Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sosyal yardimlardan gelir vergisi kesilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Sosyal yardımlardan gelir vergisi kesilir mi?​

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, işverence çalışanlara ölüm, engellilik ve hastalık sebebiyle verilen tazminat ve yardımlar ile işsizlik ödeneği ve işe başlatmama tazminatının gelir vergisinden muaf olduğu vurgulandı.

Fazla çalışma ücretinden gelir vergisi kesilir mi?​

Fazla Mesai Ücretinden Hangi Kesintiler Yapılır? Fazla mesai ücretinden sosyal sigortalar primi, işsizlik sigortası primi, gelir ve damga vergisi kesilir.

Primler gelir vergisine tabi mi?​

Primler gelir vergisine tabi mi?
Prim, İkramiye ve Benzeri Ek Ödemeler Prim ödemesi ile ilgili anlaşma mutlaka iş sözleşmesi veya eklerinde yer almalıdır. Türkiye’de prim, ücret gibi değerlendirilir ve temel ücretin üzerine eklenerek vergiye tabi tutulur. Yine çeşitli istisnalar olsa da sosyal güvenlik primi de hesaplanmalıdır.

Emekli ikramiyesinden gelir vergisi kesilir mi?​

Emekli ikramiyesinden gelir vergisi kesilir mi?
Buna göre, Bay (B)’ye 1475 sayılı Kanun kapsamında hesaplanarak ödenen ve en yüksek Devlet memuruna ödenen azami emeklilik ikramiyesinin (5.001,76×10=) 50.017,60 TL’nin altında kalan 40.000 TL kıdem tazminatının tamamı, gelir vergisinden istisna edilecektir.

Memur mesai ücretinden vergi kesilir mi?​

Kamu çalışanlarına da fazla çalışmaları için fazla çalışma (mesai) ücreti ödenmektedir. Fazla mesai ödemeleri de bir “ücret” olup, vergiye tabi tutulmaktadır. Böylelikle gelir vergisi matrahları, gelir dilimleri yükseldiğinden fazla vergi ödemek durumunda kalmaktadırlar.

Fazla mesai ücreti net mi brüt mü?​

Öncelikle ilk bilmemiz gereken, 1 saatlik normal mesai ücretinin brüt maaş üzerinden hesaplanıyor olduğu. Basitçe formülize edersek; brüt maaşın önce 30’a ardından da 7,5’e bölünmesi ile 1 saatlik mesai ücretine ulaşıyoruz. Brüt maaş / 30 / 7,5 ile kolaylıkla 1 saatlik mesai ücretini buluyoruz.

Gelir Vergisi matrahından neler düşülür?​

Gelir Vergisi matrahından neler düşülür?
Ticari kazançtan indirim konusu yapılabilecek hususlar şunlardır;
- Hayat/Şahıs sigorta primleri,
- Eğitim ve sağlık harcamaları,
- Bağış ve yardımlar,
- Sponsorluk harcamaları,
- Ar-Ge harcamaları,
- Doğal afetler ile ilgili ayni ve nakdi bağışlar,

Verilen ikramiyeden vergi kesilir mi?​

Verilen ikramiyeden vergi kesilir mi?
iddaa ve Spor Toto kuponları ile kazanılan ikramiyeler 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren 7.703,00 TL’nin altında ise Veraset ve İntikal vergisinden muaf tutulur. İkramiye bu tutarın üstünde ise 7.703,00 TL’den fazla olan tutar için %20 oranında vergi uygulanır.
 
Evet, sosyal yardımlardan gelir vergisi kesilmemektedir. Gelir Vergisi Kanunu'na göre, işverenler tarafından çalışanlara ölüm, engellilik ve hastalık sebeplerinden dolayı yapılan tazminat ve yardımlar ile işsizlik ödeneği ve işe başlatmama tazminatı gelir vergisinden muaf tutulmaktadır.

Fazla çalışma ücretinden ise kesintiler yapılmaktadır. Fazla mesai ücretinden sosyal sigortalar primi, işsizlik sigortası primi, gelir vergisi ve damga vergisi kesilmektedir.

Primler genellikle gelir vergisine tabidir. Primler, ücret gibi değerlendirilip, temel ücretin üzerine eklenerek vergiye tabi tutulmaktadır. Sosyal güvenlik primleri de hesaba katılmalıdır.

Emekli ikramiyesinden gelir vergisi kesilmektedir. Ancak belirli istisnalar bulunmaktadır. Emekli ikramiyesinin belirli bir miktarın altında kalması durumunda gelir vergisinden istisna edilebilmektedir.

Memur mesai ücretinden vergi kesilmektedir. Kamu çalışanlarına yapılan fazla mesai ödemeleri ücret olarak kabul edilip vergiye tabi tutulmaktadır.

Fazla mesai ücreti genelde brüt olarak hesaplanır. 1 saatlik normal mesai ücreti brüt maaş üzerinden hesaplanır.

Gelir Vergisi matrahından ise çeşitli giderler düşülebilmektedir. Ticari kazançtan indirim yapılabilecek hususlar arasında hayat/şahıs sigorta primleri, eğitim ve sağlık harcamaları, bağış ve yardımlar, sponsorluk harcamaları, Ar-Ge harcamaları ve doğal afetlerle ilgili ayni ve nakdi bağışlar yer almaktadır.

Son olarak, verilen ikramiyelerden vergi kesilebilmektedir. İddaa ve Spor Toto kuponları ile kazanılan ikramiyeler belirli bir tutarın üzerinde ise %20 oranında vergi uygulanmaktadır. Ayrıca, belirli bir tutarın altındaki ikramiyeler ise Veraset ve İntikal Vergisinden muaf tutulmaktadır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri