Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Soyadi Degisikliginde baba Mirasindan mahrum kalinir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Soyadı Degisikliginde baba Mirasindan mahrum kalınır mı?​

Soyadı Değişikliği ve Miras Üzerindeki Etkisi Şunu belirtmeliyiz ki “babamın soyadını taşımak istemiyorum” deyip veya başka bir sebeple soyadının değiştirilmesi halinde kişinin mirasçılık durumunda herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla kişinin yasal mirasçılığı devam edecektir.

Soyadı nasıl değiştirilir 2021?​

Soyadı değişikliği dava yoluyla yapılabilmektedir. Soyadı değişikliği yapmak isteyen kişi ikametgahının bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçeyle başvurarak dava açmalıdır. Yine belirli hallerde nüfus müdürlüğünce de soyadı değişikliği yapılabilmektedir.

İsim değiştirme davası ne kadar tutar?​

İsim değiştirme davası ne kadar tutar?
2020 yılında açılan bir isim değiştirme davası için davanın başında harç ve masraflar dahil 366,60 TL ödeme yapılmaktadır. Dava ilan aşamasına geldiğinde buna ilaveten ortalama 100 TL daha ödenmektedir. Bu nedenle isim değiştirme masrafının 466,60 TL olduğunu söyleyebiliriz.

Ismini değiştirmek için ne yapmalıyım?​

Ismini değiştirmek için ne yapmalıyım?
İsim değiştirme ismini veya soyisimini değiştirmek isteyen kişinin ikametgah adresindeki yetkili ve görevli Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçeyle başvurmasıyla yapılır. İsim ve soy ismin değiştirilebilmesi için haklı sebeplerin varlığı şarttır.

Soyadı değişikliği davası kime karşı açılır?​

Soy isim değiştirme davasında karşı taraf Nüfus Müdürlüğü olup duruşmalara da Nüfus Müdürlüğü tarafından bir temsilci katılmaktadır.

Soyadı değişikliği davası ne kadar sürer?​

İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.

İsim değiştirme nüfus müdürlüğüne başvuru ile mümkün mu?​

İsim değiştirme nüfus müdürlüğüne başvuru ile mümkün mu?
İsim Değiştirme Nüfus Müdürlüğüne Başvuru İle Mümkün Mü? (Yeni Yasa) İsim değişikliği kural olarak dava açılarak gerçekleştirilebilir. Ancak Nüfus Hizmetleri Kanunu ek geçici 8. maddesi gereğince bazı hallerde ve belirli bir süre içerisinde isim değişikliği Nüfus Müdürlüğünde yapılabilmektedir.

İsim değiştirme hakkı kaç kere?​

İsim değiştirme hakkı kaç kere?
Türk Hukuk Sistemi’nde 30.03
İsim değiştirmek ne kadar zaman alır?​
İsim Değiştirme 2021 Ne Kadar Sürer? İsim değiştirme dava süresi, isim değiştirme avukatı ile temsil olup olmadığına göre farklılık göstermektedir. Eğer avukat ile temsil yoksa isim değiştirmek için açılan dava, 4-6 ay arasında sonuçlanmaktadır. Avukat ile temsil varsa bu süre ortalama 1-3 ay arasında olmaktadır.
Çocuğun ismini değiştirmek için ne yapmalı?​
Çocuğun isminin değiştirilmesi için velayet hakkına sahip olan tarafın, çocuk adına ikametinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine başvurması gerekmektedir. Eğer anne ve babanın evliliği devam ediyorsa bu defa birlikte velayet söz konusu olur ve anne-babanın davayı birlikte açmaları gerekmektedir.
 
Soyadı değişikliği durumunda babadan miras hakkını kaybetmek söz konusu değildir. Kişinin soyadını değiştirme isteği mirasçılık durumunu etkilemez. Miras hukukunda soyadı değişikliğinin herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla, babadan miras hakkını kaybetme gibi bir durum söz konusu değildir. Kişi yasal mirasçılığını sürdürecektir.

Soyadı değiştirme işlemi dava yoluyla gerçekleştirilmektedir. Soyadı değişikliği yapmak isteyen kişi, ikametgahının bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçeyle başvurarak dava açmalıdır. Ayrıca belirli hallerde nüfus müdürlüğünce de soyadı değişikliği yapılabilmektedir.

İsim değiştirme davası için başlangıçta harç ve masraflar dahil 366,60 TL ödeme yapılmaktadır. Davanın ilan aşamasında ise ortalama 100 TL daha ödenmesi gerekmektedir. Böylelikle isim değiştirme işlemi için toplamda 466,60 TL gibi bir masraf gerekmektedir.

Kişinin isim veya soyisim değişikliği yapabilmesi için ikamet adresindeki yetkili Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçeyle başvurması gerekmektedir. İsim ve soyisim değişikliği için haklı sebeplerin varlığı da önemlidir.

İsim ve soyadı değiştirme davası Nüfus Müdürlüğüne karşı açılmaktadır ve duruşmalara Nüfus Müdürlüğü temsilcisi katılmaktadır. Bu tür davalarda gerekli prosedürlerin hızlı bir şekilde yerine getirilmesi durumunda, davalar genellikle ilk celsede veya en geç ikinci celsede sonuçlanmaktadır. Mahkemeden mahkemeye farklılık göstermekle birlikte, genellikle 3 ila 5 ay arasında bir sürede tamamlanmaktadır.

Çocuğun isminin değiştirilmesi için velayet hakkına sahip olan tarafın, çocuğun ikamet ettiği yer Asliye Hukuk Mahkemesine başvurması gerekmektedir. Eğer anne ve babanın evliliği devam ediyorsa, bu durumda birlikte velayet hakkına sahip olabilirler ve davayı birlikte açmaları gerekebilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri