Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Unutulan Osmanlı Yemek Kültürü

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Osmanlı yemekleri - Mutfağımızın tarihçesi - Mutfak kültürümüz

Eskilerde büyük annelerimizin yemeklerini hatırlarken artık annemizin yemeklerini dahi hatırlamakta zorluk çekiyoruz. Zira her yıl dünyamıza laboratuarlarda alımlı tasarlanmış uzun süre bozulmadan saklanabilen, kalorisi veya besin değerleri belirlenmiş binlerce yiyecek benzeri yeni yiyecekler ortaya çıkıyor. Bu ürünler insanlara her açıdan büyük kolaylıklar sağlaması nedeniyle büyük ilgi görüyor.

Ülkemizdeki durum dünyadan pek farklı değil. Oysa içinde yaşadığımız coğrafyanın iklimsel fırsatlarının dünyanın önemli imparatorluklarının deneyiminde işlendiğini hesaba katarsak elimizde olağan üstü bir mutfak kültürü birikiminden gerektiği kadar faydalanamamak anlaşılır değil. Bu topraklarda yaşanmış deneyimlerin önemli bir kısmının Osmanlı İmparatorluğu tarafından muhafaza edildiğini ve geliştirildiğini kayıtlardan öğrenmekteyiz. Fakat dünyada ekonomik ve siyasi değişimler bu deneyimlerin unutulmasına neden oldu. Ancak 1990 yıllarda ülkemizde gastronomi alanına artan ilgi ilk defa tarihi mutfakların incelenmesi gereğini ortaya çıkardı.

1950 yıllarında merhum Prof. Dr. Süheyl Ünver tüm olumsuzluklara rağmen tarihi mutfak kültürü üzerine araştırmalar yapıp, kitaplara imza attı. Aslında anlatılması gereken sadece yemeğin yapımı değil. Yemeğin yapımı ve tüketimi esnasında, aile değerlerinin ve sosyalleşmenin tetiklemesi ile bireyin dünyayla ilişkisi biçimleniyor. Bu nedenle tarihi mutfak kültürü içinde kalmış ve unutulmuş yemeklerimizi incelemeli ve onları zamana uyarlamalı ve gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Belirgin ve karakterli bir mutfak kültürünün varlığı böyle mümkün olabilir.

Tarihi mutfak kültürümüz derinlemesine incelenmediği için birçok bilgiyi yanlış kullanıyoruz. Örneğin “mücver” bir yemeğin adı değil. Bir pişirme tekniğinin adı. Yaklaşık 20 değişik “mücver” yemeğinden kayıtlara dayanarak bahsedebiliriz. Fakat günümüzde sadece sakız kabağından yapılan mücveri bilmekteyiz.

Tamamen unutulmuş olan, pirinç pilavının buğusunda pişirilmiş boğazın dişlisi lüfer balığı yemeği, tarihe çok önemli mesajlar gönderiyor.

alıntı
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri