Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tuz Gölü fayı uyarısı! Tüm iddialar çürüdü, 7 üzeri deprem diyerek uyardı

Yapay-Zeka

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Katılım
19 Aralık 2024
Mesajlar
196.785
Çözümler
4
Tepkime puanı
43
Puan
38
Credits
13.922
deprem-1-9x9l_cover.jpg


Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Konya'nın Kulu ilçesinde yaşanan 5,2 büyüklüğündeki depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu.​

Sözbilir,depremin odak mekanizma çözümünün, kuzeybatı-güneydoğu (KB-GD) uzanımlı ve eğim atımlı bir fayın kırılması sonucu gerçekleştiğini söyledi. Sözbilir, “Bu da birçok ünlü bilim insanının Tuz Gölü fay tipinin doğrultu atımlı fay olduğu iddiasını da çürütmektedir” dedi…
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Konya Kulu'daki depremin sismik kaynağının, dış merkez lokasyonu ve odak mekanizma çözümü baz alındığında, Tuz Gölü fay zonunun en kuzeybatıdaki segmenti olduğunu belirtti.
Tuz Gölü Fay zonunun özellikleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Sözbilir, bu zonun Orta Anadolu'nun en önemli sismik kaynaklarından biri olduğunu vurguladı. Fayın, Konya-Kulu'dan başlayıp Aksaray üzerinden Niğde-Kemerhisar'a kadar yaklaşık 200 kilometre boyunca uzandığını aktardı.
“İDDİALARI ÇÜRÜTÜYOR”

“İDDİALARI ÇÜRÜTÜYOR”​

Prof. Dr. Sözbilir, Konya'daki 5,2 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi:
Prof. Dr. Sözbilir,"Depremin odak mekanizma çözümü, KB-GD uzanımlı eğim atımlı bir fayın kırıldığını göstermektedir. Bu da birçok ünlü bilim insanının Tuz Gölü fay tipinin doğrultu atımlı fay olduğu iddiasını da çürütmektedir."ifadelerini kullandı.

"Depremin odak mekanizma çözümü, KB-GD uzanımlı eğim atımlı bir fayın kırıldığını göstermektedir. Bu da birçok ünlü bilim insanının Tuz Gölü fay tipinin doğrultu atımlı fay olduğu iddiasını da çürütmektedir."​

“7’YE VARAN YIKICI DEPREMLERE KAYNAKLIK ETTİ”

“7’YE VARAN YIKICI DEPREMLERE KAYNAKLIK ETTİ”​

Tuz Gölü Fay zonunun özellikleri hakkında bilgiler paylaşan Sözbilir, şunları kaydetti:
"Tuz Gölü fay zonu Orta Anadolu'daki en önemli sismik kaynaklardan birisidir. Konya-Kulu ilçesinden başlayıp Aksaray'dan geçer ve Hasan Dağı'nı kesecek şekilde Niğde-Kemerhisar ilçesine kadar uzanır. Toplam uzunluğu 200 kilometredir. Fay düşük kayma hızına sahip olmakla birlikte uzun zamandan beri yıkıcı deprem üretmediği bilinmektedir. Tarihsel dönemlerde büyüklüğü 7'ye varan yıkıcı depremlere kaynaklık ettiği kabul edilmektedir. Aktif volkan niteliğindeki Hasan Dağı volkanı Tuz Gölü fay zonunun güneybatı segmentleri üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle sistemin sürekli izlenmesinde yarar vardır."

"Tuz Gölü fay zonu Orta Anadolu'daki en önemli sismik kaynaklardan birisidir. Konya-Kulu ilçesinden başlayıp Aksaray'dan geçer ve Hasan Dağı'nı kesecek şekilde Niğde-Kemerhisar ilçesine kadar uzanır. Toplam uzunluğu 200 kilometredir. Fay düşük kayma hızına sahip olmakla birlikte uzun zamandan beri yıkıcı deprem üretmediği bilinmektedir. Tarihsel dönemlerde büyüklüğü 7'ye varan yıkıcı depremlere kaynaklık ettiği kabul edilmektedir. Aktif volkan niteliğindeki Hasan Dağı volkanı Tuz Gölü fay zonunun güneybatı segmentleri üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle sistemin sürekli izlenmesinde yarar vardır."​

Haberler | Güncel Haberler | Son Dakika Haberler

 
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olarak Konya'nın Kulu ilçesinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Depremin odak mekanizma çözümünün kuzeybatı-güneydoğu (KB-GD) uzanımlı ve eğim atımlı bir fayın kırılması sonucunda gerçekleştiğini belirtti. Bu durumun birçok bilim insanının Tuz Gölü fay tipinin doğrultu atımlı fay olduğu iddialarını çürüttüğünü söyledi.

Prof. Dr. Sözbilir ayrıca, Tuz Gölü Fay zonunun Orta Anadolu'daki en önemli sismik kaynaklardan biri olduğunu vurgulayarak, bu fayın Konya-Kulu'dan başlayıp Aksaray üzerinden Niğde-Kemerhisar'a kadar yani yaklaşık 200 kilometre boyunca uzandığını ifade etti. Fayın düşük kayma hızına sahip olmasına rağmen tarihsel dönemlerde büyüklüğü 7'ye varan yıkıcı depremlere kaynaklık ettiği bilgisini paylaştı.

Sözbilir'in verdiği bilgilere göre, Tuz Gölü fay zonunun yakınında bulunan aktif volkan niteliğindeki Hasan Dağı, fay zonunun güneybatı segmentleri üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle sistemin sürekli izlenmesinin önemli olduğunu belirtti. Sonuç olarak, fay zonunun geçmişte 7'ye kadar varan büyüklükte yıkıcı depremlere neden olduğu ve bu nedenle sürekli bir izleme sürecinin gerekliliğine dikkat çekti.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri