Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Vadesi 30 gunden az 364 gunden fazla olmayan borclanma araci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Vadesi 30 günden az 364 günden fazla olmayan borçlanma aracı nedir?​

Bono: İhraççıların sermaye piyasası mevzuatı hükümlerine göre borçlu sıfatıyla düzenleyip sattığı ve nominal değerinin vade tarihinde yatırımcıya geri ödenmesi taahhüdünü içeren, vadesi 30 günden az 364 günden fazla olmayan borçlanma aracını ifade eder.

Hazine bonosu nasıl alınır?​

Devletin bütçe açıklarının dönemsel fınansmanını sağlamak için çıkardığı borçlanma senetlerinden; ihraç edildikleri tarihten 1 yıl ve uzun vadeli olanlara Devlet Tahvili; 1 yıldan kısa vadeli olanlara Hazine Bonosu adı verilir. İhraç, Hazine tarafından T.C.M.B. aracılığıyla ihale veya halka arz yöntemiyle yapılır.

Hisse senediyle değiştirilebilir tahvillerin vadesi en az ve en çok kaç yıl olabilir?​

Hisse senediyle değiştirilebilir tahvillerin vadesi en az ve en çok kaç yıl olabilir?
HDT’nin tahvilden farklı olarak hisse senedi ile doğrudan ilgili bir araç olduğu dikkate alındığında, mevcut düzenlemede en az 2 yıl ve en fazla 7 yıl olarak belirlenen vade en az 1 yıl olacak şekild e belirlen melidir. Mevcut düzenlemede yılda bir kez kuponlara bağlı olarak faiz ödemesi yapılabilmektedir.

Türkiye’de geçerli olan mevzuata göre tahvillerin vadesi en az kaç yıl olmalıdır?​

MADDE 17– (1) PDT’nin vadesi 365 günden az olamaz. (2) PDT’lerin paylara dönüştürülmesi vade başlangıç tarihinden itibaren en erken 365 gün sonra yapılabilir. (3) PDT’lerin paya dönüştürülmesi PDT’nin nominal değeri üzerinden gerçekleştirilir.

Kıymetli maden bonolarının vadesi en az kaç gündür?​

Menkul kıymet niteliğindeki bu bonolar, iskontolu veya iskontosuz satılabilmektedirler. Bu bonoların vadesi 60 günden az veya 360 günden fazla olamaz. aracı kuruluş vasıtası ile ödeme yapılabilir.

Hazine bonosu hangi para türüdür?​

Hazine bonosu hangi para türüdür?
Hazine Bonosu: Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi tarafından çıkarılan ve vadesi bir yıldan kısa olan Türk lirası veya döviz cinsinden devlet iç borçlanma senetleridir. Hazine bonosunun vade tarihine kadar elde tutulması durumunda anaparanın ve faizinin geri ödenmesi garanti altındadır.
Hazine bonosunun avantajları nelerdir?​
Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili’nin Avantajları İstenilen anda nakde dönebilme kolaylığı sunar. Farklı yatırım araçlarına geçiş yapabilirsiniz. Sabit getiri imkânı sağlar. Devlet İç Borçlanma Senetlerini kullanarak kazancınızı devlet güvencesi altına alabilirsiniz.
Değişken faizli tahvil ne demek?​
Bu tür tahviller finansman gelirine devamlılık kazandırmak veya daha fazla satış yapabilmek amacıyla kullanılır. Ülkemizde uygulaması olmayan bir tahvil türüdür. Arz ve talebe göre belirlenen tahvillere değişken faizli tahviller denir. 3, 6 aylık ve 1 yıllık dönemlerde ise sabit faiz uygulanır.

Tahvil verimi nedir?​

Tahvil verimi nedir?
Tahvillerde getiri, tahvilin yazılı değerinin yıllık oranıdır. Literatürde “verim” olarak da adlandırılır. Vadeye kadar getiri ise tahvilin vadeye kadar olan tüm nakit akımlarının bugün ki değerini piyasa fiyatına eşitleyen faiz oranıdır.
 
Hazine bonosu, Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi tarafından çıkarılan ve vadesi bir yıldan kısa olan Türk lirası veya döviz cinsinden devlet iç borçlanma senetleridir. Hazine bonoları, Hazine tarafından T.C.M.B. aracılığıyla ihale veya halka arz yöntemiyle ihraç edilir. Bu bonoların vadesi 30 günden az, 364 günden fazla olmamak şartıyla çıkarılır ve yatırımcıya nominal değeri üzerinden vade tarihinde geri ödenmesi taahhüt edilir.

Hazine bonosu, Türk lirası veya döviz cinsinden yapılan yatırımlarla elde edilen sabit getiri imkanı sunar ve vade sonunda anaparanın ve faizin geri ödenmesi garanti altındadır. Ayrıca istenildiği anda nakde dönüşebilmesi, farklı yatırım enstrümanlarına geçiş kolaylığı sağlaması ve devlet güvencesi altında olması gibi avantajları bulunmaktadır.

Tahvillerde "tahvil verimi" olarak adlandırılan kavram, tahvilin yazılı değerinin yıllık oranını ifade eder. Bu oran, tahvilin vadesine kadar olan tüm nakit akımlarının bugünkü değerini piyasa fiyatına eşitleyen faiz oranıdır. Tahvil verimi, yatırımcılar için tahvillerden beklenen getiriyi ifade eder. Bu nedenle tahvil verimi, yatırımcılar için önemli bir değerlendirme kriteridir.

Değişken faizli tahviller ise arz ve talebe göre belirlenen faiz oranlarına sahip tahvillerdir. Bu tür tahvillerde faiz oranı sabit değil, değişkendir ve belirli dönemlerde revize edilebilir. Ülkemizde bu tür tahvillerin uygulaması bulunmamaktadır. Ayrıca hisse senediyle değiştirilebilir tahvillerin vadesi en az 2 yıl, en fazla 7 yıl olarak belirlenmiştir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri