırıcı radyasyon’ adını alır. Alfa parçacığı, beta parçacığı ve nötron parçacık radyasyonuna, gama ışını ve x-ışınları ise elektromanyetik radyasyona örnektir ve hepsi iyonlaştırıcı radyasyondur.

Fotoelektrik olay ışığın hangi özelliğini doğrular?​

Fotoelektrik olay ışığın metalden elektron koparması olarak tanımlanabilir. Kopan elektronlara fotoelektron denir. Fotoelektrik olay ilk olarak 1887 Alman fizikçi yılında Heinrich Hertz tarafından keşfedilmiştir. Elektrotların üzerine ışık düştüğü zaman aralarındaki akımın güçlendiğini keşfetmiştir.

Gama ışınları manyetik alanda sapar mı?​

Gama ışını, birkaç santimetre kalınlığındaki kurşun tuğlalarla ve sadece belli bir kısmı durdurulabilir. Madde içerisinden geçerken üstel bir fonksiyon şeklinde bir şiddet azalmasına uğrarlar. Yüksüz olduklarından elektrik ve manyetik alanda sapma göstermezler.
Elektromanyetik dalgalar manyetik alandan etkilenir mı?​
Elektromanyetik Dalgaların Özellikleri Kendini meydana getiren, elektrik ve manyetik alanları birbirine diktir. Işık hızıyla yayılırlar. Yüksüzdürler. Yüksüz oldukları için elektrik ve manyetik alandan etkilenmezler.

Iyonlaştırıcı olmayan ışınlar nelerdir?​

Iyonlaştırıcı olmayan ışınlar nelerdir?
İyonlaştırıcı olmayan elektromanyetik radyasyon türleri
- Yakın Ultraviyole radyasyonu.
- Görünür ışık.
- Kızılötesi.
- Mikrodalga.
- Radyo dalgaları
- Çok düşük frekans (VLF)
- Aşırı düşük frekans ( ELF)
- Termal radyasyon.

Iyonlaştırıcı ışınlar nerelerde kullanılır?​

Iyonlaştırıcı ışınlar nerelerde kullanılır?
Bilgisayarlı tomografi, röntgen, anjiografi ve mamografi gibi yöntemlerde iyonlaştırıcı radyasyon vardır.

Compton olayı ışığın hangi özelliğini açıklar?​

Elektronun salımının frekansı, gelen ışığın frekansıyla aynıdır. Bu sebeple klasik olarak, saçılan ışığın dalga boyu, elektrona düşen ışığın dalga boyuna eşittir. Compton Saçılması olarak adlandırılan bu olay, ışığın parçacık özelliğinin en önemli ispatlarından birisidir.

Fotoelektrik olay neden dalga modeliyle açıklanamaz?​

1) Gelen ışığın frekansı metalin cinsıne bağlıdır.Eğer metalin cinsine göre belli bir değerin altında frekans ile (kesilim frekansının altında) ışık gönderilirse elektron yayınlanmaz.Bu durum FotoElektrik olayın, ışık şiddeti yeteri kadar yüksek olduğunda, her frekansta gerçekleşebileceğini söyleyen klasik fizikteki …
 
X ışınları atomlardaki elektronların uyarılması sonucu oluşur. Genellikle hızlandırılmış elektronlarla gerçekleştirilir. X ışınlarının üretiminde kullanılan cihazlarda florosan, hedef metali içeren su soğutmalı, bakır blok anot bulunmaktadır.

X ışınları sert ve yumuşak olmak üzere iki kategoride incelenebilir. Sert X ışınları, küçük dalga boylarına sahip ve yüksek enerjili iken yumuşak X ışınları ise büyük dalga boylarına sahip ve daha düşük enerjilidir. Kristalografi ve radyolojide farklı amaçlarla kullanılan X ışınlarının dalga boyları belirli aralıklarda olmalıdır.

X ışınları, insan gözü tarafından görülemez çünkü X ışınlarının dalga boyu mor ötesi ışınlar grubunda bulunur ve insan gözünün algılama yeteneğinin dışındadır.

X ışınları elektrik ve manyetik alanlarda sapmazlar. Bunun yerine madde içinde saçılabilir, soğurulabilir, girişim meydana getirebilir, polarize olabilir ve madde içinde iyon oluşturabilir.

Iyonlaştırıcı ışınlar, atomlarda iyonlaşmaya yol açan radyasyon türleridir. Alfa, beta, nötron parçacıkları ile gama ve X ışınları bu kategoriye örnek olarak verilebilir.

Iyonlaştırıcı olmayan ışınlar ise yakın ultraviyole, görünür ışık, kızılötesi, mikrodalga, radyo dalgaları gibi elektromanyetik radyasyon türlerini kapsar. Bu ışınlar, atomlarda iyonlaşmaya sebep olmazlar.

Iyonlaştırıcı ışınlar, tıbbi görüntüleme teknikleri gibi uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bilgisayarlı tomografi, röntgen, anjiografi ve mamografi gibi yöntemlerde iyonlaştırıcı radyasyon kullanılmaktadır.

Compton etkisi, ışığın hem dalga hem de parçacık özelliklerini gösteren bir fenomendir. Bu etki, gelen ışığın bir kısmının saçılması sonucu ortaya çıkar ve ışığın parçacık özelliğini kanıtlar.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri