M
Modoratör
Misafir
Sıcak su ile soğuk su neden karışmaz?
Sıcak su altta, soğuk su üstte yer alırken mavi ve kırmızı renkler birbirine karıştı fakat soğuk su altta, sıcak su üstteyken birbirine karışmadılar. Neden? : Sıvı her ne kadar aynı olsa da sıvının sıcaklığı değiştiği zaman yoğunluğu da değişir. Sıvının sıcaklığı arttıkça yoğunluğu azalır.Soğuk su içildiğinde hangi durum gerçekleşir?
Soğuk su tüketildiğinde vücut suyun sıcaklığı ile vücudun ısısını dengelemeye çalışır. Bu işlem sırasında vücut çok daha fazla enerji harcar. Yani metabolizma hızlanmış olur.Sıcak su neden soğuk sudan daha çabuk donar?
Sıcak su neden soğuk sudan daha çabuk donar?Isıtılan suda, uzayan hidrojen bağları nedeniyle kovalent bağların kısalması enerji kaybına neden oluyor. Bu enerji kaybı, su soğurkenki enerji kaybıyla aynı. Dolayısıyla sıcak su, ısıtıldığı için aslında enerjiyi baştan kaybetmiş oluyor ve soğuk suyun bu konuda önüne geçerek daha hızlı ısı kaybediyor.
Çok soğuk su içersek ne olur?
Çok soğuk su içersek ne olur?Soğuk su içerseniz vücut ısısı ile içtiğiniz suyun ısısındaki aşırı fark nedeniyle mideniz kasılır ve içtiğiniz suyu daha fazla travma yaratmasın diye bağırsağa geçirmez. Soğuk/sıcak su mide içerisinde kaldığı için buradaki asit salgısını da kötü etkileyerek sindirimi yavaşlatır.
Sıcak su mu üstte kalır soğuk su mu?
Sıcak su soğuk suya göre daha az yoğundur ve soğuk su yüzeyinde yüzer.Soğuk su boğaz şişirir mi?
Vücutta oluşan hararet azalır. Fakat çok fazla ve aşırı soğuk su tüketimi boğaz ağrısına yol açar. Bu durum yaz aylarında çok fazla etkilemez. Fakat kışa doğru aylarda alınması feci şekilde kişiyi rahatsız edebilir.Soğuk su yağları eritir mi?
Soğuk su yağları eritir mi?Yani sıcak su yağları eritmiyor, soğuk su da kalori yakımını artırmıyor. Soğuk su içince vücudun onu kendi sıcaklığına getirmek için enerji harcadığı mantığından yola çıkanların merakını gidermek için tabii ki çalışmalar yapılmış.
Hangi su çabuk donar?
Hangi su çabuk donar?60 derecelik su, 30 dereceye göre daha hızlı donar! Bu olgu, bunu ilk defa 1963 yılında keşfeden Tanzanyalı öğrencinin şerefine “Mpemba Etkisi” olarak isimlendirilmiştir.