Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tibbi cihaz Vijilans nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Tıbbi cihaz Vijilans nedir?​

Tıbbi cihaz vijilans sistemleri, tıbbi cihaz piyasasında toplum sağlığının yükseltilmesi amacıyla, daha etkili ve verimli bir şekilde yönetim sağlamak üzere, advers etki bildirimlerini içeren erken uyarı sistemlerinin oluşturulmasına yönelik faaliyetleri kapsamaktadır.

Sağlik tesisinde tıbbi cihazlar ile ilgili olumsuz olaylari takip etmekle ve tıbbi cihaz uyari sisteminden kim sorumludur?​

Sağlik tesisinde tıbbi cihazlar ile ilgili olumsuz olaylari takip etmekle ve tıbbi cihaz uyari sisteminden kim sorumludur?
Tıbbi Cihaz Materyovijilans Sorumlusu: Sağlık tesisinde tıbbi cihazlar ile ilgili olumsuz olayları takip etmekle sorumlu personel.

Süre esasına göre cihazlar nelerdir?​

Süre esasına göre tıbbi cihazlar: – Geçici süreli: Normalde 60 dakikadan az bir sürede ve devamlı kullanılması amaçlanan tıbbi cihazlar. – Kısa süreli: Normalde 30 günden az ve sürekli kullanılması amaçlanan tıbbi cihazlar. – Uzun süreli: Normalde 30 günden fazla ve sürekli kullanılması amaçlanan tıbbi cihazlar.

Vijilans bilgileri nedir?​

Vijilans bilgileri nedir?
Herhangi bir tehlikeye karşı uyanık olma hali;tetikte olma; uyanıklık; vijilans.

Sağlık tesisinde olumsuz olayın meydana gelmesi sebebiyle Titck ya gönderilen malzemeler çıkışı Mkys de hangi işlem türüyle yapıl?​

Olumsuz olay gözlenen ürün MKYS’ de “Emanet Çıkış” işlem türü ile çıkış işlemi gerçekleşir. Emanete alınan ürünün örnekleri TİTCK (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu) Denetim Hizmetleri Kurum Başkan Yardımcılığı’na gönderilir.

Tıbbi cihaz olumsuz olay bildirimi kime yapılır?​

Tıbbi cihaz olumsuz olay bildirimi kime yapılır?
(2) Cihaz ile ilgili olumsuz bir olay hakkında bilgi alındığında imalatçı, yetkili temsilci, ithalatçı veya cihazın piyasaya arz edilmesinden sorumlu gerçek veya tüzel kişi tarafından durum Bakanlığa bildirilir ve ayrıca olayın nedeni ve bertarafına yönelik inceleme başlatılır.

60 dakikadan daha az süreli kullanılan cihazlar süre bakımından hangi sınıfa girer?​

Geçici süreli: 60 dakikadan daha az bir süre için sürekli kullanım amacıyla tasarlanmış cihazlar. Kısa süreli: Normal olarak 30 günü aşmayacak şekilde sürekli kullanım için tasarlanmış cihazlar.

Cerrahi müdahale ile bütünüyle insan vücuduna göz yüzeyine veya deri üzerine yerleştirilen ve yerleştirme işleminden sonra yerinde kalan cihazlara ne denir?​

Cerrahi müdahale ile bütünüyle insan vücuduna göz yüzeyine veya deri üzerine yerleştirilen ve yerleştirme işleminden sonra yerinde kalan cihazlara ne denir?
veya deri yüzeyine yerleştirilen ve yerleştirme işleminden sonra yerinde kalan cihazlardır. İnsan vücuduna cerrahi operasyonla kısmen takılan ve işlemden sonra en az 30 gün yerinde kalması öngörülen cihazlar da implant cihazlar olarak tanımlanır.

Sınıf 2a Tıbbi cihaz nedir?​

Maddeleri (ilaçlar ve vücut sıvıları) vücuda zerkeden veya vücuttan çıkaran tüm aktif cihazları kapsar. Bunlar Sınıf IIa kapsamında yer alacaktır, ancak görevlerini potansiyel olarak tehlikeli bir şekilde yerine getirmeleri halinde Sınıf IIb kapsamında yer alabilirler.
 
Tıbbi cihaz Vijilansı, toplum sağlığının korunması amacıyla tıbbi cihazların olası zararlarını gözlemlemek, raporlamak ve erken uyarı sistemlerini oluşturmak için yapılan faaliyetleri ifade eder. Tıbbi cihazların güvenliği ve etkinliği için önemli bir rol oynar.

Tıbbi cihazlarla ilgili olumsuz olayları takip etmek için sağlık tesislerinde Tıbbi Cihaz Materyovijilans Sorumlusu adlı bir personel sorumludur. Bu kişi, tesis içinde tıbbi cihazlarla ilgili yaşanan sorunları takip eder ve gerekli uyarı sistemlerini yönetir.

Süre esasına göre tıbbi cihazlar, geçici süreli, kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere üç farklı kategoride incelenir. Geçici süreli cihazlar normalde 60 dakikadan az sürekli kullanım için tasarlanmıştır, kısa süreli cihazlar 30 günden az sürekli kullanım için tasarlanmıştır ve uzun süreli cihazlar ise 30 günden fazla sürekli kullanım için tasarlanmıştır.

Vijilans bilgileri; herhangi bir tehlikeye karşı uyanık olma hali, tetikte olma, uyanıklık anlamına gelir. Tıbbi cihaz Vijilansı bu bilgileri kullanarak olası riskleri takip eder ve önlemler alır.

Tıbbi cihazlarda meydana gelen olumsuz olayların bildirilmesi için imalatçı, yetkili temsilci, ithalatçı veya cihazın piyasaya arz edilmesinden sorumlu kişiler tarafından Sağlık Bakanlığı'na bilgi verilmelidir. Bu olaylar cihazın güvenliği ve etkinliği için önem taşır.

Cerrahi müdahale ile insan vücuduna yerleştirilen ve yerleştirme işleminden sonra yerinde kalan cihazlara ise "implant cihazlar" denir. Bu cihazlar genellikle cerrahi olarak insan vücuduna yerleştirilen ve uzun süre kalan cihazlar olarak tanımlanır.

Sınıf 2a tıbbi cihazlar, vücuda zerk veya vücuttan çıkarma gibi aktif işlemleri gerçekleştiren cihazları kapsar. Bu cihazlar genellikle orta riskli cihazlar olarak sınıflandırılır ve ürün güvenliği sağlanarak piyasaya arz edilmelidir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri