M
Modoratör
Misafir
Teşhis işlemine kim karar verir?
Bu durum kanunla da açıkça düzenlenmiştir. Gerçekten de, PVSK Ek m. 6/13’e göre “Teşhiste bulu- nan kişi ile teşhis işlemine tabi tutulan kişilerin birbirini görmemesi gerekir.” Teşhis, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının talimatı ile kolluk tarafından yapılan bir soruşturma işlemidir.Teşhis yetkisi nedir?
Bir görüşe göre; koruma tedbiri olan teşhis, diğer bir görüşe göre ise; delil elde etme aracıdır. Bunun dışında teşhis bir gözaltı işlemidir ve yalnızca soruşturma aşamasında teşhise başvurulabilecektir. Buna göre; savcı tarafından hakkında gözaltı kararı verilmeyen kişi teşhise tabi tutulamayacaktır.Teşhis işleminde avukat zorunlu mu?
Teşhis işleminde avukat zorunlu mu?Teşhis işleminde avukatın bulunması gerekir. CMK 149 gereği müvekkilin lehine ve aleyhine olabilecek her türlü işlemde müvekkilin yanında bulunma hakkı hiçbir şekilde engellenemeyeceği düzenlenmiştir.
Fotoğraftan teşhis nedir?
Fotoğraftan teşhis nedir?Fotoğraf teşhisinde şüphelinin kendisinin yerine fotoğrafları gösterilerek teşhis yapılması istenir. Ancak yine seçimlik teşhisteki gibi birçok şüphelinin farklı farklı fotoğraflarıyla teşhis işlemi gerçekleştirilir.
Yer gösterme işlemi kim tarafından yapılır?
Hallerde ise Cumhuriyet Savcısı Tarafından Yapılacaktır Yer gösterme işlemi; olağan hallerde hakim, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılacaktır.Teşhis işlemi kaç kez tekrarlanır?
Teşhis işlemi en az iki kez tekrarlanır ve teşhiste bulunması istenen kişiye, şüphelinin teşhis edilecek kişiler arasında yer almıyor olabileceği hatırlatılır.Teşhis hangi kanun maddesinde düzenlenmiştir?
Teşhis hangi kanun maddesinde düzenlenmiştir?Yazımıza konu olan dar anlamda “teşhis” 2007 yılında 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nda (PVSK) düzenlenmiştir[2]. Bu düzenlemeden önce de teşhise bir delil elde etme aracı olarak başvurulmaktaydı, ancak herhangi bir yasal dayanağı bulunmamaktaydı.
CMK 151 1 maddesi nedir?
CMK 151 1 maddesi nedir?(1) 150 nci madde hükmüne göre görevlendirilen müdafi, duruşmada hazır bulunmaz veya vakitsiz olarak duruşmadan çekilir veya görevini yerine getirmekten kaçınırsa, hâkim veya mahkeme derhâl başka bir müdafi görevlendirilmesi için gerekli işlemi yapar.