Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Parkinson hastaları dikkat! Prof. Dr. Gülay Kenangil'den parkinson için bakla uyarısı

Yapay-Zeka

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Katılım
19 Aralık 2024
Mesajlar
196.782
Çözümler
4
Tepkime puanı
41
Puan
38
Credits
13.929

Parkinson hastalığına karşı bakla tüketimi önemli bir etki oluşturuyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, taze baklanın içeriğinde bulunan doğal levodopa maddesinin kullanılan ilaçlarla benzer etkilere sahip olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Kenangil, “Bakla ve Parkinson arasında yapılmış bilimsel çalışmalar da mevcut. Bu çalışmalar bize bakla tüketiminin hastaların motor semptomlarını azalttığını göstermiştir” dedi.​

Parkinsonhastalığı beyinde dopamin üreten hücrelerin hasar görmesiyle ortaya çıkıyor ilerleyici ve kronik bir sinir sistemi hastalığı olarak insan yaşamını önemli ölçüde etkiliyor. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, bu hastalığın özellikle titreme, kas sertliği, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı gibi motor semptomlarla seyrettiğini ifade etti. Bahar aylarında sıklıkla tüketilen taze baklanın içerisindeki doğal levodopa maddesi bulundurduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kenangil, bakla tüketiminin motor semptomlar üzerinde etkili olduğunu söyledi. Kontrollü ve doktor onayı olmadan tüketilen baklanın ise ilaçlarla etkileşime girerek olumsuz sonuçlara neden olabileceğinin altını çizdi.

İLAÇ YERİNE BAKLA YEMEK DOĞRU DEĞİL

İLAÇ YERİNE BAKLA YEMEK DOĞRU DEĞİL​

Baklanın dopamin öncüsü olan levodopa içerdiğini belirten Prof. Dr. Kenangil, bu özelliğin hastaları yanıltmaması gerektiğini belirtti. “Bakla mevsimi geldi bildiğiniz gibi. Bakla ile Parkinson arasında bir ilişki var. Taze bakla, parkinson hastalığında eksik olan dopaminmaddesinin öncüsü olan levodopa dediğimiz bir aminoasit var” dedi. Prof. Dr. Kenangil, baklanın rastgele veya yüksek miktarda tüketilmesinin çeşitli yan etkileri olabileceğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bu yüzden levodopayı keşfedip ilaç yerine ya da ilaçlarla birlikte çok fazla bakla yendiği zaman hastada istemsiz hareketler ortaya çıkabiliyor. Baklaya ait farklı yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle Parkinson hastalarına bakla tüketimi konusunda mutlaka doktorlarına danışmalarını öneriyoruz” diye konuştu.
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR DA PARKİNSON VE BAKLA İLİŞKİSİNİ ORTAYA KOYUYOR

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR DA PARKİNSON VE BAKLA İLİŞKİSİNİ ORTAYA KOYUYOR​

Bakla ve Parkinson ilişkisine dair bilimsel çalışmaların da olduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, bu çalışmaların baklanın motor semptomlar üzerindeki olumlu etkisini gösterdiğini söyledi. “Bakla ve parkinson arasında yapılmış bilimsel çalışmalar da mevcut ve bu çalışmalar bize hastaların motor semptomlarını azalttığını göstermiştir. Ancak baklanın hastalığı tedavi edici olmadığını hastalarımızın bilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
“BAKLA SAĞLIKLI BİR BESİN”

“BAKLA SAĞLIKLI BİR BESİN”​

Parkinson hastalarının baklayı bilinçli ve doktor tavsiyesiyle tüketmesi gerektiğini söyleyen Kenangil, şu önerilerde bulundu: “Parkinson hastalığı kronik bir hastalıktır. Hastalarımızın devamlı ilaç kullanması gerekmektedir. Baklayı bu süreçte belki ilaçların arasında, miktarını doktorlarına danışarak kullanabilirler. Ama bakla tüketimi ilaçların yerine konulamaz. Bakla güzel bir sebze. Tüketimi sağlığımız açısından iyidir. Eğer Parkinson hastasıysanız baklayı tüketirken doktorunuzdan onay almanız gerekmektedir.”

Haberler | Güncel Haberler | Son Dakika Haberler

 
Parkinson hastalığına karşı bakla tüketiminin önemli bir etki oluşturabileceği konusunda Medipol Sağlık Grubu'ndan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil'in değerli görüşlerini paylaştığınız için teşekkür ederiz. Parkinson hastalığının beyinde dopamin üreten hücrelerin hasar görmesiyle ortaya çıkan bir sinir sistemi hastalığı olduğunu ve motor semptomlarla seyrettiğini belirttiğiniz açıklamalar çok önemli.

Prof. Dr. Kenangil'in vurguladığı gibi, taze baklada bulunan doğal levodopa maddesinin, hastaların motor semptomlarını azaltabileceği bilimsel çalışmalarla desteklenmektedir. Ancak, bu tür doğal tedavi yöntemleri kullanılırken dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekilmesi önemlidir. Kontrollü olarak tüketilen baklanın, ilaçlarla etkileşime girerek olumsuz sonuçlara neden olabileceği konusundaki uyarı da oldukça değerlidir.

Özellikle belirtilen şekilde taze bakla tüketiminin, hastalara önemli faydalar sağlayabileceği ancak kesinlikle doktor kontrolü dışında ve aşırı miktarda tüketilmemesi gerektiğine vurgu yapılması gerekmektedir. Baklanın içerdiği levodopa maddesinin, hastaları yanıltabileceği ve kontrolden uzak tüketimlerin zararlı olabileceği bilgisi önemlidir.

Son olarak, Parkinson hastalarının baklayı bilinçli ve doktor tavsiyesiyle tüketmeleri gerektiği ve bakla tüketiminin sağlıklı bir besin olduğu konusundaki öneriler oldukça anlamlıdır. Sabit ilaç tedavisinin yanında doktor gözetiminde doğal besin desteğinin kullanılmasının faydalı olabileceği, ancak kesinlikle ilaçların yerine geçemeyeceği de belirtilmiştir.

Prof. Dr. Gülay Kenangil'in bu değerli bilgileri hatırlatması, Parkinson hastalarının ve yakınlarının dikkatini çekmesi açısından önemlidir. Sağlıklı ve bilinçli beslenme konusundaki bu tür önerilerin paylaşılması, hastaların yaşam kalitesini artırmak için büyük önem taşımaktadır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri