Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Shuji Nakamura

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Zeberus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Puan 113
Çözümler 6
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
340.043
Çözümler
6
Tepkime puanı
617
Puan
113
Zeberus
Shuji Nakamura Biyografisi
2014 yılında Nobel Fizik Ödülü‘nü İsamu Akasaki ve Hiroshi Amano ile yaptığı “parlak ve enerji tasarruflu beyaz ışık kaynaklarını etkinleştiren yeterli mavi ışık yayıcı diyotların icadı” (LED) için kazandı.
Shuji Nakamura, 22 Mayıs 1954 tarihinde Ikata, Ehime, Japonya’da dört ana adasının en küçüğü olan Shikoku’nun Pasifik kıyısındaki küçük bir balıkçı köyü olan Oku’da doğmuştur. Babası Tomokichi, Shikoku Electric Power’da bakım görevlisi idi. Lise yıllarında okul takımında veleybol oynadı. 1977 yılında Tokushima Üniversitesi elektronik mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yüksek Lisansını aynı üniversitede tez konusu olarak baryum titanyum oksidin iletkenlik mekanizmasını seçerek yaptı ve 1979 yılında bitirdi. Mezun olduğunda Tokushima’da kimya ve elektronik şirketi Nichia Corporation firmasında çalışmaya başladı. Burada 1993 yılında giren beyaz LED aydınlatmanın öncüsü olan parlak mavi ışığı kısmen sarıya dönüştüren galyum nitrür (GaN) LED’i icat etti.
Shuji Nakamura doktorasını Tokushima Üniversitesi‘nde 1994 yılında tamamladı. 1999 yılının Aralık ayında Tokushima’da çalıştığı Nichia Corporation firmasından ayrılarak ABD, Kaliforniya, Santa Barbara’daki Kaliforniya Üniversitesi‘nde profesör olarak çalışmaya başladı.
Shuji Nakamura, 2005 yılınfa ABD vatandaşlığına kabul edildi.
Shuji Nakamura, Japon millî grubu şiddetle p-tipi GaN yapmak için kendi yöntemini yayımlanmış olan Profesör Isamu Akasaki liderliğindeki elektron demeti tarafından GaN magnezyum katkılı GaN ışınlama çalışmaları yapmıştır. Ancak, bu metodu seri üretim için uygun değildi ve onun fiziği çok iyi anlaşılmış değildi. Shuji Nakamura seri üretim için çok daha uygun olan bir termal tavlama yöntemi geliştirmeyi başardı.
2014 yılında Nobel Fizik Ödülü‘nü İsamu Akasaki ve Hiroshi Amano ile yaptığı “parlak ve enerji tasarruflu beyaz ışık kaynaklarını etkinleştiren yeterli mavi ışık yayıcı diyotların icadı” (LED) için kazandı.
2015 yılında, enerji tasarruflu beyaz LED aydınlatma teknolojisinin ticarileştirilmesi ve geliştirilmesine yaptığı katkı, Global Energy Prize tarafından kabul edildi. Shuji şu anda 200’den fazla ABD patenti, 300’den fazla Japon patenti ve kendi alanında 550’den fazla makale yayınlamıştır.
2021 yılında Shuji Nakamura, İsamu Akasaki, Nick Holonyak, M. George Craford ve Russell D. Dupuis ile birlikte “tüm katı hal aydınlatma teknolojisinin temelini oluşturan LED aydınlatmanın yaratılması ve geliştirilmesi için” Kraliçe Elizabeth Mühendislik Ödülü’ne layık görüldü.
Yuki Nakamura ile evli olan Shuji Nakamura’nın Hitomi Nakamura, Arisa Nakamura, Fumie Nakamura adlarında çocukları vardır.
Ödülleri : 2006 – Milenyum Teknoloji Ödülü 2009 – Harvey Ödülü 2014 – Nobel Fizik Ödülü 2015 – Ulusal Mucitler Ödülü 2015 – Küresel Enerji Ödülü 2017 – Mountbatten Madalyası 2018 – Zayed Gelecek Enerji Ödülü
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri