Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Orman amenajman planlarini hangi kurum yapiyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Orman amenajman planlarını hangi kurum yapıyor?​

ORMAN İDARESİ VE PLANLAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Orman Amenajmanı günümüz orman işletmeciliğinde teknik ve idari usulleri, zaman ve mekân düzeni içerisinde bünyesinde toplayan önemli bir ormancılık anabilim dalıdır. Amenajman planlarının yapımında fotogrametri, biometri, hava ve yersel metotlardan faydalanılmaktadır.

Ormanları hangi kurum korur?​

Ormanları hangi kurum korur?
Tema Vakfı, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), ÇEKÜL(Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıma Vakfı), Türkiye Çevre Vakfı, Çevre Koruma ve Araştırma Vakfı, ÇEKÜ, ÇEVKO gibi vakıflar ormanların korunması ve artırılması yönünde aktif veya dolaylı olarak çalışmalarda bulunmaktadır.

Amenajman planını kim yapar?​

Amenajman planını kim yapar?
(4) Amenajman plan ünitesi, işletme şefliğidir. Ancak, zorunlu hallerde daha küçük veya büyük bazlarda plan yapılabilir. Plan ünitesinin sınırlarının tespitinde, kesinleşmiş kuruluş olurları esas alınır.

Idare süresi nedir?​

Maktalı ormanıarda en önemli planlama kriterlerinden birisi olan idare süresi, bir işletme sınıfını oluşturan meşcerelerin doğal ya da yapay yolla meydana getirilmesinden, olgunlaşarak kesildiği ana kadar geçen ve meşcerelerin olgunluk sürelerinin ortalamasına denk gelen bir üretim süresidir.

Amenajman haritası nedir?​

Amenajman haritası nedir?
Bir orman işletmesini ve onun alt işletme ünitelerinin alanını, servetini, bu sahalarda gelecekte neler yapılması gerektiğini, mevcut kullanımlarını ve işletmede meydana gelen değişmeleri gösteren planlara amenajman planı deniyor.

Orman ETA ne demek?​

Orman ETA ne demek?
Eta, ormancılığın ana prensipleri ve milli ormancılık gayeleri ile orman işletmesinin gayeleri; orman işletmesine konu olan ormanın bugünkü doğal durumu ve şartları ile ulaştırılacağı optimal kuruluş; orman işletmesinin bugünkü ekonomik durumu ve şartları ile üretim şartları ve özellikle yol şebekesinin durumu; orman …
Türkiye’de ormanları korumak için neler yapılıyor?​
Ormanları korumak için neler yapmalı(yız)!
- Orman ağaçlarının düzenli ve planlı kesimi.
- Orman Yangınlarının Kontrolü
- Yeniden ağaçlandırma ve ormanlaştırma.
- Tarım ve yerleşim amaçları için orman alanlarının tahribinin kontrol edilmesi.
- Ormanları korumanın yolları arasında mevcut ormanların korunması da yer alır.

Ormanların ve toprağın korunmasında faaliyet gösteren kuruluşlar nelerdir?​

Ormanların ve toprağın korunmasında faaliyet gösteren kuruluşlar nelerdir?
Ormanların ve toprağın korunmasında faaliyet gösteren kuruluşlar
- TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı)
- Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD)
- ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı)
- Doğa Derneği.
- TÜRÇEK (Türkiye Çevre Koruma Ve Yeşillendirme Kurumu)

Amenajman planlaması nedir?​

Amenajman planlaması nedir?

Ormancılıkta ETA ne demek?​

Ormancılıkta idare süresi nedir?​

Ormancılıkta idare süresi nedir?
Uzun idare süreli türlerde (ladin, kayın, sarıçam, vb.) 20 yıl, kısa idare süreli türlerde (kızıçam, kızılağaç, karaçam, vb.) ise 10 yıldır. yapay yolla meydana getirilmesinden, olgunlaşarak kesildiği ana kadar geçen ve meşcerelerin olgunluk sürelerinin ortalamasına denk gelen bir üretim süresidir.
 
Orman amenajman planları, Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı tarafından yapılır. Bu daire, günümüz orman işletmeciliğinde teknik ve idari usulleri, zaman ve mekân düzeni içerisinde bir araya getirerek önemli bir ormancılık anabilim dalı olan Orman Amenajmanı'nı oluşturur.

Ormanların korunmasında ise çeşitli kurumlar etkin rol oynamaktadır. Örneğin, Tema Vakfı, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıma Vakfı), Türkiye Çevre Vakfı, Çevre Koruma ve Araştırma Vakfı gibi sivil toplum kuruluşları ormanların korunması ve artırılması yönünde çalışmalarda bulunmaktadır.

Amenajman planları, genellikle işletme şefliği tarafından yapılır. Ancak zorunlu durumlarda daha küçük veya büyük bazlarda planlar da yapılabilir. Plan ünitesinin sınırlarının belirlenmesinde ise kuruluş olurları esas alınır.

Amenajman haritası ise bir orman işletmesini ve alt işletme ünitelerinin alanını, servetini, gelecekte yapılması gerekenleri, mevcut kullanımları ve işletmede meydana gelen değişiklikleri gösteren planlara denir.

Orman ETA ise ormancılığın ana prensipleri, milli ormancılık hedefleri, orman işletmesinin hedefleri, mevcut ekonomik durum ve üretim koşulları ile optimal kuruluş, mevcut yol ağı durumu gibi unsurların belirlenmesini içeren bir kavramdır.

Ormanları korumak için olması gerekenler arasında düzenli ve planlı ağaç kesimi, orman yangınlarının kontrol altında tutulması, yeniden ağaçlandırma ve ormanlaştırma, tarım ve yerleşim amaçları için orman alanlarının tahribinin engellenmesi gibi adımlar bulunmaktadır.

Ormanların korunması ve toprağın verimliliğinin arttırılması için faaliyet gösteren kuruluşlar arasında TEMA, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD), ÇEVKO, Doğa Derneği, TÜRÇEK gibi kurumlar yer almaktadır.

Ormancılıkta idare süresi, bir işletme sınıfını oluşturan meşcerelerin doğal ya da yapay yolla olgunlaşarak kesildiği ana kadar geçen süreyi ifade eder. Uzun idare süreli türlerde (ladin, kayın, sarıçam vb.) bu süre genellikle 20 yıl iken kısa süreli türlerde (kızıçam, kızılağaç, karaçam vb.) ise 10 yıldır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri