Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Şizofreni Nedenleri

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
Şizofreninin Nedenleri,
Şizofreni Neden olur?
Şizofreninin Nedenleri Nelerdir?
Şizofreni Sebepleri; Şizofreni, semptomları beyin içinde bilgilerin iletimi ve işlenmesindeki anormalliklere bağlanan bir beyin hastalığıdır. Beyindeki sinir hücreleri, sinir uçlarından kimyasallar (nörotransmitterler) salarak birbirleriyle haberleşirler. Şizofreninin birçok semptomu belirli nörotransmitterlerin etkinliğindeki anormalliklerle bağlantılı bulunmuştur.

Klinik izlemelerde kan bağı olan kişilerde genetik yatkınlığın olduğu başka nedenlerin de araya girmesi ile hastalığın ortaya çıktığı görülmektedir.

Tek yumurta ikizlerinin birinde şizofreni görülmesi durumunda diğerinde şizofreni ortaya çıkma olasılığı %50, anne babanın ikisinin birden şizofren olması durumunda çocuklarda şizofreni görülme olasılığı %40, anne veya babanın şizofren olması

durumunda çocuklarda görülme olasılığı %8, kardeşlerden birinin şizofren olması durumunda diğer çocukta hastalığın görülme olasılığı %12’dir. Genetik geçişten sorumlu tutulan bazı genler vardır ancak bu konu henüz tam olarak aydınlatılamamıştır.

Şizofren hastaların beyin tomografisi ve MR gibi radyolojik incelemelerinde beynin bazı bölgelerinde değişiklikler tespit edilmektedir ancak bu değişikliklerin şizofreniye özgü olmadığı bilinmektedir. Yine ölen şizofren hastaların beyin biyopsilerinde beyinde bazı doku değişiklikleri görülmektedir. Bu değişikliklerin de hastalık oluşmadan önce mi olduğu veya hastalığın ortaya çıkşıyla mı geliştiği bilinememektedir.
Beyin biyokimyası ile ilgili araştırmalarda beyinde haberci rolü üstlenen (nörotransmitter) maddelerden biri olan dopaminin aktivite artışının hastalığa yol açtığı bilinmektedir.

Aileler üzerinde yapılan araştırmalar, şizofreniye eğilimin kalıtımsal olduğuna işaret etmektedir. Ebeveyni şizofrenik olan bir çocukta bu hastalığın gelişme olasılığı yaklaşık %10'dur. Karşılaştırma yapılırsa, genel nüfusta şizofreni riski yaklaşık %1'dir. Bununla birlikte, tek yumurta ikizi olan ve dolayısıyla aynı genetik yapıyı paylaşan şizofreni hastalarında, her iki ikizin bu hastalıktan etkilenme olasılığı yalnızca %50'dir. Bu da şizofreninin genetik tarafından önceden kararlaştırılmadığını göstermektedir. Çevresel etkenlerin (muhtemelen yaşamın çok erken evresinde, hatta gebelik sırasında meydana gelen) beyin üzerinde kişiyi hastalığa eğilimli kılan etkileri olabileceğine ilişkin diğer kanıtlar bulunmaktadır. Risk etkenlerinin bir bileşiminin önemli olduğu düşünülmektedir.

İnsan beyininin bilgisayar destekli tomografi (CAT) taramalarıyla incelenebilmesi, şizofrenisi olan bazı kişilerin beyin yapısında anormallikler olduğuna ilişkin bulgular sağlamıştır. Tutarlı bir bulgu da, beyin içindeki boşlukların (ventriküller) şizofrenisi olan kişilerde büyüdüğüdür. Bu büyümenin beynin belirli bölgelerinin yapısındaki anormalliklerden kaynaklandığı yönünde kanıtlar bulunmaktadır. Ancak, bu anormalliklerin anlaşılması zordur ve tüm şizofreni hastalarında ya da yalnızca bu hastalığı olan bireylerde ortaya çıkmamaktadır. Ölümden sonra beyin dokusunun mikroskobik araştırmaları da şizofrenisi olan kişilerde beyin hücrelerinin dağılımı veya sayısında küçük değişiklikler olduğunu göstermiştir. Bu değişikliklerin çoğunun (ancak büyük olasılıkla tümünün değil) kişi hastalanmadan önce var olduğu ve şizofreninin, kısmen, beynin gelişimindeki bir bozukluk olabileceği düşünülmektedir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri