Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Pozitivizm Ne Demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
Pozitivizm Nedir Anlamı,



Pozitivizm olgularla desteklenen ya da olgularla ilgili verilere dayanan bilginin tek sağlam bilgi turu olduğu goruşudur

Genel cizgileriyle pozitivizm, deney konusu edilebilecek olgularla ilgili, yani en geniş anlamıyla bilimsel bilginin sağlam bilgi olduğunu vurgular bunun dışında, olguların coğu mantık ve matematik gibi bilgi turlerinin varlığını kabul eder, ama bunların iceriksiz olduğunu ileri surerler pozitivistlerin, en temel ozelliği ise geleneksel felsefe goruşlerini, olumsuz bir anlam yukuyle metafizik olarak niteleyerek karşı cıkmasıdır comte, alan bu yana metafizik nitelemesi insanlığın geride bıraktığı bir aşamayla ilgili, gercekliğini yitirmiş, yerini pozitif bilimlere bırakmış bir bilgi turunu cağrıştırır

Comtea gore insanlık tarihinin uc aşamalı zihinsel gelişiminde her aşama bir oncekine gore daha ileri ve gelişmiştir insanlık başlangıcta acıklamaların doğaotesi goclere gore yapıldığı dinsel bir aşamadır izleyen metafizik aşamada acıklamalar gene olgulardan uzak bazı kavramlara dayandırılır ucuncu aşamada ise, insanlar doğru bilginin gerektirdiği gibi, acıklamak istedikleri olguları gene bu olgulardan elde ettikleri verilere dayandırmayı oğrenirler; işte bu sonuncusu pozitif aşamadır comte bu sureci bir insanın cocukluktan yetişkinliği geciş aşamalarına benzetir

Comtea gore bilim olgulara dayanmalıdır insan kafasının soyutlanmalarından doğmuş olan metafizik, deney ve bundan oturu de bilgi alanımızın dışındadır, nesnelerin kendilikleri de bilinemez

Alıntı
 
Pozitivizm, olgularla desteklenen veya olgularla ilgili verilere dayanan bilginin tek sağlam bilgi türü olduğu görüşüne dayanan bir felsefi akımdır. Genel olarak pozitivizm, deney konusu olabilecek olgularla ilgili, yani en geniş anlamıyla bilimsel bilginin sağlam bilgi olduğunu vurgular. Bunun dışında, olguların çoğu mantık ve matematik gibi bilgi türlerinin varlığını kabul eder, ancak bunların içeriğiz olduğunu ileri sürer.

Pozitivistlerin en temel özelliği geleneksel felsefe görüşlerini olumsuz bir anlam yüküyle metafizik olarak nitelendirmek ve buna karşı çıkmaktır. Auguste Comte'a göre metafizik, insanlığın geride bıraktığı bir aşamayla ilgili, gerçekliğini yitirmiş ve yerini pozitif bilimlere bırakmış bir bilgi türünü çağrıştırır.

Comte'a göre insanlık tarihinin üç aşamalı zihinsel gelişiminde her aşama bir öncekine göre daha ileri ve gelişmiştir. İnsanlık başlangıçta açıklamaların doğaüstü güçlere dayandırıldığı dinsel bir aşamadadır. İzleyen metafizik aşamada açıklamalar genellikle olgulardan uzak bazı kavramlara dayandırılır. Üçüncü aşamada ise insanlar doğru bilginin gerektirdiği gibi, açıklamak istedikleri olguları yine bu olgulardan elde ettikleri verilere dayandırmayı öğrenirler; işte bu sonuncusu pozitif aşamadır. Comte bu süreci bir insanın çocukluktan yetişkinliğe geçiş aşamalarına benzetir.

Comte'a göre bilim, olgulara dayanmalıdır. İnsanın kafasının soyutlamalarından doğmuş olan metafizik, deney ve bundan dolayı bilgi alanımızın dışındadır, nesnelerin kendilikleri de bilinemez.

Bu tanımlamalara göre pozitivizm, bilginin olgularla desteklendiği, bilimsel bilginin en sağlam bilgi türü olarak kabul edildiği bir felsefi akımdır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri