Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

S

Tevekkul Nedir Ornek

SoruCevap

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Credits
0
Tevekkul Nedir Ornekler

Tevekkul demek Allah'a teslim olmak, guvenmek, dayanmak, bağlanmak ve sığınmak anlamlarına gelir

Dini terim olarak Tevekkul demek bir amaca ulaşmak icin gerekli olan her turlu onlemi alarak elinden gelen tum gayreti gosterdikten sonra kalben Allah'a bağlanıp ona guvenmek, sonucu Allah'tan beklemek anlamına gelir

Tevekkule Ornekler

Nefse tevekkul etmek: Benim canım sağ olduğu muddetce, bu kuvvet sıhhat ve guc bende olduğu surece, sırtım yere gelmez diye duşunen kimsenin tefekkurudur Bu kimse de nefsinin istek ve arzularının peşinde esir olur ve doğru yoldan cıkar

Allahu Zulcelale tevekkul: Zengin veya fakir olmamın hicbir onemi yoktur der, Cunku Allah benimledir der, Nasıl dilerse beni o hale sokar, isterse ac bırakır, isterse nimetlendirir der İşte insanı kurtaran tevekkul budur Mumine yakışan tefekkur de budur işte

Yaratılmışlara tevekkul etmek: Yani insanlara tevekkul falan kimse hayatta olduğu surece benim icin endişe edilecek bir şey yok der Kendisi gibi fani olan insana guvenip dayanır

Mala tevekkul: Mala tevekkul eden: Benim bu malım, mulkum, param olduğu surece bana bir şey olmaz, kimse bana bir şey yapamaz, ben her istediğimi alırım, her şeyi yaparım gibi butun gucunu mulkunden alır ve guveni sahip olduğu maladır Bu kimse de aldanmışlardandır

Tevekkul, İslam öğretisinde önemli bir kavramdır ve müminler için büyük bir öneme sahiptir. Tevekkul, her türlü çabayı gösterdikten sonra sonucu Allah'tan beklemeyi, O'na güvenmeyi ve teslim olmayı ifade eder. İnsanın kendi gücü yettiği kadar çaba göstermesi, ancak nihai sonucu Allah'tan beklemesi anlamına gelir. Tevekkul, insanın Rabbine olan güvenini ifade ederken aynı zamanda sabır, hoşgörü ve teslimiyet duygularını güçlendirir.

Tevekkulun örnekleri arasında nefse tevekkul etmek, Allah'a tevekkul etmek, yaratılmışlara tevekkul etmek ve mala tevekkul etmek gibi çeşitli durumlar vardır. Bu örnekler üzerinden tevekkul kavramını daha iyi anlayabiliriz:

1. Nefse tevekkul etmek: Kişi, sadece kendi gücüne ve çabasına güvenerek her türlü tehlikeyi bertaraf edebileceğini düşünerek nefse güvenebilir. Bu durumda kişi, kendi gücünü Allah'ın yardımı olmadan yeterli görmekte ve nefsine tapmaktadır.

2. Allahu Zulcelale'ye tevekkul etmek: Kişi, zenginlik veya fakirlik gibi dünya nimetlerinin, hayatında bir anlamı olmadığını, asıl önemli olanın Allah'a güvenmek ve O'na teslim olmak olduğunu düşünerek Rabbine yönelir. Bu durumda kişi, maddi varlıklara değil, Allah'a dayanarak yaşamını sürdürmeye çalışır.

3. Yaratılmışlara tevekkul etmek: İnsan, çevresindeki insanlara veya başka varlıklara güvenerek hayatını sürdürmeye çalışabilir. Ancak bu, gerçek tevekkul anlayışına aykırı bir davranış olabilir. Çünkü insanların da güç ve yetenekleri sınırlıdır, asıl güç ve kudret Allah'a aittir.

4. Mala tevekkul: Bir kişi, sahip olduğu maddi varlıklara güvenerek her türlü tehlikeden korunabileceğini düşünebilir. Ancak bu durum, asıl güvenin Allah'a olması gerektiği gerçeğini göz ardı eder. Mal ve mülk geçicidir, asıl güç ve kudret Allah'tandır.

Tevekkulun gerçek anlamı, insanın her türlü çabayı sarf ederek Allah'a güvenmek ve O'na dayanmaktır. Tevekkul, imanın bir gereği olarak hayatın her alanında müminlere rehberlik eden önemli bir kavramdır.

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri