Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Senkop nasil tedavi edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Senkop nasıl tedavi edilir?​

Senkop nedeni yavaş kalp hızı (bradikardi) ise, sıklıkla kalıcı pil (pacemaker) takılması ile tedavi edilir. Eğer bir ilaç tedavisi bradikardiye neden oluyorsa, bu yan etkiye yol açmayan farklı bir ilaçla değiştirilebilir.

Senkop atağı ne demek?​

Senkop (bayılma) beyin kan akımının geçici olarak azalması sonucu gelişen, birkaç dakika süren, geçici şuur ve duruş (postür) kaybı olarak tanımlanır. Yani hasta bayılma sırasında şuuru kaybolduğundan olup biteni hatırlayamaz ve postür kaybı nedeni ile düşer.

Senkop geçer mi?​

Senkop geçer mi?
Senkop, beyin kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak bilincin ani ve geçici olarak kaybıdır. Düzelme hızlı ve tamdır. Yani bayılan bir kişi hemen daima tedavi görmeden düzelir.

Senkopa Neden Olan Hastalıklar?​

Senkopa Neden Olan Hastalıklar?
Aritmiler, kalp bloğu, düşük tansiyon, kalp kapak hastalıkları, kardiyak iskemi kalbe bağlı senkop nedenleri olabilir. Çok hızlı veya yavaş aritmiler hafif baş dönmesinden baygınlığa kadar şuur değişikliği yapabilir.

Hangisi bayılma senkop belirtilerindendir?​

Senkop sırasında kişinin bilinci kapalı ve hareketsiz haldedir. Senkoptan hemen önce aşağıdaki belirtiler görülebilir: Çarpıntı (hızlı, güçlü, küt küt, kalp atışı) Baş dönmesi.

Vazovagal senkop neden olur?​

Bu sebepten dolayı “nöral yolla bayılma” ya da “vazovagal senkop” adlarıyla tanımlanır. Anksiyete, korku, bunaltıcı ortamlar, çok sıcak ortamlar, susuz kalma, ağrı şoku, uzun süre ayakta kalma ve yoğun egzersiz gibi faktörler bu tip bayılmayı tetikleyebilen etmenlerdir.

Senkop nasıl anlaşılır?​

Senkop nasıl anlaşılır?
Senkoptan hemen önce aşağıdaki belirtiler görülebilir:
- Çarpıntı (hızlı, güçlü, küt küt, kalp atışı)
- Baş dönmesi.
- Soğukluk.
- Şaşkınlık, genellikle tuhaf hissetme.
- Terleme.

Tıp dilinde senkop ne demek?​

Tıp dilinde senkop ne demek?
Tıpta dilinde “senkop” olarak bilinen “bayılma”, birçok nedenle ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu nedenle senkop ya da bayılma bir hastalık olarak görülmez, hastanın bizlere söylediği bir şikayet olarak kabul edilir. Kısaca tanımlamak gerekirse bayılma, aniden gelişen geçici bir şuur ve postür (duruş) kaybıdır.

Tıp dilinde senkop nedir?​

Senkop ne kadar sürer?​

Yere düşme sonucunda kalp ve beyin aynı seviyeye geldiğinde, beyin tekrar ihtiyacı olan kana sahip olduğu için bilinç hızlıca yerine gelir. Bu nedenle bayılma sadece saniyeler sürer. Bayılma sonunda kişi sadece birkaç dakika süre şaşkınlığın ardından normal işlevlerini yapar hale gelebilir.

Sebepsiz bayılma neyin belirtisi?​

Sebepsiz bayılma neyin belirtisi?
Uzun süre aç kalma, aşırı korku, sinirlenme anı ya da aşırı sıcaklarda görülebilen bayılma ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bilinen bir sebep olmadan yaşanan ve tekrarlayan bayılmalar, kalp sağlığı konusunda vücudun sinyal vermesi anlamına gelebilir.

Bayılmaya neden olan faktörler?​

Bayılmaya neden olan faktörler?
Sinir krizi, kan şekeri düşmesi, sara yani epilepsi atağı gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bayılmalar, ani ve tekrarlı olduğunda vücudun kalp damar sağlığı ile ilgili bir sinyali olabiliyor.
 
Senkop, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bayılma durumudur. Bu durumun tedavisi, altta yatan sebebe bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Eğer senkop nedeni yavaş kalp hızı (bradikardi) ise, genellikle kalıcı bir pacemaker takılması gerekebilir. Bu cihaz, kalp atışlarını düzenleyerek senkop ataklarını engelleyebilir. Eğer bir ilaç tedavisi bradikardiye neden oluyorsa, bu yan etkiye yol açmayan farklı bir ilaçla değiştirilmesi önerilebilir.

Senkop genellikle hızlı bir şekilde düzelir ve bayılan kişi genellikle tedavi görmeden normal haline döner. Bayılmaya neden olan faktörler arasında anksiyete, korku, susuzluk, ağrı şokları, uzun süre ayakta durma, yoğun egzersiz gibi durumlar bulunabilir.

Senkop belirtileri arasında çarpıntı, baş dönmesi, soğukluk, şaşkınlık, terleme ve bilinç kaybı yer alabilir. Bu belirtiler genellikle bayılma anına yakın ortaya çıkar.

Bayılma durumunun altında yatan ciddi bir sorun olabileceğinden, sürekli ve tekrarlayan bayılmaların nedeninin mutlaka tıbbi bir değerlendirme ile belirlenmesi önemlidir. Dolayısıyla, senkop yaşayan bireylerin bir sağlık uzmanına başvurarak detaylı bir değerlendirme yapması önerilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri