Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Osmanlılar'da Bilim Hakkında Bilgi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Osmanlılarda Bilim Anlatımı

Osmanlılar döneminde medreseler, kü tüphaneler, gözlemevleri gibi bilimsel kurum ların varlığı, bu dönemde bilimsel çalışmalar yapıldığının göstergesidir.

Matematik ve astronomi alanında Kadızade Rumi, Ali Kuşçu, Sinan Paşa, Takiyuddin, İs mail Gelenbevi, Kalfazade İsmail Çınari gibi bi lim adamları yetişmiştir.

Coğrafya alanında Piri Reis, Katip Çelebi gibi bilim adamları yetişmiştir.

Tıp alanında, Akşemseddin, Şânizâde Ataullah Efendi, Mustafa Behçet Efendi, Şerefeddin Sabuncuoğlu gibi bilim adamları yetiş miştir.

-Ali Kuşçu, 15.yy’da yaşamış ve matematik, astronomi alanlarında çalışmalar yapmıştır. Osmanlı Devleti’ne hizmet etmeye başladığın da, İstanbul’un coğrafi koordinatlarını belirle miş ve güneş saatleri yapmıştır. “Fethiye” ve “Muhammediye” adı verilen astronomi ve ma tematik kitapları vardır.

- Takiyuddin, matematik alanında önemli ça lışmalar yapmıştır. İkinci derece denklemlerin çözümünü yapmıştır. “Işığın Niteliği ve Görme nin Oluşumu” adlı eseri önemlidir.

- Piri Reis, dünya haritası ile “Denizcilik Kitabı” adlı eseri ortaya koymuştur Denizcilik Kitabın-j da, Akdeniz, Çin Deniz’i, Hint okyanusu ve Kızıl Deniz’le ilgili önemli bilgiler vermiştir. Böylece denizciler bu kitaptan yararlanmışlardır.

- Katip Çelebi, coğrafi bilgiler içeren “Cihan-numa” adlı eseri ile ünlüdür. Dünyadaki birçok bölgenin iklimi, coğrafi yapısı, idari ve siyasi yönleri hakkında bilgi verir.



UYARI: Osmanlı Devleti 18.yy’la birlikte dağılma dönemine girmiştir. Avrupa’daki teknolojik ve bilimsel çalışmalar takip edilmeye başlanmış tır. Lale Devri’nde İbrahim Müteferrika öncülü ğünde ilk Türk matbaası kurulmuştur. Matbaada ilk basılan eser Vankulu Sözlüğü’dür.


• Daha sonraki dönemlerde İshak Hoca, “Matematik Bilimler Derlemesi” adlı eserinde matematik, fizik, kimya konuları geniş bir şekilde ele alınır.

• Batılı anlamda Darülfünunların (Bilimevi) kurulması bilimsel anlamda çalışmaları hızlandır mıştır.

• Salih Zeki’nin “Matematiksel Bilimler Sözlüğü” adlı eseri astronomi ve matematik hakkında önemli bir yere sahiptir. Bu eser Türklerin bilim tarihi açısından değerlidir. Bu eser 19.yy’da yazılmıştır.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri