Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Uzay Araçlarının Özellikleri Nelerdir

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
339.962
Çözümler
6
Tepkime puanı
155
Puan
63
Credits
136
Uzay Araçlarının Özellikleri




Araçlardaki sistemlerin çoğu elektrik enerjisiyle çalışır. Bu enerji ilk uzay araçlarında kısa ömürlü pillerle sağlanırdı. Daha sonra NASA Apollo ve Gemini uzay araçlarında oksijen ile hidrojeni içilebilen suya dönüştürerek güç üreten YAKITLI PİL kullandı. S.S.C.B"nin Soyuz'uysa eski teknolojik uygulamalardan olan güneş pilleriyle çalışıyordu. Günümüzdeyse bazı uzay yolculuklarında denenen minyatür nükleer üreteçler uzun süreli uzay yolculuklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.





Uzayda aracın bir yanı güneşin etkisiyle ısınırken öteki yanı soğuduğundan sıcaklık denetimi çok önemlidir. Skylab uzay laboratuvannda bir güneş panosunun yerinden kopması soğutma sistemlerinin çalışmasını olumsuz yönde etkilediğinden araçta ayrıca ısı kalkanına gerekduyulmuştu. Apollo uzay aracı ise yolculuğu sırasında üstündeki sıcaklık dağılımını düzenlemek ve sıcaklığı uzaya yaymak için kendi çevresinde dönerdi.


Araçlarda hem kabin içindeki basıncın sağlanması için hem de uzaya çıkış ve girişlerde oluşan basınç düşmelerini karşılamak için yedek hava bulundurulması gerekir. Hava su ve yiyecekler ağırlık yönünden büyük sorun doğurduğundan geleceğin uzun yolculuklarında bunların ya mekanik olarak ya da ekolojik yöntemlerle (bitkiler kullanılarak) oluşturulmaları denecektir.

S.S.C.B. araçlarında deniz düzeyindeki basınç koşullarında oksijen ve azottan oluşandünya atmosferine benzeyen havadan yararlanılır. A.B.D. araçlarındaysa Apollo yolculukları dışında 0345 bar basınçta ân oksijenden yararlanılmıştır. Apollo yolculuklarında aracın uzaya fırlatılması sırasında atmosfer bileşiminde hava araç yörüngeye oturduktan sonra da arı oksijen kullanılmıştır. Fırlatma sırasında atmosfer bileşiminde hava kullanma Apollo uçuşu hazırlıkları sırasında araç kabininde arı oksijen kullanımı yüzünden çıkan yangında Gus Grissom Ed White ve Roger Chaffee adlı astronotların ölümünden sonra ortaya çıkarılmış bir önlemdir.

Dünya ile haberleşme en önemli noktalardan biridir. Geleceğin uzay gemilerinde kendi sistemlerini denetleyecek geniş kapasiteli bilgisayarlar bulunacak ve o günlerin teknolojisi çok daha güvenilir olacaktır. Ama bugün araçtakilerin sağlığının yanı sıra birçok sistemin sürekli olarak yerden denetlenmesi gereklidir. Ayrıca uzaydan Dünya'ya ses ve görüntünün ile-tilebilmesi için mikrodalgalarla çalışan yönlü antenler kullanılır.

İnsanlı uzay araçlarının bir başka özelliği de içindekileri Dünya'ya geri getirebilecek nitelikte olmalarıdır. Bugüne kadar atmosfere giriş sırasında karşılaşılan önemli sorunlar açısından modüllerden oluşan bir araç yapısı yeğlenmiştir. Böylece 30 000 km/saat hızla atmosfere giriş sırasında hava sürtünmesinden ötürü 1 600°C'a yükselen sıcaklıktan aracı koruyan tabakayla aracın değişik biçimlerde yapılması sağlanmıştır.

Yüzeyin büyük bir bölümünün ısı kalkanı arkasında kalması için araçlar ya koni biçiminde ya da aerodinamik kaldırma gücünü artırıp yavaşlamayı kolaylaştırmak için Soyuz gibi hafifçe eğimli yapılmıştır. Isı kalkanı aracı paraşüt açma hızına kadar yavaşlatmak için gereklidir. Isı kalkanları kalın plastikten yapılan bir tabakanın yanarak ısıyı çevreye yayması ilkesine göre çalışır. Öteki yüzeyler daha ince tabakalarla kaplanır.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri