Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Patates Faydaları Nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Patates Faydaları Nelerdir?
Patatesin Faydaları

Latince adı Solanum tuberosum olan patatesin anavatanı Güney Amerikadır. Yumruları karbonhidratlardan zengin olan patates proteinler B1, B2, B6, biyotin, pantotenik asit, nikotinik asit, C vitamini içerir.

Patatesdeki besleyici maddelerinin çoğu kabuğunun hemen altında ya da yakınında olduğu için patatesin, kül ya da buharda pişirildikten sonra soyulması gerekir. Patatesin mutlaka salata ya da soğanla yenilmesi tavsiye edilmektedir.

Patatesin Faydaları

- Tatlı patatesin koyu turuncu-sarı rengi yüksek antioksidan ve beta karoten seviyesini gösterir.

- Bağırsak kanserine karşı önleyici etkisi vardır.

- Sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizler.

- İltihaplı mide-bağırsak rahatsızlığı olan bir grup hastada patates suyu içeren yoğunlaştırılmış bir formülasyon verildiğinde %80 ne yakın hastada olumlu etkiler gözlenmiştir.

- Amerika’daki Scranton Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, günde birkaç porsiyon haşlanmış patates tükeetimi tansiyonu düşürmektedir.

- Taze patates suyunun asit fazlalığından meydana gelen mide yanmasına karşı olumlu etkileri bulunur.

- Patates ve balla hazırlanan karışımın mide ülseri ve onikiparmak bağırsağı ülserininde yararlı etkilere sahip olduğu belirtiliyor.

- Yüksek lif içeriği nedeniyle hemoroit için yararlı olabilir.

- Sindirim sistemi sorunlarına ve kabızlığa yönelik rahatlama sağlayabilir.

- Colorado Üniversitesi tarafından bir yerel patates türünden geliştiren mor patates’in beyaz patateslerden 10 kat daha fazla antioksidan ve antosiyanin içerdiği belirtilmiştir. Mor patatesin genetik yapısı değiştirilmiş bir ürün olmadığını belirten araştırmacılar, bu patates türünün pişirildikten sonra bile kaybolmayan antioksidan etkiye sahip olduğunu açıklamışlardır.

- Yeşillenmemiş ve kararmamış patatesler kullanılmalıdır. Patateste çimlenmeyle meydana gelen yeşilimsi tabaka insan sağlığı için oldukça zararlıdır. Yeşillenmeyle birlikte solanin adlı toksin madde oluşur. Solanin içeren patatesin tüketilmesi besin zehirlenmesine yol açar. Belirtiler birkaç saat sonra ortaya çıkar ve baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi sorunlara neden olur.

Besin değerleri: (100 gram)

A vitamini: 7700 İ.U.

Tiamin 0,09 mg

Niasin: 0,6 mg.

Riboflavin: 0,05 mg.

C vitamini: 22 mg.

Fosfor: 49 mg.

Kalsiyum: 30 mg.

Demir: 0,7 mg.

Potasyum: 300 mg.

Yağ: 0,7 gr.

Karbonhidrat: 27.9 gr.

Protein: 1.8 gr.

Kalori: 123
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri