Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Toplam maliyet modeli nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Toplam maliyet modeli nedir?​

Toplam stok maliyetini minimum seviyede tutan sipariş miktarını belirlemek için kullanılan stok yönetim modelidir. Toplam stok maliyeti bulundurma maliyeti ile sipariş verme maliyetinin toplamına eşittir.

Optimal sipariş miktarı yöntemi nedir?​

Optimal sipariş miktarı yöntemi nedir?
Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ), bir şirketin toplam envanter maliyetlerini (stok tutma maliyeti, sipariş maliyeti, yok satma maliyeti vb) en aza indirmek için verilmesi gereken optimal sipariş miktarıdır. Tek seferde büyük miktarda sipariş vermek bir şirketin stok tutma maliyetini artırırken sipariş maliyetini düşürür.

Sabit sipariş maliyeti nedir?​

Sabit sipariş maliyeti nedir?
Sabit sipariş maliyeti, sipariş verilen birimden bağımsız ve sabittir. Birim maliyet ise ya satın alma maliyeti ya da ham maddenin üzerine yapılan işlemlerin ya da montajların değerinin eklenmesiyle ortaya çıkan maliyettir.

Geleneksel sipariş yöntemi nedir?​

Geleneksel yöntemler arasındadır. Stokta bulunan ürünler iki ayrı kutuya koyulur. Kutulardan birisinin her zaman dolu olması amaçlanır. O nedenle satılması ya da kullanılması nedeniyle bir kutu boşalmış ise, yeni bir sipariş verilir.

Toplam maliyet yönetimi nedir?​

Toplam maliyet yönetimi nedir?
Maliyet yönetimi, ürün maliyetlerini doğru tespit etmek, üretim süreçlerini geliştirmek, israfı önlemek, maliyet unsurlarını belirlemek, gelir- gider kontrolünü gerçekleştirmek ve işletmenin stratejilerini oluşturmak için faaliyetlerin yönetimi ve kontrolü olarak tanımlanabilir.

Gözle kontrol yöntemi nedir?​

Gözle kontrol yöntemi nedir?
Gözle Kontrol Yöntemi Deponuzda çalışan personel firmanızın belirlediği periyotlarda ürünlerinizi tek tek saymakta ve eksik olan ürünleri belirleyerek sizlere aktarmaktadır.

Optimum üretim miktarı nasıl hesaplanır?​

EOQ Formülü
- H = i * C.
- Sipariş sayısı = D / Q.
- Yıllık sipariş maliyeti = (D * S) / Q.
- Yıllık Tutma Maliyeti = (Q * H) / 2.
- Yıllık Toplam Maliyet veya Toplam Maliyet = Yıllık sipariş maliyeti + Yıllık tutma maliyeti.
- Yıllık Toplam Maliyet veya Toplam Maliyet = (D * S) / Q + (Q * H) / 2.

Toplam maliyet modeli, stok yönetiminde kullanılan bir modeldir ve temel amacı, stok maliyetlerini minimize ederek optimum sipariş miktarını belirlemektir. Bu modelde, stok maliyeti, hem bulundurma maliyeti hem de sipariş verme maliyetini içerir. Optimal sipariş miktarı yöntemi ise, Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) olarak da bilinir ve bir şirketin toplam envanter maliyetlerini en aza indirmek için verilmesi gereken optimal sipariş miktarını belirler. EOQ, stok tutma maliyeti ile sipariş maliyetini dengeler.

Sabit sipariş maliyeti ise, sipariş verilen birimden bağımsız ve sabit olan maliyettir. Bu maliyet, genellikle siparişin oluşturulması, işleme konması, nakliye gibi sabit maliyet unsurlarını içerir.

Geleneksel sipariş yöntemi, stok yönetiminde kullanılan eski yöntemlerden biridir. Bu yöntemde, stokta bulunan ürünler iki ayrı kutuya ayrılır ve bir kutunun her zaman dolu olması hedeflenir. Bir kutu boşaldığında yeni bir sipariş verilir.

Toplam maliyet yönetimi ise, maliyetlerin doğru tespit edilmesi, üretim süreçlerinin geliştirilmesi, israfın önlenmesi, gelir-gider kontrolünün gerçekleştirilmesi ve işletmenin stratejilerinin oluşturulması gibi faaliyetlerin yönetimi ve kontrolünü ifade eder.

Gözle kontrol yöntemi ise, depoda çalışan personelin belirli periyotlarda ürünleri sayarak eksikleri belirlemesini ve raporlamasını içerir.

Optimum üretim miktarını hesaplamak için EOQ formülü kullanılır. Formülde, H stok tutma maliyetini, C birim maliyeti, D yıllık talebi, Q sipariş miktarını, S sipariş maliyetini ifade eder. Bu formül ile yıllık toplam maliyeti hesaplayarak optimum üretim miktarını belirleyebilirsiniz.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri