Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Veraset sistemi kısaca nedir

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
Veraset sistemi nedir kısaca bilgi,
Veraset sistemi hakkında kısa bilgi,



Veraset sistemi, Osmanlı devletinde tahta geçme sistemiydi. Osmanlı devleti zamanında kimin padişah olacağı konusunda belirlenen kesin kurallar bulunmuyordu Bu nedenle padişah öldüğü zaman tahta kimin geçeceği devletin ileri gelenleri yani ulema, ümera gibi gibi zümrelerin etkisiyle belli oluyordu. Bu sistem tarihte bir çok taht kavgalarına neden olmuştur.

Fatih Sultan Mehmet döneminde özellikle fetret devri olaylarının meydana getirdiği etkilerden kurtulmak için bir kanunname düzenlendi. Bu kanunnamede “Devletin bekası için kardeş katli vaciptir.” Maddesi geçmektedir. Bu maddeye göre de devletin geleceği için kardeş katline bile izin verilmiştir.

Bu kanunname ile Fatih Sultan Mehmet, Taht kavgalarına son vermek ve ülkede bütünlük sağlamak istemiştir. Ayrıca bu kanunname ile güçlü olan padişah tahta geçmesi amaçlanmıştır.

I. Ahmet döneminde ekber ve erşed sistemi yani en yaşlı kişinin tahta çıkması uygulanmaya başladı. Bu sistem şehzadeler açısından olumsuz bir durum olmuştur çünkü şehzadeler arasındaki rekabet ortadan kalkmıştır. Ancak ekberiyet sistemi taht kavgalarına son vermesi bakımından olumlu bir sistem özelliği taşımaktadır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri